Koko s Putu

29.09.2017 19:56

Také letos Putující uspořádali víkendový seminář Energie krajiny a země, Kokořínsko 2017. A také letos jsem se nadšeně zúčastnila a vykládala jako divá na všech zajímavých místech, která jsme v rámci kurzu navštívili.

Na Kokořínsko jsem si vzala tarotovou sadu Wild Spirit Tarot, kterou mám už roky, ale moc často ji nepoužívám. Napadla mě hned při balení, a když jsem se jí zeptala, rozhodně chtěla jet se mnou. Jak jsem tak psala tenhle výklad, pochopila jsem, že tato sada v přírodě navázala přímý kontakt s bytostmi, které byly kolem nás. Nepopisuji díky ní ani tak energii nebo napojení místa, ani tak historii nebo lidské příběhy s ním spojené. Vnímám ale díky ní emoce a názory bytostí, které se v tomto nádherném kousku divoké přírody drží a slova, která nám vzkazují. A že toho měly na srdci hodně.

JAKÝ BUDE SEMINÁŘ?

22.9.2017, Ostara tarot: Milenci, 4 mečů, 4 holí

Z ohně bujarého léta, skrze ztišení, naladění a přijetí své podstaty, dojdeme ke spojení a vytvoření něčeho nového. Transmutace nikoliv kovů, ale našeho vědomí, a v něm i přírody a krajiny kolem nás. To je docela slušný plán na následující tři dny.

STUDÁNKA POD ČAPEM

Udržovaná studánka s dobrou vodou. V srpnu 2009 voda k nepoužití a plná komářích larviček. Březen 2015 - studánka opravena, vyčištěna, přidána odtoková trubka. Starají se o ni trampové - Roverští patrioti.

23.9.2017, Wild Spirit tarot

Vůz, Velekněz, 4 pentaklů

Voda ve studánce je čistá, volná a plodná. Je plná dobrých věcí a připravená pomoct tomu, kdo se z ní napije. Meditací u ní, odpojením se od běžného světa, můžeme nahlédnout za hranice běžného pohledu a seznámit se s těmi, které nevidíme, když se nedíváme. Ale jen pokud to někdo dovolí. Vkročili jsme na území, kde jsme sledováni. Kde je zaznamenám každý náš krok a kde je nemožné získat něco, na co nemáme nárok. Hlídači ví, co je v nás. Nesoudí a netrestají, ale umožní nám jen to, co zvládneme a co si zasloužíme. Vše ostatní odnese voda.

VRCH ČAP

Čapská palice na skalním ostrohu nedaleko Dubé na Kokořínsku je jakýsi mohutný skalní kyj ze železitého pískovce, jenž se zvedá na okraji strmé skály. Nedaleko přírodního útvaru se nachází zbytky skalního hradu Čap ze 14. století.

23.9.2017, Wild Spirit Tarot

VRCH

Minulost: 3 pentaklů, 2 holí, Král holí

Přítomnost: Páže mečů

Budoucnost: Blázen 

Rada: 4 holí

Varování: Královna pohárů

Energie místa: 7 mečů a Císař

Duch místa: Rytíř pohárů

Dalo jim kdysi hodně práce vytvořit z tohoto místa to, co je dnes. Sešli se tu duchovní z různých kmenů a po dlouhou dobu na tom usilovně pracovali. Podílely se na tom další generace, jimž dali jejich předci jasný cíl a úkol. Místní druidi nebo šamani vědomě formovali tento bod, aby mohl sloužit nejen jim, ale i dalším lidem po nich. Odhalili tajná zákoutí tohoto vrchu a pronikli do jeho nejzazších koutů. Za pomocí živlů, bytostí i zvířat, i těch totemových, vytvořili nejen silové místo, ale otevřenou spojnici s ostatními vrcholy poblíž. A proto to tu běží a fičí a ten, kdo je silný a odhodlaný, odtud může posunout celý svůj život. Rádci jsou tu připraveni, aby nám pomohli, těší se z našich úspěchů, a usnadní nám cestu, pokud my jsme ochotní podívat se do zrcadla své duše a změnit to, co se nám v něm nelíbí.

