Praha Astrologická

11.08.2016 21:03

23.7.2016 jsme s atrologem Stanislavem Otakarem Holmanem obešli některá zajímavá místa Prahy, spojená s naší historií i s neobyčejnou energií. Všude vznikl výklad tarotových karet, který vám právě předkládám.

Děvín jsme navštívili už loni v dubnu s Putujícími a povídání o něm můžete najít zde: http://www.tarotplzen.cz/news/energeticke-body-prahy/ Tentokrát jsme obešli energetické body na něm, nakoukli na Vyšehrad a výpravu završili na Pražském hradě.

DĚVÍN

Podle Pavla Kozáka je Děvín ženský protiklad k mužskému Vyšehradu. O tom také vypráví pověst o Dívčí válce, která hrad Děvín popisuje jako „hrad slovanských amazonek“. „Obraz Děvínu jako ženského kultovního místa je ale komplikovaná možností, že se tu přece jen bojovalo, a že tedy ženský princip byl potlačen jeho vlastními nositelkami.“ Ať už to bylo s pověstí jakkoliv, dnes, když víte, kde hledat najdete na Děvíně několik energetických bodů s různým zaměřením. Všechny jsme je poctivě prošli, a tak vám můžu nabídnout jejich poselství prostřednictvím tarotových karet.

PRVNÍ ŽENSKÉ MÍSTO

Výklad Sabinky (Bohemian Gothic tarot) a Jany Aubrechtové (Ghost tarot)

Královna mečů a Královna mečů

 

Dvě nezávisle na sobě vytažené Královny jsou na ženském místě snad téměř bez komentáře. Zajímavé ale je, že ze všech ostatních živlů, padly zrovna ty vzdušné, tedy nejchladnější a nejméně ženské. Že by připomínka ženského elementu pokřiveného touhou po moci? Jako by tu zůstával stále nádech dívčí války a nutnost žen prosazovat se ostrými lokty v mužském světě…

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

4 pohárů, Kolo osudu, Spravedlnost

Hned na začátek trochu těžká energie. Jako bychom se tu trochu prali s osudem a cítili nechuť k tomu, co je správné a co vhodné. Normy, do kterých si škatulkujeme hodnoty, potřeby a vzorce chování. Kdyby měly být tyto karty znázorněny ženou, nejspíše by byla naštvaná na svou roli a bránila by se tomu, co se po ní jako ženě chce. Snažila by se vymanit ze zaběhaných principů a překročit pevně nastavené hranice. Zlobila by se, že je všechno pořád stejné, že blondýna znamená hloupá a žena bezmocná. Nestála nám za zády snad sama Vlasta, které se nelíbí, kam jsem to, my ženy, dopracovaly? Pokud ano, je třeba ji uklidnit, všechno je tak, jak to má být.

ŽENSKÉ MÍSTO VHODNÉ K LÉČENÍ

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

9 pentaklů, Vůz a Hvězda

Na tomto místě už stojí zcela jiná dáma. Vlídná a laskavá, dávající a smířená se svou rolí. Nevadí jí, naopak, umí s ní zacházet a ráda nám kousek dá. Vyléčí právě to, co máme zraněné a s ochotou a otevřeností nás opět vyšle do světa. Léčivá Hvězda nám zde dává dostatek energie a odvahy, abychom řešili vše, co je rozdělané a uspěli i mezi těžkou konkurencí. Pomáhá našim schopnostem se rozvíjet, abychom měli výsledky, s nimiž budeme spokojeni.

PRVNÍ MUŽSKÉ MÍSTO

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Mág, 5 holí a Mírnost

Zdá se, že z tohoto místa se podařilo rozhodnout Dívčí válku. Mocná mužská energie, ovšem nenásilná, ale inteligentní, vnesla do hrubého sporu ty správné síly a vše se podařilo uklidnit. Přitom zde o nějakých mrtvých nemůže být ani řeči. Vše se odehrálo na magické, či energetické úrovni, jednalo se o to, kdo má silnější já a kdo ustojí těžký tlak. Kdo vymyslí lepší řešení, které je mírové a nemusí ukazovat sílu svalů. Možná to byl mocný muž, který využil sílu tohoto místa. Energie sem byla zřejmě úmyslně vložena, a v boji se pak hodila. Možná to rozhodlo místo samo. Teď už tu vládne klid a mír a muži a ženy tu soupeří úplně jinak.

