Japonské zasvěcení 2019

04.07.2019 23:18

DVĚ CESTY K ZASVĚCENÍ

K zasvěcení vede pěkná řádka cest, pro každého jiná, ale určitě ta pravá. Kdo se na ní vydá, vyjde proměněn, ať chtěl nebo nechtěl, ať si představoval cokoliv, ať po cestě světil domy, lidi nebo duchy.

Už podruhé za Putujícími přijela skupinka Japonek hledat to své zasvěcení právě v naší kotlince. Cesty, u kterých jsem mohla s tarotem být, se jim u nás nabídly dvě. Jedna městem stověžatým, po dláždění, v davu, na místech starých, rukou a nástroji vytvořených, druhá po kamenech a skalách Českého ráje, lemovaná živly a přírodními duchy.

Co nám všem která dala a ukázala, kudy se ubíraly kroky našich nohou a vjemy našich duší, zjistíte sami, když si přečtete text, prohlédnete fotky a nahlédnete srdcem pod pokličku toho, co se dělo a ještě dít bude.

CESTA PRVNÍ – KRÁLOVSKÁ CESTA PRAHOU

Královskou cestou, kudy chodili čeští králové při korunovaci, prošla už první japonská skupina před dvěma lety. Tam jsem probrala jednotlivá zastavení se všemi úkoly a procesy. Přečíst si to můžete zde. Letos jsem se zaměřila spíše na to, jak to naši svěřenci prožívali a jaký vliv to mělo nejen na ně, ale jak si stojíme my jako Češi, naše republika a co je vidět na první pohled, ale my to musíme pochopit, až když nám to nazrcadlí exotičtí cizinci.

SKUPINKA NA ZAČÁTKU

24.6.2019, Japan Mythology Tarot: Svět, Slunce, 10 pentaklů

Na začátku stála skupinka spojená, čistá a jasně vedená. S cílem a přáním, s možnostmi a s odvahou je všechny využít. Naloženo na zádech jsme měli všichni. Nikdo nevěděl, co bude a tak se radši vyzbrojil celou svou silou a zátěží, které si přál se zbavit. S rancem na zádech, vůlí v srdci a odvaze v duši jsme jedním krokem vyrazili vpřed.

KRÁLOVSKÁ CESTA: ZAČÁTEK

Tarot of Prague: 6 holí, 6 pentaklů, Slunce

Plní odhodlání a touhy jsme hned pochopili, že bude třeba něco dát. Něco obětovat, nechat ostatním a rozdělit se. Předat nejen to, co máme navíc, ale to, co nás dělá námi a je naší součástí. Shodit první díl naší nálože, ega a představy vlastní důležitosti. Ve shluku lidí a dojmů, ve stínu starých domů a záměrů je to, co je nám vlastní jen zrnko v písku. Podělit se o to málo, co je skutečně naše je úkolem na této cestě.

KORUNA V MOSTECKÉ  BRÁNĚ U KARLOVA MOSTU

Tarot of Prague: 2 pentaklů

 

Koruna v bráně ke Karlovu mostu působí na naše duše jako síla, kterou je třeba rozdělit. Když k ní zvedneme hlavy, nesmí nám ujít to, na čem stojí naše nohy. Když se zaměříme na zemi, nesmíme opomenout to, co visí nad námi a k čemu vztahuje duše pomyslné ruce. Spojení obou částí, mnohosetletá dlažba pod nohami a bod, který vede vzhůru a ještě výš nad našimi hlavami, je smyslem tohoto bodu, začátkem cesty po mostě, který spojuje nejen dva břehy pražské řeky.

KARLŮV MOST: POSELSTVÍ KARLA IV.

Tarot of Prague: 5 penaklů, 10 pohárů, 7 holí

Kdyby tam Karel IV. stál, těžko by se smál:

„Doba je vážná, drazí! Z energie Prahy mrazí.

Zoufale bijí hodiny, že bortí se život rodinný.

Že lidé netráví spolu čas, že v srdcích a duších je sníh a mráz.

Že bojuje se za co, zase? Že všechno spase hříchu prase.

Že lidé nejsou lidmi už, že mužem není žádný muž,

a ženou není každá žena, že láska není pranic ctěná.

A vzchopit se je nutné teď, než v Praze vzkypí prudký jed.