Vrchol Čapu je místo, kde se může vědoucí a připravený člověk posunout a nepřipravený a slepý zbláznit. Ale kde je ta hranice?   

ENERGETICKÝ BOD PŘED PRACÍ: 4 pentaklů, Eso mečů, Král holí

Vstoupili jsme na místo, kde to žije úplně samo. Pro Čap dnes není člověk důležitý. Byl kdysi, ale dnes už tu žijí bytosti a síly pospolu a v souladu a nepotřebují žádné lidské nohy, aby sem vstupovaly ani ruce, aby tady něco tvořily. Vládnou si tu sami a všechno běží, jak má.

ENERGETICKÝ BOD PO PRÁCI: 3 pohárů, Ďábel, Milenci

Poslechněte si tiskovou mluvčí Čapských bytostí, co nám k tomu řekla: „Ale no tak dobře, no. Udělali jste tu kus práce a my jsme teda rádi, no. Bylo zajímavé si vás očuchat, podívat se, popovídat. Rozproudili jste staleté vody a pohli s tím, co tu dlouho stálo. Přijímáme vás a těšíme se, že přijdete zas. Ale jen, abychom si to ujasnili, nemusí to být hned příští týden.“ Děkujeme!

JESKYNĚ NA ČAPU: 5 holí, Poustevník, Velekněz

Pod Čapem jsou dva převisy, které slouží pro podporu mužské a ženské energie, pro uchopení těchto dvou principů a ukotvení se v nich. Původně jsem chtěla vylosovat karty v obou jeskyních, ale když mi hned při prvním výkladu vyšly oba principy najednou, a tak už jsem o to dál nepokoušela.

Ženská síla je trpělivá, léčivá a harmonizující. Tiše se snaží přijít na ten nejlepší lék, namíchat tu nejlepší kombinaci a pak utíkat za pacientem, aby mu stihla co nejdříve ulevit. Má za sebou moudrost přírody, sílu bylin a světla. Je mírná a laskavá, přijímající a tvořivá, i když zdánlivě pasivní. Mužská síla je tvrdá, hrdá a nekompromisní. Nemusí zkoušet, dobře ví a zná, a je si jistá. Má za sebou moudrost věků, zvířat i lidí z jiných světů a umí se o ně opřít. Její osobní zkušenosti jsou pro ni posvátné a dělá, co může, aby vládla, stála a nabídla oporu každému, kdo jí potřebuje.

A obě dohromady se potřebují. Každá stojí na svém místě na skále a volá tu druhou. Vztahují k sobě své paprsky a uprostřed se protínají a prolínají. A tvoří celek, harmonii a třetí bod, světlo.

NA ČAP: Císař

„Tady máte balíček na cestu!“ říká zdejší přírodní vládce. Je v něm příležitost stabilizovat sama sebe, ukotvit se v zemi a získat sílu a především jistotu své vlastní práce. Úsilí, které jsme ochotni dát, se vyplatí a bude oceněno. Vládce se potutelně směje a čeká, co ta banda předvede.

Z ČAPU: Viselec

 „Vidíš, a ty ses jim smál!“ říká víla přírodnímu vládci a předává nám klíče. Tedy ne přímo klíče, ale nápovědu, jak se k nim dostat. Kdyby tady tak v okolí byl na kopci nějaký vysoký hrad, do kterého by bylo možné se dostat. V něm se něco dozvědět. „Rozbalte si svačinu, a snězte hlavně housky.“ napovídá víla a měníc se v racka odlétá pryč.

