Ostrý výlet na Ostrý

04.06.2017 15:12

Březnový výlet na Plešivec po sobě zanechal jeden otazník, téma vody a Smaragdové jezírko jako klíč k hoře samotné. A tak jsme se 18.5.2017 do těchto končin vypravili znovu a hledali další souvislosti. Tentokrát obohacené nejen o Edu, ale o automatické kresby naší Janinky, které doplnila svými komentáři. To to sedlo, co?

FELDBABKA

Feldbabka je vesnička kousek od Plešivce, která vznikla okolo zájezdního hostince. Vyprávělo se, že právě tady žily nejzkušenější brdské vědmy, uctívané a obávané čarodějnice, které si chodily trhat své kouzelné bejlí na louky pod Ostrým a ty odvážnější až na Plešivec.

18.5.2017, Triple Goddes tarot

6 pohárů, Rytíř pohárů, Milenci, 8 pohárů

Feldbabka je krásné místo plné příjemných energií, které byly v minulosti hojně podporovány. Místní vědmy se snažily, aby se jim tu dobře žilo a tak zásobovaly své sídlo pozitivní energií. O tom, že by někomu někdy škodily, nemůže být ani řeči. Lidé moc dobře věděli, že jsou to dobré žínky a chodili si k nim pro radu, bylinky i útěchu. Každé manželství, které vzešlo z jejich rady a pomoci, bylo šťastné a dlouhé. Zdejší vědmy lidem pomáhaly a dávaly jim cenné rady a byly proto vážené a ctěné. V noci se vydávaly do místních kopců, aby při měsíci nasbíraly pro sebe i ostatní to nejcennější, co nám příroda dala. Dobře věděly, jaké bylinky kdy a jak sbírat a používat, jejich staletími prověřené moudrosti lidem pomáhají dodnes. Také naše Janinka si tady nasbírala bejlí a navařila z něj plešivecký koktejl. Jaké kouzlo přinesl se dozvíme už brzy.

Poselství od Brdských čarodějnic

Tarot Magie druidů: Král pentaklů, Věž, Kolo (Lucka)

Poselství bodrých brdských čarodějnic jsem si dovolila zveršovat:

Ať se děje, co se děje,

nikdy nelez do prdele,

těm, co nemaj zásluhy!

Všechny Tvoje neduhy,

vyléčí jen tvoje síla,

poslušnost a pravá víra.

Vše, co víš a vše, co máš,

v dobrý poměr umícháš,

vypiješ si, co jsi vařil,

vleje se ti zas krev do žil.

Nelaj zlému osudu,

sám sis vařil ostudu!

Postav se k ní čelem,

na tom světě celém,

uspěješ jen, když tvé srdce,

povede tě přímo, prudce!

Jak to bylo s pověstí o vojákovi a vdově? (Janinka)

Podle pověsti kolem zdejší hospody utíkal vojenský zběh. Hospodská, mladá vdova, ho oblékla do ženských šatů a tak ho jeho pronásledovatelé nenašli. Ti dva se vzali a žili šťastně až do smrti.

Magic Forest tarot: Císařovna, Císař, 5 pentaklů, 9 mečů, Eso holí

Karty jako by pověsti z oka vypadly. Za ráznou ženou přišel ten pravý muž v nouzi. Nelenila, nepropadla strachu a vymyslela plán, který nejen pomohl čestnému muži, který to doopravdy potřeboval, ale přinesl jí do života i úplně nový klacek, tedy pardon, nový, úžasný partnerský vztah přímo nabitý vášní a energií.

OSTRÝ

Ostrý je ta menší hora vedle slavnějšího Plešivce, který byl zřejmě duchovním centrem oblasti. Na Ostrém patrně stávala dřevěná tvrz, ale není to doloženo. Mohlo tu být obřadní místo, pravěká svatyně nebo strážní bod komunikující právě s Plešivcem naproti. Možná právě odtud vzlétal ohnivý drak létající nad krajem.