Chraňte své blízké, chraňte sebe, volejte k pomoc modré nebe,

pracujte spolu a lásku pěstujte si, v jednotě buďte se zemí i s nebesy.“

STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ, POPRAVA SEDMADVACETI ČESKÝCH PÁNŮ

Tarot of Prague: 7 holí, Ďábel, Velekněžka

Poprava českých pánů, kterou začal útlak a boj o češství jako takové, nebyla jen tak ledajaký počin. Někdy se to prostě stane. Že vnímáme jen zlobu, křivdu a nespravedlnost, že vidíme to zlé a negativní a nevidíme moudrost pod tím. Nechápeme pravý smysl těžkých osudů a ran. Pravda se nakonec ale ukáže. Tři sta let tam, tři sta zpátky, a vyjeví se, co se vyjevit má. Důvod, proč se zvěrstva děla se ukáže, a my žasneme nad prozřetelností, která věděla, i když my ne. Přestaňme hodnotit a usilovat o to, abychom pochopili a hlavou porozuměli a aby mozek měl klid. Až čas ukáže, k čemu vedly tyto kroky a jaký klad a důvod to celé mělo. Možná se budeme muset ještě párkrát vrátit, abychom byli u toho. Moudrost se ukrývá ve všem a nezáleží na tom, zda jsme nebo nejsme schopni ji vidět.

ORLOJ

Tarot of Prague: Rytíř pentaklů, 3 pentaklů, 4 pentaklů

V Orloji je vždy v poledne připraven jezdec vyrazit ven. Brána je otevřená jen na chvíli, záleží na postřehu a soustředěnosti, jak ji stihneme využít. Můžeme se tu podívat na ukryté pravdy, nechat se inspirovat a potěšit naší duši, ale jen, když jsme otevřeni a stihneme se podívat správným směrem. Čas odbíjí nekompromisně a účelně. A my jsme buď pružní, anebo ne. Jen na tom záleží, co si odneseme.

Cestování časem: 9 pohárů

Dejme slovo cestovateli, který se tu náhodou namanul: „Cestovat časem by se vám holenkové zachtělo? A na co probůh? Zajděte si do hospody, na jedno točené, umístěte své zadky tam, kde sedávali všichni moudří před vámi, a neblbněte. Když budete chodit po místech vašich předků a vnímat, co oni, jako byste časem létali.“

KRÁLOVSKÁ CESTA: KONEC

Tarot of Prague: 7 holí, 5 pentaklů, Měsíc

Na začátku jsme byli plni nadšení, síly a odvahy překonat všechna protivenství a nástrahy a vzít si, co nejvíce z toho, co se nám může po cestě vyjevit. Teď už víme, že nemusíme brát vše. Umíme třídit a vnímat, co je potřebné teď a co bude později. Víme, co nás zasáhne a kam se vydat, když to bude potřeba. Ale umíme rozlišit i to, co je dobré z hlediska času, který nám byl dán. A že to je velký dar.

MENHIR U LORETY

Vlastně hlavně kvůli či díky japonské návštěvě byl objeven a doložen aktivní menhir, stojící nenápadně jako součást zdi u Lorety na Pražském hradě.

24.6.2019, Tarot of Prague

Minulost: Slunce, Hvězda, Královna holí

Přítomnost: Měsíc

Budoucnost: 3 pohárů

Rada: Rytíř pentaklů

Varování: 9 mečů

Energie místa: Královna pohárů a Mág

Duch místa: Spravedlnost

Bezpochyby stojíme na silném místě, aktivním a stále působícím, i když mnohdy skrytě. Už dříve o něm věděli jen ti, co měli a nedělili se zbytečně. Objeví ho vždy ten, co má a v pravý čas, když je to skutečně nutné, ne, když si myslíme, že by to tak mělo být. Nevyvolá ho naše ego, ale působí na naše srdce v pravý okamžik našeho života. Po cestě sem jsme se naučili rozlišovat a vnímat ne hlavou, ale srdcem, co je teď správně a co ne. A tady se to láme a potvrzuje. Ten, komu to náleží, sem zavítá a dostane, co má. Ten, kdo ne, se tu prostě na zeď vyčůrá a jde dál. Oboje je dobře. J

SKUPINKA NA KONCI 

Japan Mythology Tarot: 3 holí, Císař, 4 pentaklů

Jsme u sebe. Nelpíme na tom, co přijde, co může být, co bychom si přáli. Jsme u sebe. V sobě. Ve svých nitrech, na svých trůnech. Každý sám si drží to své, postarali jsme se každý sám o sebe, a proto je o všechny postaráno.

CESTA DRUHÁ – BESEDICE, ČESKÝ RÁJ

Druhá iniciace vedla mechem a chvojím, kameny a skalami, jeskyněmi a vrcholky, v lůně čisté přírody, mezi chladnými kameny a hřejivým sluncem. Přírodní duchové nám kývali na pozdrav a učili nás o tom, co je okolo i uvnitř.

ZAČÁTEK CESTY

25.6.2019, Sidhe Tarot: Slunce, Rytíř mečů, Rytíř holí

Úkol zde: Odložit myšlenky.

Dejme slovo duchům a strážcům, kteří nad touto stezkou mají ochrannou ruku: „Spojte se a pojďte dál. Nabízíme vám pomocnou ruku, držte se jí a prožijete mnohé. Ano, nejste tu sami. Jste pod dohledem. Dobrým dohledem. Pomáhá vám i nám. U vstupu prosím nechte vše zbytečné. Obavy, myšlenky, strachy a překážky. Až se vrátíte, můžete si je tady zase vyzvednout. Pokud tedy budete chtít.“

MÍSTO NA MEDITACI VE SKALÁCH

Úkol zde: Odložit masky.

Sidhe Tarot: Milenci, Svět, Královna mečů

Místo zvolené na meditaci je ve středu veškerého dění. I my tu můžeme do svých středů dostat rovnováhu přijetím protikladů a stran, které jdou někdy proti sobě. Je třeba nechat masky před vstupem, mohly by překážet. Pravé tváře se zde mohou sloučit a sjednotit. Spojme se všichni spolu a spojí se sebou každý sám.

Před meditací: Páže mečů

Od místních bytostí jsme dostali krásnou nabídku. Tady je vítr, svěží energie, profouknutí toho, co stojí. Přijměte ji a udělejte si průvan v tom, co potřebuje nejvíce. Nový vítr tam rád zavane.

Po meditaci: Eso mečů

Vítr proplul místem, kde jsme seděli, a usadil se v našich myslích. Odvál zbytečné myšlenky a sjednotil a zkoncentroval naši mysl jen na to, co je důležité a co má přijít.

MODLITEBNA

Úkol zde: Sladit se na nulu. 

25.6.2019, Sidhe Tarot

Minulost: Páže pohárů, Kolo života, Král holí

Přítomnost: Milenci

Budoucnost: Rytíř pohárů

Rada: 3 holí 

Varování: Královna pentaklů 

Energie místa: Spravedlnost a Královna mečů 

Duch místa: 8 pentaklů

Ďolík plný útěchy, hojnosti a péče. Možná kdysi místo, na které chodili lidé dávat dary a obětovat to, co pro ně mělo smysl. Dávali svým bohům část toho, co bylo jejich, aby poděkovali a poprosili o další přízeň. Spoléhali se na vyšší síly a vděčně přijímali jejich vůli, ať byla jakákoliv. Dnes je to místo bohům i lidem milé, nulový bod, čistá energie, ze které se nechce, jak jsem na vlastní kůži zažila. Spojujte se zde, spolu i se sebou samými. Přičichněte síle, která tu vytváří prostor pro pospolitost, harmonii a soulad. Spojte se a odneste si jí v srdcích a v kontaktech, které nezmizí.

PROTESTANTI V MODLITEBNĚ

Kdysi se tu schovávali protestanti, uprchlíci ve víře, strachující se o své životy. Odtud název Modlitebna, i když zřejmě připomíná činnosti ještě dřívější.

Tarot of Influences of Angels: Král pentaklů, Páže pentaklů, Královna holí

Já nějak nevím, jak bych to napsala, ale zdá se, že v době válek a sporů o pravou víru, nějak o víru zrovna nešlo. Prachy světem vládly už tenkrát, prachy slibující moc a postavení. A o ty se tu asi modlilo především. Nechci nikomu sahat do svědomí ani do peněženek, ale kde zůstala víra, když se tu kdysi porcovali medvědi?

AKTIVNÍ KAMENY, MUŽSKÝ A ŽENSKÝ

Úkol zde: Vytvořit most.  

Sidhe Tarot: Mírnost, Ďábel, 10 holí

Nechme stranou názvy karet, a podívejme se na obrázky. Ženská a mužská energie tady splývají. Je jedno, kde je co. Jejich spojení vytváří most, přechod, sílu, která je pevná a po které se může chodit s vyrovnaným srdcem i myslí. Propojit, co se má a vytvořit základ pro skutečný život a sílu pro opravdové úkoly.

JESKYNĚ MATĚJE KROCÍNOVSKÉHO

Úkol zde: Upevnit a uzemnit.

Sidhe Tarot: 10 pentaklů, Eso pohárů, Král holí

Sedlo si to, přesně s tím, jak jsme na zem sedli i my. Sednout si v lůně Matky Země, na její dno, obklopeni otcovskou péčí stěn skal, upevní a uzemní vše, co se v nás odehrálo a propojí to navzájem. Vznikne pouto, niť, která se nemůže přetrhnout, protože jí zespodu drží ze mě a shora nebe.

ČEDIČE

Úkol zde: Propojit síly.

Ženský: 2 holí, 9 pentaklů, Král pentaklů

Opření o lůno, o Matku, o přírodu o stromy a koruny, usazujeme se na své základně, na tom, co tvoříme tím, že jsme. Cítíme, tvoříme a rosteme spolu s tím, co je okolo nás. Dolů, nejdříve musíme dolů, abychom se upevnili a mohli se zvednout.

Mužský: Rytíř holí, 2 holí, 4 holí

Vzhůru! Hlavně vzhůru. Silná energie vede nahoru, k nebi, k vůli měnit a pracovat. Sedíme už pevně na svých zadcích, víme, co je zapotřebí, chápeme a děláme patřičné kroky. To je mužská energie opřená nejen o tvar skály ale i majestátní velikost. S tímto kašpárkem se dá hrát opravdu velké divadlo! J

Mezi: Rytíř holí, Páže pentaklů, Páže pohárů

Muži a ženy, síla a pevnost, vůle a city. Všechno je jedno, všechno jedno jest. Jen spojením může vzniknout něco nového, další kroky, další cesty a etapy. Ani bez jednoho by to nešlo a přitom nic z toho samostatně není důležité. Jen dohromady to má smysl. Proto tu stojí dva a to nejpodstatnější, není ani levý, ani pravý, ale prostor mezi nimi.

VYHLÍDKA: KDE DOMOV MŮJ

Úkol zde: Smířit se se sebou.  

Co naše vlast teď potřebuje? Kde jinde než na takovém místě se to dozvědět? Poselství pro naši současnou vlast:

Tarot of Influneces Angels: 4 mečů, Královna holí, Královna pentaklů

Začněme každý u sebe. Všichni víme, co se po nás chce. Jen se nám nechce. Jsme líní, slepí, hluší, pohodlní, ustrašení, doplnit můžete, co jen chcete. Nic z toho ale nepomůže a nic z toho není důvodem pro nečinnost a nepráci. Jen u sebe ale taková práce má smyl. Můžeme hubit řepku, můžeme demonstrovat, můžeme vykřikovat a upozorňovat. Ale pod tím vším musíme my být čestní, pevní a čistí. Nedělat, co víme, že je špatně, držet se svých hodnot a vysílat lásku, vděčnost a mír. Když se spojí tisíce takových mírů, bude to náš domov, ve kterém všichni budou chtít žít.

KONEC CESTY

Úkol zde: Vděčnost.

Sidhe Tarot: Páže mečů, Král pentaklů, 10 pohárů

Dostali jsme dary, tedy byly nám nabídnuty. Všemi, kteří zde kolem nás jsou, kteří zde bydlí a kteří nejsou na první pohled vidět. Ten, kdo je přijal a začal s nimi pracovat, došel na konec cesty smířen a spojen. Se skupinou, s učiteli a rádci, s ochránci a průvodci, s místem samým a především se sebou. Tady a teď může poděkovat. Tady a teď může procítit to nejkrásnější, nejčistší a mnohdy nejtěžší. Je to tu ale pořád. Vždy a všude. Nezáleží na tom, jak to hodnotíme, kolem pluje tato energie a mává nám. Ten, kdo jí spatří a přijme, tomu se uleví.

Japonská dáma, která jako poslední mluvila na závěrečné zastávce, vyprávěla, že před rokem viděla v Japonsku dokument o Českém ráji a přála si tam být. Ráno na začátku cesty si vytáhla kartu s energií vděčnosti. Její sen se jí splnil a ona společně s ostatními pocítila skutečnou vděčnost s dotekem zázraku a splněného snu. Kde jinde než v ráji, v Českém ráji. Navždy pro mě ona, Besedice, i smíšená česko-japonská skupina zůstane symbolem pokory a síly lásky a radosti, přijetí a spojení. Děkuji vděčně.