STŘEZIVOJICKÝ ŠPIČÁK 

Přírodní památka je malé chráněné území v CHKO Kokořínsko, 6 km jižně od Dubé. Chráněné území bylo vyhlášeno v roce 1979 k ochraně 13 metrů vysoké pískovcové skalní jehly, prosycené železitými inkrustacemi, které vytvořily na jejím povrchu drobné misky, růžice, římsy a jiné formy. Vrchol jehly má nadmořskou výšku 390 m.

23.9.2017, Wild Spirit tarot

STRÁŽCE: Slunce, Blázen, Poustevník

„Ale já tady vůbec nehlídám. Já jen pozoruji. Jen se dívám, kdo tu kolem chodí, létá a straší. Jen sleduji, co se kolem mě děje, a přemítám o tom, proč sem přišel a co ode mě a od toho velkého kámoše nahoře chce. Procházíte kolem mě, zdravíte mě a saháte na mě. Hladíte mou zvrásněnou kůži a zkoušíte si, co vám dám a co ne. A jen tak dál. Já tu budu ještě nějakou dobu a pořád dobře naladěn a pořád pozorující dění kolem. Čím hezčí bude, tím budu spokojenější.“

Strážce mi připomíná milého dědečka, který je rád, když se kolem něj něco děje. Těší ho zájem a pozornost, baví ho lidé, kteří tu procházejí, a s úsměvem na ně hledí a kochá se tím, co zase vymysleli. Nemusí zasahovat. Nemusí se bránit. Není třeba stavět stráže, ohlídá se sám.

ŠPIČÁK

Minulost: 6 pentaklů, Král pentaklů, Páže pentaklů 

Přítomnost: Císař

Budoucnost: 2 pohárů  

Rada: 3 pentaklů

Varování: Kolo života

Energie místa: Milenci, Král mečů

Duch místa: Velekněz

I sem naši předci, kteří to uměli, vložili sílu a záměr. Bylo to místo dávných rituálů a bylo oslavováno a využíváno. V jeden den v roce se tu sešli muži a ženy, bubnovali, tančili a vůbec podporovali sílu této skály. V pravou chvíli vešel Velekněz a řekl STOP! Vše ustalo a síla, která tu byla se usadila a ztišila. Byla pak vypuštěna se vzkazem do světa a snad i přijata. Je to místo práce, duchovní i fyzické, která má smysl a jasný cíl. I dnes zde můžeme hodně vykonat, když nebudeme dělat zbytečné opičky a půjdeme rovnou k jádru věci.

Špičák má dva vrcholy, mužský a ženský. Ale ve vylosovaných kartách se rozdíly slévají a míchají. Je v nich patrné jen spojení a to je asi to, o co tu vždycky šlo. Plodná síla přírody podpořená správnými úkony vede ke sloučení a smazání rozdílů. Jako bych slyšela přírodního vládce, který nás nenápadně celý den provází. Skutečně se karta Císaře, v tomto tarotu nazvaného jako Pán divočiny, objevila na každém místě, kde jsme byli. „A jak by to asi mělo být jinak, děvčátko?“  

Ruku v ruce s Císařem se v kartách dnes objevoval také Velekněz. Když jsem to spočítala, je to remíza 3:3. Myslím si, že potutelný divoký vládce (Císař) má své druhé já, svou další stránku, další level. Vážného a seriózního průvodce, který stojí v bráně a čeká, kdo splní svou zkoušku, ukáže své schopnosti, a koho pustí dál (Velekněz). Ten první stojí za námi a usmívá se, žertuje a dělá si z nás srandu. Ten druhý nastoupí, když toho prvního zvládneme. Když uznáme, co neumíme, když si tu legraci ze sebe uděláme také. „Dobře, prošla! Nebere se vážně!“ jásá Pán divočiny. „Dobře, prošla. Bere se vážně!“ tiše, ale hrdě prohlásí ten druhý.

HOUSKA

Legendární hrad Houska s pověstí o vchodu do pekla jsem navštívila už v roce 2016, když jsme s Jirkou Schwartzem procházeli Máchův kraj. Letos jsme měli s Putujícími soukromou večerní prohlídku a tak jsem vyložila na to, jestli se tu za ten rok něco změnilo. O loňském vykládání na Housce se můžete dočíst zde.

