Výklad z Nehodívské samoty

25.08.2013 16:45

27.10.2012 16:53

NEHODÍVSKÁ SAMOTA

Blízko obce Plánice u Nepomuku najdeme malou vesnici Nehodív. První písemné zmínky pochází z roku 1558. V centru Nehodíva se nachází kaplička se zvoncem řízeným počítačem, který zvoní každou půl hodinu. Také je v Nehodívě vápencový lom, ze kterého se těží bílý vápenec. Nehodívu vévodí kopec Stírka, který svou výškou 702 m n. m. dominuje celému širokému okolí. Její název je pravděpodobně odvozen od štírů, kteří tam údajně dříve žili. Jihozápadně od obce se nachází přírodní památka Dolejší drahy.

Stranou od obce leží krásné stavení, které je dnes opravené a pronajímané dovolenkářům. Říká se mu Nehodívská samota, na jejím štítu stojí cedule „U Vizingrů“ a široko daleko jsou skutečně jen lesy a louky. Na první pohled idylické místo, výklad však naznačil možná i dramatickou historii.

Výklad, 23.8. 2012, Original Rider Waite tarot

Minulost: 6 pohárů, Věž, 8 mečů

Přítomnost: Rytíř pentaklů

Budoucnost: 7 pentaklů

Rada: Měsíc

Varování: Eso pohárů

Energie místa: Slunce a 4 pentaklů

Duch místa: 6 mečů

Zpočátku bylo toto místo skutečně idylické a láskyplné. Ten, kdo zdejší dům stavěl, měl asi velmi čisté a krásné úmysly, stavěl to s láskou a pro celou svou rodinu. Něžné energie však vystřídal krutý vpád. Idylu narušila nějaká silná změna, která zatřásla se vším, co bylo a nenechala kámen na kameni. Všichni se jí museli podřídit, aniž by chtěli. Vedla k omezení a pocitu zoufalství a strachu. Nikdo nemohl nic dělat a z původní něhy a lásky toho moc nezbylo. Stavení zde asi nestojí moc dlouho, a tak mě napadá krásný příběh o schovávání partyzánů nebo jiných odbojářů za druhé světové války, k němuž by tohle místo bylo jako stvořené. Jako potvrzení by mohla být i karta ukazující na současnost, která značí, že už je dávno po všem a situace se naprosto stabilizovala. Představuji si tak sedláka, který chtěl pro sebe a svou rodinu jen to nejlepší, ale protože byl čestný a statečný, schoval tu hledané osoby, byť tím riskoval vlastní život. Teď už je ale všechno jinak, a také do budoucna bude toto místo spíše odpočinkovým a neměnným. Nehodívská samota a její okolí je přímo určené k relaxaci, a karty zároveň ukazují na vhodné místo k přemýšlení o sobě, ponoření se do své duše a zbavení se svých strachů. Kde jinde než na místě, kde možná strach nezastavil statečného muže, stát na správné straně barikády. Neměli bychom tu ale hledat více, než je možné a čas zde strávený by měl být čistě jen pro nás a naší duši.

Energie místa je nádherná a čistá a ještě dlouho jí zdá se zůstane. Uchovává v sobě všechno krásné, co se zde stalo, a dává nám tak prostor si brát a čerpat to, co je pro nás v dané chvíli to nejdůležitější. Síla místa nás přímo vyzývá lehnout si na louku a nasávat do sebe slunce a jeho život. Přesto je duch místa něčím poznamenaný. Vše, co se zde odehrálo, bylo sice s čistými úmysly, ale i přesto to bylo velmi obtížné a těžké. Cílem by tedy mohlo být načerpat zde energii, přiznat si své strachy a se sluncem v srdci a pokorou v duši toto místo opět opustit. Jen krátká návštěva potěší.