MÍSTO PROZŘENÍ

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Viselec

Na místě prozření je potřeba chvíli pobýt. Pak vás může napadnout spásná, úplně nová myšlenka, nový pohled na situaci, v níž jste zamotaní už delší dobu. Viselec nám tu radí zaujmout úplně nové stanovisko, podívat se na svůj život obráceně. Kdyby si sem tenkrát stouply rozdivočelé ženy a podívaly se na situaci jejich pohledem, k žádné Dívčí válce by patrně nedošlo. A to je možná poselství tohoto místa. Řešíte-li vztahové problémy, ať už v jakékoliv oblasti, podívejte se na to pohledem partnera. Zkuste se vžít do jeho situace a vidět jeho úhel pohledu, který vychází z jeho vlastností a postojů. Možná vám bude hned všechno jasnější, možná předejdete větším problémům. Nejen zde na Děvíně.

ŽVANOV

Místo, kde je možné načerpat energii a pocítit nejvyšší spravedlnost.

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

7 pentaklů, Blázen, Rytíř mečů

Zkuste si sem na chvíli stoupnout a zavřít oči. Ucítíte novou sílu a svobodu, nový rozhled a energii, která vám dá pocit radosti a uvědomění. Rozletíte se do kraje, roztáhnete křídla a realita se najednou nebude zdát tak palčivá a tíživá. Získáte odvahu a bojovnost, budete hájit své ideály a rvát se za to, kdo jste a co chcete. Stůjte zde ale jen chvíli, ona ta válka, ať už Dívčí nebo mužská, se velmi snadno rozdmýchá.

SLUNEČNÍ MÍSTO

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Rytíř holí, 5 pohárů, Kolo osudu

Po dvakráte nám tu vyšlo Slunce, jakoby nás chtělo ujistit, jste na správné cestě, dobře to děláte a přinést nám radost.

Na slunečním místě se točí energie, dává nám chuť a sílu vypořádat se s překážkami a bojovat za svá práva. Když se to přežene, může být i děsivá a napáchat značné škody, jako Slunce a oheň ve své podstatě. Vrhněmež se tedy do života a šiřme energii a radost, kterou jsme tu načerpali. Můžeme tím změnit náš osud.

DRUHÉ ŽENSKÉ MÍSTO

Místo, kde je možné se poskládat a pak zase složit pro ženu.

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Prázdná karta, 10 pentaklů, Páže pohárů

Zde je možné čistit velké hloubky, a vyplavit na povrch to, o čem jsme sami nevěděli, že to tam je. Můžeme se zde očistit od všeho, co není pravé a upřímné a co nám brání hrát roli, která nám svědčí a žít to, co žít sami chceme. Vyjdeme z toho s novou chutí a čistotou, která nám zabrání opakovat stejné chyby a pomůže nám podívat se na svět dětskýma očima.

Jaká to proměna od první nasr..tedy naštvané ženy. Prošla prozřením, přijala mužskou sílu, dostala energii a zazářila a nyní je připravena dávat světu nejen svou vlídnost a opravdovost, ale i děti, které nebudou vláčet její stíny.

DRUHÉ MUŽSKÉ MÍSTO

Místo, kde je možné se poskládat a pak zase složit pro muže.

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Spravedlnost, Ďábel a Velekněz

Očista dočista. Muž, který sem vstoupí obtěžkán hříchy, s pravou pokorou v srdci a ve správný čas, pochopí pro něj tu největší moudrost a vyjde silnější, moudřejší a bystřejší.

Kdo je tu s námi a co nám chce říct?

Rytíř holí, Prázdná karta, 9 mečů

Jak tomu porozumět: Poustevník

Přítomnost tzv. Prázdné karty mě vždy vede k tomu, že něco nevíme. V naší křížovce je políčko, které musí samo vyplynout, nemáme k němu zadání. Ještě nevíme všechno a je to tak správně.

Poustevník nás odkazuje na pokoru a askezi. Jako by vztyčil varovný prst: „Nestrkejte nos všude, nemusíte vědět všechno. Ve správný čas se to dozvíte, když budete hodní.“ A protože jsme hodní byli, pan Holman, který je mimochodem Poustevníkovi na kartě docela podobný, pochopil celý tento příběh a nabídl nám rozřešení.

Ale jen nám, co jsme tato místa prošli a na každém se poctivě zamysleli. :) Luštěte křížovku svého života a najednou tajenku uvidíte před sebou.