18.5.2017, Wildwood tarot 

Minulost: Vůz, Král holí, Císařovna 

Přítomnost: 5 pentaklů

Budoucnost: Blázen

Rada: Rytíř pohárů

Varování: 3 pentaklů

Energie místa: Soud a 2 mečů 

Duch místa: Páže pentaklů

+ karta navíc: 3 holí

Plešivec a Ostrý jsou úzce propojené kopce, už jen podle podobnosti vylosovaných karet. Minulost Ostrého je spjata s Hadí královnou, aby nedošlo k omylu, vyšlo tu stejné klubko hadů na Králi holí jako na Krkavčích skalách na Plešivci a hned vedle pro jistotu Císařovna, aby bylo jasno, kdo a jak tu vládl a vládne. Ostrý byl ostře střežený, své jméno jistě nedostal jen kvůli špičatému vrcholu, ale zřejmě tu sídlili entity, na něž měl mít člověk ostrý zrak i lokty. Zdejší bytosti i zvířata zde střeží něco podstatného, a pokud to bude ohroženo, nepůjdou si pro ránu daleko. Zatím jsou v klidu, protože sem lidé chodí dělat ohníčky a slavit, a nenapadne je, na čem to vlastně sedí a popíjí, ale je možné, že do budoucna půjde nahlédnout za oponu, otevřít vchod, který je pečlivě střežen. Existence jakési brány do nitra, přechodového místa nebo vstupu do jiného světa se nám potvrdila hned na několika kartách, stejně jako to, že vchod do ní my a teď máme zapovězený. V budoucnosti se dveře možná otevřou, na to je však ještě čas. Soudě podle dvou různých karet vylosovaných z dvou různých sad, ale s naprosto stejným motivem.

Co tu bylo?

Tarot Magie druidů: Poustevník a 5 pohárů (Lucka)

Sídlil tu starý, moudrý muž, který viděl dál a hlouběji než ostatní a proto byl jimi vyhledáván, aby poradil, spatřil vizi a pomohl najít řešení. Ať už to byl druid na vejminku nebo bytost, které sem chodili naši předci klást oběti, byla ctěná a uznávaná a ne právě přátelská a družná. Její schopnosti ale byly výjimečné a každý se rád sklonil a v pokoře přijmul dobře míněnou, ale ostrou radu. Další motiv pro název hory.

Co je tu teď?

Draconi tarot: Rytíř holí, Ďábel, Velekněz (Janinka)

Dnes je tu velká energie, která ale není přístupná každému a která je pečlivě střežena. Hemží se to tu silou a ohněm, na který ještě nejsme připraveni, jako lidstvo ani jako jedinci. A proto je zapovězena a proto je to dobře. Jednou ji bude možné otevřít a poznáme to podle toho, že se stáhnou mračna a otevře se cesta mezi kameny.

Představuji si to tak, že Plešivec byl centrem zdejší krajiny. Lidé tam bydleli, pracovali, uctívali bohy a přírodu, u viklanu dělali své rituály a zásobovali odsud energií celý zdejší kraj. Ostrý byl duchovní bod celého systému. Sem se chodilo radit, meditovat, tady bylo posvátné místo, kde každý, kdo to potřeboval, dostal odpovědi na svoje otázky. Takové keltské Delpfy. Pýthie tu ale nebyly konkrétní kněžky, ale starý moudrý duchovní nebo nějaký systém, který se zde uctíval. Odpověď dal ale jen v nouzi nejvyšší a určitě ne zadarmo.

Baví se dva kelti na Plešivci:

„Hele, já fakt nevím, co si počnu s tou naší krávou! Pořád stůně! Jestli o ni přijdu, to děcko bez mlíka umře.“

„Bohy jsi požádal? Modlil ses? Oběť jsi vykonal? Tak už zbývá jen zajít naproti na kopec! Ale připrav se, bude to ostrý!“

Z automatické kresby od Janinky:

Ten, kdo má jakékoli trápení, by se měl vydat na kopec Ostrý. Věřte,
nevěřte, tenhle kopec je lék na vše možné. Každý z nás něco dostane. Můžeme dostat takový zvláštní dar. Můžeme navázat opravdová přátelství, které nás posune dál. Budou nás učit v našem životě. Budeme se umět vyjadřovat. Můžeme dostat dary mezi nebem a zemí. Potlačíme touhu ega, lakoty, pomůže nám uzavřít naše negativní stránky někam do kouta. Určitě se jich nezbavíme, stále tam budou, ale my poznáme, jak lehce je nám bez nich a budeme si to pamatovat. Ostrý je kopec, který tak trochu rozsekne náš život. Ukáže nám správnou cestu a je jen na nás, zda na ní vkročíme a pochopíme. Schválně, kolik se vás bude cestou domů smát.

