Zákonitosti při výkladu tarotu

02.07.2009 14:56

V tomto článku naleznete zákonitosti, které lze vysledovat během práce s tarotem a které můžete nebo nemusíte dodržovat. Jsou to vhodná doporučení pro vykládání, které mohou vést ke zlepšení vašeho výkladu. Mohou také sloužit pro začátky prací s tarotem, jako startovní blok a posléze si je každý může podle svých potřeb změnit. Všechny postupy a zákonitosti jsou jen možnosti a podléhají osobní zkušenosti.

      Rozhodující je, co v dané kartě vidíte vy.

      Neexistuje objektivní výklad. Jen ten váš.

      Každá karta má pozitivní a negativní stránku. Není špatných karet. záleží na tom, jak se zformuluje.

      Cokoli, co vás na kartě zaujme, může být pro interpretaci jejího významu důležité.

      Cokoli se během výkladu stane, může být součástí odpovědi.

      Nedivte se, když jako kartář náhle zdůrazníte nějakou věc, nebo objevíte novou stránku karty, můžete tím postoupit dál.

      Karty fungují jako zrcadlo. Ukazují vám pohled na vás, vaší situaci i vaše okolí. Můžete se jich tedy ptát i na jiné osoby.

      Míchat a klást karty se má tak, jak se vám líbí. Udělejte si vlastní rituál.

      Je dobré si vést Tarotový deník, zapisovat si do něj úspěchy a neúspěchy i výklady, s nimiž si nevíme rady. K těmto zápisům se můžeme později vracet a reflektovat tak své vlastní zkušenosti.

      Kvalita výkladu nezávisí na kartách, ale na kartáři.

      Tarot neumí vyjádřit časový termín. Nenuťte ho.

      Žádný výklad není závazný, naznačuje jen směr, vývoj nebo radu, jak to může dopadnout, když se bude tazatel chovat jako doposud. Když se rozhodne pro nějakou jinou cestu, současné podmínky se změní, a pak je možné vyložit znova.

      Karty můžeme vykládat jak často chceme, unavíme se jen my. Hodnota častého výkladu, ale bude menší než méně častého. Kdykoliv, ale potřebujete radu v jakékoli záležitosti, můžete se zeptat.

      Tarot nám vždy ukáže jen tolik, kolik si z něj dokážeme vyložit a uvědomit.

      Používejte tarot tak často, abyste zjistili nové náhledy na jednotlivé karty, ale ne tolik často, abyste se na něm stali závislí.

      Každá otázka, kterou se člověk vážně zabývá, může být položena kartám a bude zodpovězena, ale pokud není otázka, není ani odpověď.

      Záleží pouze na nás, jak budeme sdělení tarotu číst. Pouze naše vlastní omezení před nás staví hranice.

      Jednotlivé karty mají svůj vlastní význam, který se následně rozšiřuje kombinací s jinými kartami. Čím více karet, tím více kombinací a významů.

      Tarot Vás nezavazuje k žádnému určitému názoru na svět. Nemusíte nosit černá roucha, jen proto, že vykládáte tarot. Právě naopak jde o to, abyste dokázali rozvíjet vlastní pohled na otázky života.

      Práce s tarotem je prací na celý život. Studovat jeho základy, ale nemusí být tak časově náročné.

      Zvlášť když vykládáme sami sobě, je důležité s kartami zacházet obezřetně a naučit se jejich skutečný význam oddělovat od našich přání. Teprve potom nám může začít tarot smysluplně radit.

      Tarot představuje spíše pomoc při orientaci nebo rozhodování, než aby ukazoval na nevyhnutelnou, předem danou budoucnost.

      Smysl vykládání spočívá v rozpoznání možností, které nám karty ukazují a jejich uskutečňování v každodenním životě.