Příběh rozdílnosti mužů a žen je tak starý jako lidstvo samo. Nehledejme v něm ale boje, nesnažme se přijít na to, co je jeho hlavní příčinou. Žijme, jak nejlíp umíme a místo hledání rozdílů hledejme lásku a spojení. To je pravé poselství Dívčí války a Děvína jako jejího symbolu.

VYŠEHRAD

O síle Vyšehradu jako celku se můžete dočíst v předešlém článku. http://www.tarotplzen.cz/news/energeticke-body-prahy/ Tentokrát jsme vyzkoušeli dva energetické body na Vyšehradě, jeden spojený se zemí, druhý s načerpáním energie.

ZEMSKÉ MÍSTO

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

Páže holí, 3 pohárů, 4 holí

Úleva, radost a odpočinek. Odhoďte zde boty a chmury, lehněte do trávy, jste chráněni a posíleni. Pod námi je velká síla, o kterou se můžeme opřít a nemusíme se tu o nic strachovat. Odevzdejte sem vše, co váš tíží, odejdete lehčí a svobodnější.

ENERGETICKÝ BOD

23.7.2016, Tarot starých pověstí českých

7 pentaklů, 10 mečů, 5 holí

Oklikou se vracíme k Děvínu. Kdo dosud nepochopil a pořád se pere, nemůže postoupit dál. Zde má další možnost, jak utnout staré vzorce a zvítězit sám nad sebou. Není to ale tak strašné, Šemík čeká, vše z povzdálí sleduje, aby nám v pravý čas pomohl. J

 

PRAŽSKÝ HRAD

LETOHRÁDEK KRÁLOVNY ANNY

V letech 1538-1564 jej nechal postavit císař Ferdinand I. pro svou manželku Annu Jagelonskou, po které dostal své jméno. Královna se však dokončení nedožila a tak se slavností dočkal až později, neboť král pro svou zesnulou ženu velmi truchlil.

Když v Praze žil Rudolf II., nechal zde zřídit moderní alchymistické laboratoře,  a pozoroval zde ve společnosti svých astronomů a astrologů pohyb hvězd a planet.

23.7.2016, Tarot of Prague

Minulost: Rytíř pohárů, Prázdná karta (Prudence), Kolo osudu

Přítomnost: Mág

Budoucnost: Královna pohárů

Rada: Hvězda

Varování: Blázen

Energie místa: 3 pohárů a 7 pentaklů

Duch místa: Král pentaklů

Žil byl jeden král, který by se pro svou lásku na hlavu stavěl. Nechal tak své královně vystavět krásný a nákladný zámeček jako symbol své lásky k ní. Ukázalo se to jako velmi prozíravý nápad, zřejmě byl tak trochu veden shůry při jeho stavbě, protože dodnes stojí a vyzařuje radost a lásku do celého okolí. Stavba sama nebyla náhodná, věřím, že všechny, kdo se na ní podíleli, vedlo pomyslné kolo osudu a že vše, co se v ní odehrálo, mělo velký vliv nejen na lidi kolem ní, ale také na celý Pražský hrad a naši zemi. Ještě pořád je nabitá a my z ní můžeme čerpat, ale cíleně a vědomě. Je škoda, že je tak trochu přehlížená, protože může otevírat naše srdce a tříbit naši mysl.

K letohrádku se pojí také pověst a alchymistovi, který zde ukryl před císařem zlato a když si pro něj později šel, nenašel ho. Zbláznil se z toho a dodnes tu straší. A podle karty označující ducha místa, je to i docela možné.

V letohrádku Královny Anny se pojí láska a upřímná čistota, ale také moudrost a alchymistické učení nasáklé do jeho stěn. A my tu můžeme čerpat obojí. Je to oslava lásky a plodnosti a zároveň učení, objevování a moudrosti filosofů a badatelů, kteří zde pracovali. A žije to tu krásně vedle sebe, jako by se nechumelilo. Také stále cítíte paralelu s Děvínem?

