Ženy, které milují příliš

09.09.2013 10:02

Kniha od Robin Norwoodové popisuje sklon mnoha žen milovat své partnery příliš. Takové ženy měří sílu své lásky hloubkou utrpení, které musí ve svém vztahu snášet. Většinou je příčina tohoto nastavení v nezdravě fungující rodině, která ženy naučila nemluvit podstatných problémech nevěřit svým pocitům. Ženy, které milují příliš hledají ten samý princip, na který byly zvyklé v dětství a snaží se tím překonat tyto staré problémy. Nachází si stejné muže jako byli jejich otcové a pokouší se o to, co nedokázaly v dětství, svou lásku změnit. Protože však v dětství pocit jistoty nezažily, snaží se ho vynutit si dnes. Snaha pomáhat je tak jen hezké slovo pro snahu kontrolovat. Ve snaze přeměnit svého partnera jsou ochotni nést všechnu zodpovědnost, vyčerpat se a uchylovat se k různým manipulacím, chovají k němu více než partnerství, mateřské city. Jako motivace pro vztah pak slouží to, že muž nás potřebuje.
„Milujeme-li příliš,je to pro to, že se snažíme překonat staré dětské strachy, bolesti, zlobu a frustraci. Když ze vztahu odejdeme, vzdáváme se vlastně příležitosti najít úlevu a napravit to, co jsme dělaly špatně. Primární chorobou ženy je její posedlost bolestí a nezdravým partnerstvím. Kořeny leží už v dětství, ale má-li se začít uzdravovat, musí se začít zabývat především svým nynějším chováním. Pokaždé, když se pokouší partnera změnit, pomoci mu, je to projev její nemoci, a pokyn zabývat se sama sebou. Když zdroj svého štěstí umístíme mimo sebe, do rukou někoho jiného, vzdáváme se možnosti změnit svůj život k lepšímu vlastními silami.“
Častým argumentem je, že se to přece dá ještě vydržet. Ale ruku na srdce, opravdu si myslíte, že si nezasloužíte něco mnohem lepšího než to nejhorší, co se dá ještě snést?
„Ve svých životech odrážíme to, co je hluboko v našem nitru, své přesvědčení o vlastní ceně, o právu na štěstí, apod. Když se tato víra změní, změní se i náš život. Je třeba začít u sebe, pokud nemilujeme samy sebe, nemůže nás milovat nikdo jiný až do naplnění. Přijímat své blízké takové, jací jsou je protiklad popírání a kontroly, v tom spočívá štěstí, které není založené na manipulaci s vnějšími podmínkami a lidmi, ale na nastolení vnitřního míru.“
Ženy, které milují příliš, jsou šťastné, pouze pokud dokážou dát štěstí jemu. To je ale trochu málo, nemyslíte?  
Tato kniha vám opravdu může otevřít oči a přimět vás zabývat se skutečně sama sebou. To pak bude mít blahodárný vliv i na váš vztah. Přečtěte si příběhy žen, které to dokázaly pochopit a začaly s tím něco dělat. Zjistíte pak, že lidé hladovějící po lásce špatně vybírají a že i vy máte právo na šťastný život. Hotový do klína vám ale nespadne.
PS: Nejen ženy, milují příliš, podle mého názoru se to týká i mnoha mužů.
Jako inspiraci a výchozí bod zájmu o tuto knihu si můžete zkusit
speciální rozklad: Ženy, které milují příliš.

                                                                            

1 = Co lásce dávám
2 = Co od lásky dostávám
3 = Jak miluji
4 = Opakuji ve svým vztazích nějaké vzorce
5 = Co si nesu z děství
6 = Příčina toho všeho
7 = První krok k uzdravení
8 = Cíl
9 = Výsledek

Na závěr se zamyslete: Jste žena, která miluje příliš?