SMARAGDOVÉ JEZÍRKO U PLEŠIVCE

Při návštěvě Plešivce jsme známé Smaragdové jezírko bohužel minuly. Chodí se sem koupat sama Hadí královna, která sídlí nahoře v Krkavčích skalách a je to magické místo plné smaragdově zelené vody.

Napojení na Plešivec

Tarot Magie Druidů: 3 pohárů, 9 mečů, Královna holí (Lucka)

„Dobrá“ věc se podařila, mužská síla zvítězila. Zdá se, že linie, kterou jsme mohli vidět na Plešivci, potlačení původní ženské energie, se tu táhne dál. Muži oslavují a pijí do němoty, ženy tiše pláčou doma a bojí se, co přijde, až se muži vrátí. A naše Hadí královna, jako Královna holí, to zatím mlčky sleduje, sílí a sbírá energii, a ví, že její čas přijde a že věci se obrátí dřív, než si myslíme.

Napojení na Ostrý

Draconi tarot: 10 holí, Královna pentaklů, Svět (Janinka)

Tentokrát se ve výkladu objevila jako Hadí královna, Královna pentaklů. Zřejmě mění své podoby a síly podle potřeby. Na Plešivci je uvolněná, svá, napojená nahoru, a získává energii, kterou bude potřebovat. Na Ostrém je zemitá, napojená dolů, na Matku, a chrání to, co už nastřádala. Na Plešivec chodí jako do posilovny, voda v jezírku ji očišťuje a nabíjí zároveň. Na Ostrém má své cennosti a využívá jeho ostré síly, aby o ně nepřišla. Tam jsou pod ochranou.

O Hadí královně

Wildwood tarot: Páže holí, Ďábel, Císařovna

Pořád je kolem nás, pořád nás pozoruje a čeká. Může vypadat jako malé a nenápadné zvířátko, jako lasička, která číhá na svou kořist a je-li ohrožena, hned je ta tam. Zná ale tajné vchody do podsvětí, umí chodit v temnotě a hlídá, aby si z ní mohla brát jen ona. Je spojením všech královen, všech živlů a principů, propojuje v sobě všechno ženské a moudré. Umí s tím zacházet a její moc tkví právě v té dokonalé harmonii dobra a zla, světla a tmy, nebe a země. Ona je všechno v nás a všechno nad námi.

Studené místo

Když jsme se usadili na břehu, zavnímali jsme velký chlad, který se táhl od skal u jezírka. Tak nás to překvapilo, že bylo potřeba si na to vyložit.

Wildwood tarot: 4 holí, 2 pohárů, Páže pentaklů

Chlad, který šel ze skal, byl na obranu před tím, co jsme u jezírka mohli napáchat. V jezírku se spojují všechny protikladné principy, tam se děje ta největší alchymie a vzniká jednota. Nesmí být ale ohrožena, a tak je sebemenší pokus to přerušit pečlivě střežen.

O vodě v jezírku

Nymphes tarot: 3 holí, 9 pohárů, Královna holí

Zdejší voda je čarovná a zázračná. Nejprve z vás smyje všechny těžkosti a pak dodá novou sílu. Ten, kdo v ní smočí své tělo, odhodí všechna pouta a zvláště ženy pocítí své ženství v plné kráse. Má to ale jeden háček. Musí se počkat na správný okamžik, na správnou konstelaci, na to, až bude voda plná a čistá. A proto nás možná ani jednu nenapadlo, smočit v něm byť jen prstíček.