MÍČOVNA

Míčovna je označení pro typ budov, které byly v raném novověku stavěny především na panovnických a šlechtických dvorech a sloužily ke hraní jeu de paume, předchůdce moderního tenisu. Míčovnu postavil v letech 1568–1569 stavitel Bonifác Wolmut. www.wikipedie.cz

23.7.2016, Tarot of Prague

Minulost: Král pohárů, Eso mečů, 5 holí

Přítomnost: 9 pentaklů

Budoucnost: 5 pentaklů

Rada: Mírnost

Varování: Královna mečů

Energie místa: Císař a Páže holí

Duch místa: 10 holí

Dříve místo zápasů a soubojů, které král vsedě sledoval, nebo mu o něm podávali zprávy. Ne náhodou je Pětka holí, která zde vyšla, vykládána jako sportovní klání. Nyní místo klidu a oslavy kulturního života, které se využívá jen mírně a zdá se, že do budoucna bude o něj zájem menší a menší. Míčovna patří k Pražskému hradu, je spojená s panovníky, kteří se tu střídali, a plná síly a odhodlání převzít trochu důležitější místo na slunci. Je plná důstojnosti a byla by adekvátním sídlem něčeho podstatnějšího než teď. Což se jí asi moc nepodaří.

CHRÁM SVATÉHO VÍTA

Již od desátého století je svatovítský kostel sídelním kostelem biskupa pražské diecéze, roku 1344 povýšené na arcidiecézi. Při této příležitosti byla zahájena stavba trojlodní gotické katedrály se třemi věžemi, přerušená však husitskými válkami. Přes snahy o dostavbu a dílčí doplňky (vrchol jižní věže) došlo k dostavbě západní části s lodí a dvouvěžovým průčelím až po pěti stech letech, od roku 1873 a slavnostně byla dokončena roku 1929 k tehdy předpokládanému tisíciletému výročí úmrtí svatého Václava, zakladatele kostela. Součástí katedrály je celá řada významných uměleckých památek z různých staletí včetně období dostavby, k nejvýznamnějším patří díla z doby gotické výstavby katedrály (např. kaple sv. Václava, mozaika Posledního soudu a portréty na triforiu). www.wikipedie.cz

23.7.2016, Tarot of Prague

Minulost: 10 mečů, Císař, 4 pentaklů

Přítomnost: Poslední soud

Budoucnost: 3 pohárů

Rada: 7 pentaklů

Varování: Rytíř pentaklů

Energie místa: 8 pentaklů a Král pentaklů

Duch místa: Eso holí

Kostel možná stojí na místě nějakého starého obětiště, kde se sice neděly veselé věci, ale vše je očištěno, protože sláva tohoto místa byla opět povznesena. Místo stavby chrámu bylo vybráno cíleně, moudrým vládcem, který se nám tu na Pražském hradě v kartách často objevuje, a byla do něj vložena velká energie. Nyní, kdy je katedrála neustále v obležení turistů, se nemůže její síla správně vyvíjet, a proto by asi stála o větší klid. Místo samo se tak trochu bouří a uzavírá své brány těm, kdo nestojí o jeho skutečnou podstatu. Jako by nám dávala první důrazné varování: Nenavštěvujte chrámy jen proto, že jsou honosné. Obdivujte jejich ducha, čtěte mezi řádky. Masy nemohou objevit, co je skryté, a že je toho zde dost a dost.

NEJSTARŠÍ MÍSTO HRADU

Původní Bořivojův kostelík Panny Marie, najdete dnes v průjezdu mezi II. nádvořím a nádvořím Na Baště. U okraje oken, jimiž jsou vidět základy, je silový bod s nadprůměrnou energií, v němž je uložena mentální informace pro naši zemi.

„Čechové, pod Vašimi chodidly je nenapodobitelná část živé planety – česká země. Právě vy máte možnost využít její výjimečné síly a schopností  k tomu, abyste ze světa hmotných potřeb dospěli do sféry Vesmíru.“ Pavel Kozák, Tajemná místa Prahy. 

23.7.2016, Tarot of Prague

7 mečů, Páže holí, 3 holí

Výpověď nejstaršího místa hradu jako by od doby, kdy jí četl Pavel Kozák, trochu přitvrdila. „Perte se, bijte se, chraňte se! Jen čelem se stavte k potížím. Beze strachu a se ctí. Máme hluboké kořeny, které nám dávají sílu do bitev a víru, že náš národ ví, na čem stojí! Libuše nám předurčila význam a postavení mezi národy, nezapomínejme na jeho poslání.“

Na Trojce holí, která zde vyšla, je sama Libuše jako upomínka, kam až sahají naše kořeny a jak si jich máme vážit.