23.9.2017, Jordan Tenčev tarot

KAPLE 2017: 5 mečů, 9 mečů, Král holí

Kaple na Housce bojuje. O existenci, o své místo na slunci a další vývoj, o svou skutečnou energii. Pere se s tím, jakou budoucnost bude mít a jak jí i do budoucna pomůže aura temnoty a paranormálních jevů. Houska i její kaple je silné místo, ukrývá v sobě poklad, který ještě nebyl objeven a nemá nic společného s údajným vstupem do pekla, který jsme neobjevili loni ani letos. Ten skutečný poklad je zatím zasypán tarotovými meči, teoriemi a myšlenkami, které se pomalu a jistě obrací proti svému majiteli. Až zklidní svou mysl a své fantazie, ukáže se další krok v plném světle.

HOUSKA DNES: 9 mečů, 5 mečů, Viselec

Téměř stejné karty, téměř stejný význam. Význam Housky jako hradu a kaple se překrývá. Zásadní místo hradu je totiž zřejmě v jeho kapli. Povídačkám o bráně do pekla však těžko uvěřit. Houska se drží, jak může. Ani ne tak ekonomicky, jako spíš duchovně. Ustrnula, stojí na místě. Chytila se pověsti, která přitahuje, ale brání v rozvoji. A přitom právě na Housce je ukrytý klíč k celému kraji. Právě ona skrývá to nejcennější, co zde můžeme najít. Co to je, ale zatím známo není. Bytosti na Čapu nás poslali sem, protože zde je možné najít další dílek do skládačky. Dílek by tu skutečně byl, už o něm víme, jen jsme se k němu zatím nedostali blíž. Všechno má svůj čas, a ani nalezení posledního dílku se nesmí uspěchat.

JESTŘEBICKÉ POKLIČKY

Méně známé pokličky se nacházejí asi kilometr západně od města Vojtěchov. Vznikly stejně jako ty známější Kokořínské, t.j. selektivním zvětráváním pískovců, které během třetihor absorbovaly železité sloučeniny.

24.9.2017, Wild Spirit tarot

Minulost: 4 pentaklů, 7 holí, Velekněz

Přítomnost: 6 pohárů 

Budoucnost: 10 mečů

Rada: Královna mečů

Varování: Velekněžka 

Energie místa: 4 pohárů a 2 holí 

Duch místa: 4 mečů 

Jaké to tu asi musí být v noci, když tu není ani živáčka, když všechno ztichne a ožije. Už kdysi se tu proháněly bytosti a síly, které nejsou běžnému oku přístupné. Dováděly a skotačily, chodily sem létat a tančit. Divoká je zdejší krajina, divoké jsou bytosti, které v ní žijí. Pak si místa všiml vědoucí a začal tu pracovat. Oživil je podle svého a dal sem nový řád. Uvedl sem novou královnu a odtajnil skrytou energii. Ze Země sem vstupuje velká síla, rodí se energie, která vyvěrá horami a kopci. Skalní vrcholy, zdejší pokličky jsou jakousi trubkou, skrze níž to prýští. A zdejší královna tu sílu podporuje a pečuje o ní. Toto místo má dva stupně. Ten první, létací, kdy i my můžeme pocítit volnost a lehkost a nabrat si energii radosti a úlevy, a druhou, hlubší verzi, která se skrývá pod tím, co je zřejmé na první pohled. Jen místní Královna rozhodne, co kdo tu zažije, jak kdo se tu obrodí. Počkejte, kam vás nakonec nasměruje.

LÉTACÍ MÍSTO: Král pohárů, 6 holí, Věž

Zadívej se nahoru,

poděkuj všem netvorům,

které ve tvém srdci dlí,

a jsou tebou posedlí.