JEZÍRKO

18.5.2017, Wildwood tarot 

Minulost: 9 pentaklů, 8 pohárů, Eso mečů

Přítomnost: Eso pentaklů

Budoucnost: Rytíř holí

Rada: Královna pohárů

Varování: Velekněz

Energie místa: Rytíř pentaklů a Svět 

Duch místa: Eso pohárů  

+ klíč k Plešivci: 7 mečů

Pramen, kterým se sem voda dostala, viděl ve své vizi duchovní kmene, který se tu usídlil. Přesně věděl, kde a proč se mají usadit, co je tato hora zač a co jim může přinést. Podle jezírka a této vody vybrali tuto horu jako posvátnou. Z ní pak čerpali a ta jim dávala magickou sílu a ochranu. Kolem ní se vytvořil střed kultury a kolem ní se všechno točilo. Vždy, když přijde určitý čas, o kterém věděli, jen duchovní tohoto kraje, mohli si lidé nabrat tuto zázračnou vodu, omýt staré údy, které pak zase ožili a vykoupat se, očistit tělo od zátěže po těžkém období. Ale jen po předem určený čas. Na břehu stál druid a posiloval sílu této vody pravidelným rytmem bubnu. Vyměřoval tak zároveň dobu, kdy bude brána otevřena, kdy bude energie nejvíce působit. Zde je střed světa našich předků. Odsud všechno začíná a končí. Jestliže Plešivec byl bydliště a Ostrý kněžiště, pak Jezírko byla mystická nabíječka.

Hadí královna je ženou a královnou jen, abychom tomu lépe rozuměli. Není to žádná žena ani bytost ženského pohlaví. Je to síla. Síla s velkým S. Síla, která ovládá a využívá, svádí a dává. Je to ženský princip, ale to pojmenování slouží jen k naší orientaci ve světě. Je to síla plodivá i smrtící, co dává i bere, po které toužíme a kterou zatracujeme, a přesto si ji nedáme vzít. A to je to, co tak dráždí a svádí a to, čemu naši předci nerozuměli a tak sem dosadili hady a kříže a krkavce. Ale my se už nemusíme bát. Hadí královna je i v nás…

Na Sedmičce mečů, kterou jsem vylosovala u jezírka jako klíč k Plešivci, je naše královna probodaná šípy. Rozsápaná na kusy, snažící se uniknout bolestivému sevření. Je to ale ona, kdo rozhodl o tom, že teď zemře a později se opět zrodí. Je to ona sama, kdo ví, jaké cykly se v přírodě točí a kdo je jako první následuje, protože jsou tak pravdivé. A tak se každá rok nechá zabít, aby hned poté zase vstala, o tolik silnější a zdravější.

Klíčem k této hoře a tomuto kraji je síla přírody, kterou sama příroda jako první uctívá. Je divoká energie, ze které měli naši předci strach, protože se jí snažili ovládnout a ono to nešlo. Teprve až pochopili, že není naším úkolem tomu poručit, ale vnímat to a využívat, následovat a přijímat, pak se jim ulevilo. A to věděli moudří tohoto kraje a to se tu učili a to předávali dál. Hadí královna budí hrůzu jen v těch, kdo nerozumí…

Z automatické kresby od Janinky:

Možná můžeme tuto kresbu pojmenovat "Hadí královna a komunikace přes Smaragdové jezírko". Naše Hadí královna neoplývá láskou, za to umí velmi dobře rozhodovat o tom, co nám poskytne. Má svůj cíl, je inteligentní, má spoustu energie a je velmi náročná nejen k sobě ale i ke všem ostatním. Dobře umí rozhodovat a umí si poradit i v dnešní době. Rozhodnutí o nás jí nedělá vůbec žádný problém. Jezírko jí pomáhá navázat s námi kontakt a poznat nás co nejvíce. Komunikuje s námi, aniž bychom si toho všimli a to pomocí duchovna. Tak trochu začarovaně. Jezírko na nás může působit až tajemně a více či méně nás znepokojovat. Je to místo pro nás uzavřené, které může působit chladně, uzavřeně i krásně zároveň. Každopádně si nás tato chytrá a pravidla neporušující dáma prohlédne a předá nám to, co si zasloužíme

VELKÁ BABA

Na tomto kopci nad Hostomicemi se zjevně ryze pohanským názvem má sídlit duch a vládce brdských lesů Fabian. Býval zobrazován jako figurka ze smrkových šišek a připomínal starého myslivce s dýmkou. Nad temnými lesy vládne spravedlivě a je tedy duchem dobrým. Zpočátku sídlil právě zde v pevném hradě. Zamiloval se ale do mladé dívky a nastěhoval si ji k sobě. To mu nemohla odpustit čarodějnice, s níž dosud žil a jedné bouřlivé noci hrad zaklela. Z pána se stal duch a za nocí se ozývá táhlým houkáním, které se nesmí napodobovat.

