Výklad z mlýna u Voděrů

25.08.2013 16:03

Za obcí Záhoří po cestě do Nekvasov najdete několik starých už nefunkčních mlýnů. Zmínku o nich najdeme už v polovině 17.století,  „tři mlýny o třech kolech na nestálé vodě.“ http://manovice.sweb.cz/foto.html První z mlýnů se nachází na místě zvaném Voděra. Zda to byl majitel nebo má název úplně jiný smysl, zatím nevíme. Výklad ale přeci jen něco naznačil.

Dürer tarot, 2.7. 2013

Minulost: 9 pentaklů, Král pohárů, Spravedlnost, 7pentaklů

Přítomnost: Rytíř holí

Budoucnost: Páže holí

Rada: 7 pohárů

Varování: 9 holí

Energie místa: 5 pohárů a 4 pohárů

Duch místa: Kolo osudu

 

Zdá se, že v minulosti byl tento starý mlýn hodně dobře rozjetý. Chopil se ho asi dobrý hospodář, žádný tyran nebo vydřiduch, který se pokoušel sedřít své podřízené z kůže. Vidím před sebou spíše hodného a moudrého, ale pracovitého mlynáře, který dobře věděl, jak a co využít a co udělat, aniž by to někoho bolelo a on mohl prosperovat. Díky tomu se také mlýnu dařilo a vše fungovalo skvěle. Ovšem do té doby, než zasáhla nějaká vyšší moc, která chod zpomalila a donutila obyvatele začít dělat věci jinak nebo si všímat jiných věcí. Možná byly daně a desátky už tak neúnosné, že na ně nebylo možné vydělat, možná přírodní katastrofa přiměla hospodáře dělat jiné věci, než mlít mouku. Těžko říct, jaká měla tato změna vliv na chod dalších událostí, je ale možné, že ovlivnila a doposud ovlivňuje energii tohoto místa. V současné době sice mlýn pustne, ale jen zdánlivě nerad. Vypadá to, že je vyzbrojený setkat se s každým, kdo by ho chtěl obnovit a oživit, což se možná do budoucna opravdu stane. Právě teď o to ale místo příliš nestojí. Chce zůstat ve svých vzpomínkách na dobu rozkvětu a moudrého majitele a nechce nic nového začínat. Když to hodně domyslíme, je možné, že by pak i mohl vzplanout.

Mlýn se zkrátka ještě neprobral ze šoku, který prožil a vzpamatovat se ani nechce. Libuje si ve svém neštěstí a případné návštěvníky odráží zpět. Zasekl se na době, kdy kolo mlelo, mlýnu se dařilo a všechno bylo idylické. Nechce se vracet tam, kde se vše zhroutilo a zkazilo. Kolo na kartě Kolo osudu je více než výmluvné. Nerušme tedy staré duchy a dejme jim prostor snít. Možná, že za tichých nocí, toto opuštěné místo znovu ožívá. Opět se tu mele a opět se čeledíni scházejí se svým dobrým mlynářem a učí se od něj tím, že poslouchají jeho příběhy a rady. Nechme je ale raději samotné.