Zhoupni se na síti, která

pod tebou teď zašuměla.

Uvolni tu divočinu,

a pak všechny mraky splínu,

smyjí celou tvoji vinu.

HRADSKO

Hradsko je část města Mšeno v okrese Mělník. Nachází se asi 3 km na západ od Mšena, na šíji ostrožny, sevřené hlubokými skalnatými údolími Kokořínského dolu a Kočičiny. Hradsko a jeho okolí je některými badateli ztotožňována se slovanským hradištěm Canburg napadeným na přelomu 8. a 9. století vojsky Karla Velikého.

BRÁNA: Velekněžka, Rytíř pohárů, 10 holí

Touto branou můžeme procházet sem a tam a nic se nestane. Ale když o ní něco víme, když máme záměr nebo když si o něj požádáme, otevře se nám a zažijeme přesně to, co jsme chtěli. Je to brána splněných přání, pokud víme, co je naším přáním a pokud jsme o něm naprosto přesvědčeni. Je to místo, kde můžeme zostřit všechny naše smysly, jak je ukázáno na kartě. Stačí si jen slušně požádat.

VYHLÍDKA: Páže pohárů, 8 pohárů, Páže holí

Velmi silné místo, nejen kvůli výhledu a pocitu volnosti, který vás oblaží hned, jak sem vstoupíte. Můžeme sem chodit meditovat, odpočívat i navazovat kontakty s těmi, co jsou daleko od nás anebo hned vedle, ale nejsou vidět. Můžeme se tu spojit s předky a poznat svou minulost. Můžeme zde zvednout hlavu a poznat svou budoucnost. Je to místo čistého spojení s tím, co chceme právě teď řešit. Myšlenky tu budou proudit, odpovědi nás tu budou napadat. Je tu zkrátka perfektní signál, kam se hrabou telefonní operátoři.

PRŮRVA: Král pohárů, 6 holí, Ďábel

Cesta vzhůru průrvou není jednoduchá. Musíte se pro ni opravdu rozhodnout, z hloubi celého srdce, ne jen tak z plezíru. Musíte vědět, že to chcete, že na jejím konci, až sundáte plachetku, pod kterou se schováváte, řeknete, ano, tohle jsem chtěla. Cestou nahoru porazíte své démony, utkáte se se svými strachy a neklidy, abyste nakonec spatřili své opravdové já, své nově narozené já, oproštěné od všech nánosů. Bude to omamný pocit, plný vítězství a zacelení. Vzhůru za ním! 

SCHODY: 4 holí, Král pohárů, 9 pohárů

Také cesta po schodech vyžaduje správné rozhodnutí provedené srdcem a vedené čistou láskou. Na cestě nahoru vás budou provázet vaši předci, vaše minulé životy. Setkáte se s těmi, kteří vás už jednou vedli a s těmi, kteří vám i dnes chtějí něco ukázat nebo dopřát. Berte plnými hrstmi, nechte rozum dole a snažte se cítit vše, co na schodech potkáte. Otevřete se každým krokem každému poznání a nahoře poděkujte za všechny ty dary, které jste posbírali.

Toto místo, průrva a schody, vám ukáže něco o tom, jak se rozhodujete, jak správné rozhodnutí udělat. A že jen rozhodnutí srdcem, vás dovede dál.

HRADIŠTĚ

Je archeologická lokalita, výšinné opevněné sídliště z mladší doby bronzové, slovanské hradiště období raného středověku

Pagan Ways Tarot

Minulost: 2 pohárů, 10 mečů, Vůz

Přítomnost: Poslední soud

Budoucnost: Hvězda

Rada: Eso pohárů

Varování: Síla 

Energie místa: Královna pentaklů a Král pohárů 

Duch místa: Mírnost

Původní obydlené hradiště zřejmě skončilo násilím nebo bylo přepadeno a ovládnuto jiným kmenem. Tento negativní předěl ale neovlivnil jeho energii. Vše se vstřebalo, bylo zapomenuto. Možná se tu děly jen obyčejné bitky, tehdy běžné záležitosti. Ve vedení se střídali vládci a jednotlivé kmeny někdy nerady ustupovaly jiným. Dnes už tu po tom nejsou stopy, jen sem tam nějaký nález upozorní na to, že zde kdysi bydleli lidé. Dnes je tu krásná příroda, za níž sem lidé chodí a vnáší sem radost z překonání kopce a lehkost při rozhlédnutí po znovuzrození, které výlezem nahoru zažijí. A bytosti se i tady zpovzdálí usmívají a těší se z toho, co vidí.

LADČIN PRAMEN

Ladčin pramen je krásně upravený pramen (i s hrníčkem na pití) nedaleko hájovny Černínov v Kokořínském důlu. Vyvěrá na úpatí pískovcových skal. Kromě něj se v okolí nachází řada dalších vývěrů podzemních vod.

24.9.2017. Wild Spirit tarot

Páže pohárů, Velekněžka, Vůz

Ladčin pramen je mírný a laskavý, jeho voda je kouzelná a ten, kdo v ní smočí ruce, pozná jeho sílu. Hladí jako moudrá babička, stará se a pečuje a nechává nás, ať sami poznáme, co je pro nás důležité.

V sobotu jsme vstoupili na hlídané území, u první studánky se setkali s hlídačem (karta Vůz) a ten celou cestu pečlivě sledoval, kudy, kam a jak a proč jsme šli. Objevil se i zde, na posledním místě, protože pochopil, že jen putujeme, že čerpáme i dáváme a že chodíme s úctou a radostí, a že stopy, které po nás zůstávají, jsou plné lásky a úcty. Děkujeme.

JAKÝ BYL SEMINÁŘ?

22.9.2017, Ostara tarot: Milenci, 4 mečů, 4 holí

Lidé, kteří tyto končiny kdysi obývali, a uměli s nimi pracovat, dobře věděli, co dělají. Nesnažili se krajinu kolem sebe měnit k obrazu svému, ale využívali její sílu a přirozenou podobu. Podle toho, jak místo vypadalo a co vyzařovalo, se zařídili oni a žili tak se zdejšími skálami, zemí i bytostmi v souladu. Podařilo se to i nám?

Oheň pomalu dohořívá, léto končí, slunce se stahuje a už jen občas vykoukne, aby zkontrolovalo to, co opouští. I my jsme v pátek, na podzimní rovnodennost, zapálili oheň a pěli do noci písně. Klid a radost se rozprostřel všude kolem nás i uvnitř našich srdcí, putovali jsme na místa klidu i síly, abychom si v hloubi své duše uvědomili vše, co v ní je, co končí a co se proměňuje. Zameditovali jsme si na vrcholu kopce i uvnitř kaple, abychom pochopili, co je třeba nechat spát a co proměnit a z čeho vytěžit to nejlepší. A nakonec jsme vše zpečetili závěrečným průchodem bránou i zdí, abychom se znovu zrodili. Bohatší, silnější a klidnější, než dřív. A ta boule na mé hlavě je jen znakem toho, že změny uvnitř jsou leckdy vidět i navenek.  

Kokořínské bytosti jsou veselé a hravé, moc nedůvěřují tomu, co se tu děje, ale když je přesvědčíme, dají si říct a zavedou nás tam, kde ještě nikdo nebyl. Možná je to strom, průrva nebo naše duše, to už záleží jen na nás.

ZDROJ:
http://www.estudanky.eu/237-studanka-pod-capem

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Capska-palice-se-skalnim-hradem-Cap---nadherne-roz.aspx

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pi%C4%8D%C3%A1k_u_St%C5%99ezivojic

http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/jestrebicke-poklicky.aspx

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hradsko_(M%C5%A1eno)

http://www.estudanky.eu/1932-ladcin-pramen

Informační cedule na místě

www.putujici.cz