Blízko Baby je skalka s názvem Fabianovo lože, kterou jsme bohužel nenašli. Ono i dostat se na Babu bylo díky jedné babě docela složité.

18.5.2017, Witches tarot

Minulost: Ďábel, Hvězda, 5 pentaklů

Přítomnost: 7 pentaklů

Budoucnost: 7 mečů

Rada: Rytíř pohárů

Varování: Kolo života

Energie místa: 3 holí a 7 holí

Duch místa: 6 pohárů

Na Babě zřejmě kdysi došlo k něčemu nešťastnému, co bylo třeba očistit. Zase se tu tluče mužské s ženským, možná tu došlo ke krvavému, nesmyslnému střetu těchto dvou protipólů, z nějž nikdo nevyšel šťastně. Stopy, které zde po tom zůstaly, ničily kopec nějakou dobu, nakonec byly ale zahlazeny láskou a mírumilovností, pochopením a tolerancí. A tak Baba dnes už nepůsobí nijak temně. Je to místo klidu a míru, kde se odehrála velká bitva, a kde nakonec došlo k spravedlivému rozřešení. Dnes je možné odtud sledovat další místa, všímat si spojení, které ale už nefrčí a vnímat, jak to celé bylo propojené. Sledovat je to možné jen pomyslně, energeticky, protože kopec je zalesněn a dál se dohlédnout nedá. Kdysi možná, když byly tyto vrcholy holé, se dalo pozorovat ledacos, dnes už se musíme spolehnout jen na pocity, ne na zrak.

Propojení tří vrcholů z Baby

18.5.2017, Wildwood tarot

Plešivec: Rytíř pohárů

Ostrý: 9 pentaklů

Baba: Slunce

Jako bychom to s každou kartou potvrzovaly víc a víc. Na Plešivci je důležitá voda a to, co nabízí. Na Ostrém učenec, který se napojuje a mezi skálami přenáší to, co se dozvídá z jiných sfér. Baba, všimněte si kopce na kartě, to celé zásobovala energií. Zdá se, že možná jen do určité doby, než byla síla tohoto kopce násilně přerušena střetem. Pak už to celé bylo asi na Plešiveckém viklanu.

Poselství pro ženy:

18.5.2017, Triple Goddes tarot

5 mečů, 4 mečů, 9 mečů

Ženy bděte, nemyslete!

Síla dnešních žen je ukryta v tom, co dovedou. Není problém porazit muže, problém je cítit se s ním šťastně. V našich hlavách se rodí hodně myšlenek a většina z nich nám nedělá radost. Proto se snažte dívat na svět s radostí a klidem, nepřemýšlet zbytečně. Nezatěžujte svou hlavu tím, co stejně není možné vyřešit. Odvádí nás to od srdcí, které potřebují lásku a ne pečlivé plány, jak ovládnout svět.

KŘÍŽ NA VELKÉ BABĚ

Kříže stavěli naši předci také na místa, která byla původně pohanská, a oni tím zaháněli staré nekřesťanské démony. Jinými slovy potlačovali původní síly země a ženské energie, kterých se báli. Právě kříž na vrchu Baba, nota bene Velká baba, je více než symbolický.

18.5.2017, Draconi tarot (Janinka)

Eso pohárů, Poustevník, Eso pentaklů

Poustevník střeží to mezi dvěma esy,

a volá svou touhu na celé lesy.

Nedám vám ochutnat, dokud neslíbíte,

že začnete dělat vše, co tady cítíte.

Z automatické kresby od Janinky:

O panu Fabianovi se možná píše, že měl rozdvojené srdce, ale zůstalo mu čistě a stala se mu křivda. Potřeboval jen trochu porozumění a našel duši, která s nim komunikovala čistě z obrovského přátelství. A proč jsme nenašly jeho lože? A proč také. Jsme kousek toho co byla jeho paní. Vypadá to, jako kdyby se držel při zemi, ale jak by rád nám to všechno řekl. Abychom to pochopily a vše mu odpustily. Neudělal nic špatného, pouze našel spřízněnou duši a byl potrestán. Vypadá to, že nemá čarodějky rád a drží si je pěkně od těla, i když je zpovzdálí pozoruje. Určitě neublíží nikomu, kdo si to nezaslouží. Pan Fabián má dobré srdce stále. A jistě jednou najde někoho, komu bude moci svůj příběh říci, abychom pochopili, že láska a přátelství jsou dvě velké věci, které potřebujeme jako vzduch a vodu.