MÍSTO TIBETU

Na třetím nádvoří nenajdete jen Žiži, ale také místo, kde se můžete napojit na duchovní moudrost Tibetu.

23.7.2016, Tarot of Prague: Kolo osudu

Nastal čas,

ten pravý.

„Vyjdi zas“,

ti praví.

Otoč kolem kolem osy,

ať neprojde žádný zlosyn.

Nastal čas a ten, kdo zví,

slyší pravé poselství.

ŽIŽI

Pojmem „Žiži“ (méně často také také „Siží“) bývá označován dnes již neexistující skalní vrcholek v areálu Pražského hradu. O posvátném či kultovním významu vrcholku Žiži v předkřesťanských i raně Přemyslovských Čechách se ve svých knihách běžně zmiňují čeští historikové . Pozice vrcholku pahorku Žiži bývá přesněji lokalizována do místa na třetím hradním nádvoří, na němž se od roku 1928 nachází takzvaný Plečnikův obelisk. www.wikipedie.cz

23.7.2016, Tarot of Prague

Minulost: Páže mečů, Eso holí a Hvězda 

Přítomnost: 4 mečů

Budoucnost: 3 pohárů  

Rada: 8 mečů

Varování: 6 pohárů

Energie místa: Viselec a Král holí

Duch místa: Král pohárů

Zpočátku zde býval velký zdroj mocné energie, který byl hojně využívaný a dodával posvátnou sílu všem velkým bojovníkům. Teď už jen tak malinko teče, zřejmě proto, že nejsme v přímém ohrožení a že nemáme bojovníky, kteří by jeho sílu využili. Přesto ale není radno si s ním hrát. Pomůže nám a rád, ale jen, bude-li to opravdu nutné. A rytíři z Blaníku také ještě nevyjeli. Energie je tu skrytá a jiná, než tušíme a než si ji představujeme. Stále je tu přítomna, ale využít ji můžeme jen s rozmyslem a opravdovou potřebou. Nehrajme si s ohněm a rozumně přistupujme k tomu, co dostáváme. To je poselství našich předků, kteří měli Pražský hrad za své posvátné sídlo. Kde jej máte vy?

PRAŽSKÝ HRAD

Dávno, ještě před příchodem Slovanů sloužilo toto místo jako božiště, které podle Kosmy uctíval i Krok a jeho dcera Libuše, která vyvěštila toto místo za budoucí sídlo českých králů. Což se od roku 880 stalo, roku 1068 zde byl poprvé korunován český král.

23.7.2016, Tarot of Prague

Minulost: Královna pentaklů, 3 pohárů, Blázen

Přítomnost: 6 holí

Budoucnost: 7 holí

Rada: Páže holí

Varování: Hvězda

Energie místa: 5 pentaklů a 9 mečů

Duch místa: 2 pentaklů

Posvátné a čisté místo síly a domova. V minulosti býval Pražský hrad skutečným domovem našich předků a to je možná ta stížnost, kterou zde můžete číst mezi řádky. Dnes je místem, kde o Čechy málokdy zavadíte, místem okázalosti pro cizince, kteří sotva porozumí našim kořenům a jejich hloubce. Ukazujeme ho jako cvičenou opici a uniká nám krása a láska skrytá v jeho útrobách. Možná i proto nestačí jen titul prezidenta k tomu, abychom si ho vážili. Ztratili jsme důstojnost a hrdost a místa, která jsme dnes obešli, se nám ji snaží navrátit. Začněme se zase rvát za naše hodnoty, vracet se k naší minulosti a všemu, co jsme se v ní naučili. To nám umožní neopakovat stejné chyby a jít dopředu, s hlavou vztyčenou.

Jako vhodný závěr mě napadá píseň Hej Slované, kterou složil v roce 1834 slovenský evangelický kněz Samuel Tomášik a Všeslovanský sjezd ji roku 1848 přijal jako hymnu všech Slovanů.

„Hej Slované! Ještě naše slovanská řeč žije,
dokud naše věrné srdce pro náš národ bije;
žije, žije duch slovanský, bude žít na věky,
hrom a peklo, marné vaše, proti nám jsou vzteky!“

 

ZDROJ:

Tajemná místa Prahy, Pavel Kozák, Archet

Esoterické Čechy, Morava a Slezsko, díl 1, Centrum Prahy, Jiří Kuchař, Eminent

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana