Královská cesta

09.07.2017 11:41

aneb CESTA ZASVĚCENÍ

V předposledním červnovém týdnu měli Putující tu čest přivítat ve svém kruhu skupinku japonských hostů, kteří se k nám přijeli učit geomantii a vše s tím spojené. V předvečer letního slunovratu 20.6 .2017 jsem spolu s nimi prošla Královskou cestu, trasu centrem Prahy, kterou projížděli čeští králové mířící ke korunovaci.

Karty ukázaly každé místo jako zdroj úvah, meditace a odpovědí, které potřebujeme znát, abychom došli dál a hloub. U jednotlivých etap cesty se ve výkladu ukázali průvodci, kteří nás svým životem a úvahami mohou pomoci provést úskalími naší mysli. A téma, o kterém zde můžeme přemýšlet. Přitom není smyslem bleskurychle projít celou cestu a dostat se až nahoru. Nemusíme všemu na ní rozumět a všechno chápat. Budeme se dostávat dál s každým poznáním a budou se nám otevírat nové a nové dveře. Možná je to otázka půl dne, možná cesta na celý život.

20.6.2017,Tarot of Prague

ZAČÁTEK CESTY: 8 pentaklů

Otevření brány.

Brána před námi je zavřená. Není neprůchodná, chce nás. Ale je zavřená. Zatím. Naším úkolem je pochopit úkoly, které na cestě před námi leží. Rozpoznat dílky do skládačky a vydat se k cíli. Pak se otevře. Každý kousek je důležitý, každý má své místo. Proč chceme vstoupit? Kam se máme vydat? Co jsme ochotní udělat? Odpovědi na tyto otázky jsou klíčem k bráně.

OBECNÍ DŮM: 9 mečů, Milenci, Král mečů

Dar.

Učitel: Karel IV.

První zastávka nám dává na vybranou. Láska nebo trůn? Strach o někoho nebo o sebe? Moc nebo laskavost? Jen ten, kdo vybere to pravé, může pokračovat. Ale je třeba vybírat?

PRAŠNÁ BRÁNA: Král mečů, 5 pohárů, 7 mečů

Odevzdání daru.

Učitel: Golem 

Kam vede moc, kterou máme? Jak ji doopravdy můžeme uplatnit? Potřebujeme to? To, co jsme získali, tady máme odložit. Vše, v čem jsme dosud uspěli, není v porovnání s tím, kam jdeme teď, důležité. Tady máme zanechat okovy viny i touhy. Tady máme odevzdat dar, který jsme s láskou a potěšením přijali.

ČERNÁ MADONA: 3 holí, 2 holí, 2 pohárů

Vykročení.

Učitel: Přemysl Oráč

Zde se máme opřít se o to, co máme za sebou a vyrazit. Nesmíme se bát udělat první krok a vyjít na cestu. Uvědomíme-li si, co máme za sebou a co skutečně nám dává sílu a moc, vyjdeme bez obav a s vervou. Všeho, co nás brzdilo, jsme se zbavili. To pravé nyní dostáváme. A je to to nejprostší, co to může být. Cesta dál vede na Karlův most, kde dostaneme další nápovědu.

ORLOJ: 10 holí, Rytíř mečů, Eso pentaklů

Úplné osvobození.

Učitel: Albrecht z Valdštejna

Tady je poslední možnost skutečně odhodit všechny brzdy. Opravdu sebou nesete jen to, co je potřeba? A víte, co to je? Nechcete to vyměnit za něco jiného? Nechcete se podívat ještě hlouběji do své duše a osvobodit se od toho opravdu těžkého? Zde můžete dostat to pravé odhodlání a odvahu. Ale není to zadarmo. Netahejte sebou už nic z toho, co k vám nepatří.

KARLŮV MOST: 6 pentaklů, 6 pohárů, Císař

Smíření.

Učitel: Karel IV.

Přišel čas smíření, sblížení a sounáležitosti. Žádné protiklady neexistují. Všechno jen jedno jest. Spojit nespojitelné, sloučit neslučitelné, nic z toho není. Všechno je už dávno spojené. Stačí se jen podívat vědomýma očima, proměněnou duší, otevřenou myslí.

MALOSTRANSKÁ VĚŽ: Král pentaklů (Golden tarot)

Poslední možnost couvnout.

Učitel: Richard II. anglický

A znovu máme na výběr. Chcete proces dokončit? Chcete přejít hranici? Už nebude cesty zpět. Nic už nebude jako dřív. Tady si ještě můžete vybrat. Tady se ještě zamyslete nad životem, který jste vedli, tady si rozhodněte, zda ho už takový nechcete. Tady řekněte ano novému a ne starému, a nebo naopak. Další krok už nebude možné vzít zpět.

NERUDOVKA: Král holí, Spravedlnost, 3 holí

Dokonalá očista až ke kořenům.

Učitel: Přemysl Oráč

A jdeme dál. Jsme mocní a silní a víme, kdo a proč jde s námi. Dostali jsme účet. Je správný a přesný. Přišel čas platit. Pochopit, přijmout a platit. Všechny nerovnosti a křivdy je nutné vyrovnat. Tady se můžeme poklonit tomu, co nás přesahuje a co nás nenechá padnout níž, než je nutné. Tady a teď máme vyrovnat dluhy. Od počátků, od kořenů až po současnost. 

U DVOU SLUNCŮ: 2 pohárů, 8 mečů, 4 mečů

Nespojení.

Učitel: Meluzína. (Irské legendy)

Není, co spojovat. Všechno už je v jednotě. Není, co vyrovnávat, všechno je si rovno. Pokud jsme došli až sem, už víme. Víme, jaká síla je v nekonání, jaká slova jsou v tichu a jaké vítězství je v nebojování. Víme a nemůžeme o to přijít.

CHRÁM SVATÉHO VÍTA, ZÁVĚR CESTY: 10 MEČŮ, Blázen, 6 holí

Konec. Začátek.

Učitel: Svatý Václav

Umřeli jsme a zase se zrodili. Čistší a lehčí, otevřenější a svobodnější. Cestou sem jsme se zbavili všech nánosů špíny. Máme novou zbroj, tu, která není z ocele a přesto je silnější. Zbroj, která není vidět. Jsme na konci a na začátku a nezbývá než pokračovat dál. Před novou bránu a nová rozhodnutí. Ale už s láskou i trůnem, s mužem a ženou. Víme, co je v nás a proč to tam je.