KOŠÍK

Podle Mapy tajemných míst Prahy se jedná o typicky v terénu vyznačené kultovní místo, někdy považované za tvrziště.

O vrcholu

18.5.2017, Sacred Circle tarot 

Minulost: 7 pentaklů, Hvězda, Eso pohárů 

Přítomnost: Eso pentaklů

Budoucnost: Velekněz

Rada: Vůz 

Varování: Poslední soud

Energie místa: Král holí a 9 pohárů 

Duch místa: 10 mečů

I zde dříve stála nějaká stavba nevšedního významu. Rozhodně nebyla na bydlení a byla součástí většího propojeného celku. Naši předci tu vybudovali síť, po které si posílali zprávy a energii ještě v době, kdy se muži a ženy nehádali kvůli moci. Kdy každý zastával svou roli a rád, protože neměl potřebu usilovat o jinou. Byl oceněn a doceněn za to, co dělal a nemusel si nic vynucovat násilím. Ty doby už jsou dávno pryč, ale stojí za to je připomínat, protože to jde i dnes dělat jinak. Stačí jen začít. Nad i pod zdejším kopce sídlí něco velkého, co někdy v budoucnu asi bude pojmenováno a možná i použito. Všechna navštívená místa už se asi propojit nedají, ale je jisté, že se nacházíme v kraji, který měl velkou moc a má ji dodnes, jen ne takovou, jak si to my někdy naivně představujeme.

Propojení vrcholů z Košíku

18.5.2017, Wildwood tarot

Plešivec: Královna holí

Ostrý: 3 pentaklů

Baba: 3 mečů

Košík: Páže pentaklů

Plešivec stále září a žije. Zajíc je silný symbol lunárního světa, hloubek a poznání, které může nabídnout, když se ztišíme. Na Ostrém vládne Ona. Střeží vchod neznámo kam a sleduje, co zas to ti lidé provádějí. Baba je ze hry, neboť byla kdysi zraněna. Byla sice zahojena, ale její role tím v tomto propojení skončila. A Košík je střežen hlídačem, který, ať už kopec ukrývá cokoliv, nedá si to vzít.

Z automatické kresby od Janinky:

Košík je plný komunikace ale ne s námi. Možná tam je i
komunikační středisko. Troufla bych si říci, že tam budou i nějaké chodby. Energie nebude asi pro nás - mám pocit, že je cizí a že nám zatím nic neříká nebo je pro někoho jiného. Vše je tam ohraničené a pojištěné před tím, abychom s tím nemohli pracovat. Každá komunikace má svůj zámek.

Závěrem…

Vodou to všechno začalo. Díky vodě se zde lidé usadili a vytvořili tu systém, který využívali ke svému světskému i duchovnímu životu. Okolo stojící vrcholy použili jako antény a sítě. Lapali energii, stejně jako my dnes máme vysílače na každém kopci. Také kvůli signálu. Naše sítě dnes také nejsou vidět, jako nebyly vidět dříve a fungovali široko daleko. Škoda, že už to neumíme tak, jak oni. Škoda, že nepřijdeme na to, jak to mohlo fungovat jim, nemaje vědců a přístrojů. Počítač byla příroda sama a titul ing. dostal ten nejváženější a nejmoudřejší ze skupiny. Dnes to máme trochu jinak, ale začínáme se už k tomu původnímu přeci jen trochu vracet. Třeba tím, že kráčíme v jejich stopách na výletech a snažíme se porozumět tomu, jak to měli. Nechceme vědět všechno a nechceme jim vládnout. Chceme se jim otevřít a říct jim: „Dobře jste to dělali. Děkujeme!“

ZDROJ:

Informační cedule na místě

Mapa tajemných míst IV., Praha

Pustinami středních Brd, Otomar Dvořák, Regia, 2015

Za poklady Brdských hřebenů, Otomar Dvořák, Regia, 2014

Esoterické Čechy, Morava a Slezsko 2, Václav Vokolek a Jiří Kuchař, Eminent 2004