Výklad z Lidic

25.08.2013 16:40

Líčit tragickou historii vypálených Lidic by bylo asi zbytečné, alespoň doufám. Sama jsem je nenavštívila, ale půjčila jsem karty kamarádce, která tam jela na školní výlet. Dlouho jsem váhala jakou sadu použít, nakonec mi padnul do ruky Thoth tarot Aleistera Crowleyho, který vznikl přibližně ve stejném roce (1943), jako padly Lidice (1942). Přestože kamarádka tarot nevykládá, karty si vzala a sama byla výkladem překvapená.

Vylosované karty:

Minulost: Mág + Eso pentaklů + Rytíř mečů

Přítomnost: Eso holí

Budoucnost: Rytíř holí

Rada: Královna mečů

Varování: Páže pohárů

Energie místa: 6 pohárů + 8 pentaklů

Na první pohled mě zaujalo větší množství dvorních karet a absence velké arkány. Dvorní karty by v tomto případě mohly ukazovat na velké množství lidských příběhů a  osudů, které se tu odehrály. Žádná velká arkána může pak být odrazem nelidskosti lidí a jejich zvrácených hodnot a postojů, když nad touto vsí vyřkli soud. Nepřítomnost velkých karet nesvědčí o nevýznamnosti tohoto místa, ale spíše o tom, že v něm není nic magického ani velkého. Jen malost lidí, kteří v té době o něm rozhodovali. Jakoby tím místo trochu snižovalo a ukazuje tak jen jeho historickou polohu, která není hodná vyššímu smyslu.

V minulosti místo vzkvétalo a rostlo. Mohlo zde být hodně lidí, kteří v budoucnu mohli něco znamenat, mohli se tu narodit budoucí mistři i řemeslníci. Místo prosperovali a mělo velké šance. Síla Mága však byla narušena a zvrácena. Vtrhly sem až příliš rozumné síly, které měly rozum na prvním místě, ve prospěch své ideologie. A ty násilím tuto budoucí prosperitu přerušily. To ostatně víme. Co jsem nevěděla, že vesnice měla hodně dobře našlápnuto dopředu a že se síly, které zde působily, jen zvrátily na druhou stranu své podoby. Mág tu tak vystupuje nejen jako šance být výjimečný, ale také jako šarlatán, který potřebuje senzaci a úspěch za každou cenu. Rytíř mečů místo aby využil stability esa pentaklů, pak využije tuto zrádnou stranu Mága a míří za svými cíli příliš prudce a bezohledně.

V současné chvíli má místo úplně jinou energii. Znovu začíná žít, i když úplně jinak než dříve. Chodí sem turisté, píše se o něm a určitě na něj má velký vliv i film, který nakopl nové síly a energie. Může se tak snadno chytit i do budoucna a vzkvétat dál, i když ne na stejném základě jako dříve. Už to není praktická síla země, ale nadšení a elánu, které směřuje vysoko. Ale na to pozor. Už jednou se místo přesvědčilo, co zmůže extrém a vysoké ideály. Raději je třeba být rozumný a držet se faktů, která jsou nevyvratitelná. Královna mečů nabádá k ostražitosti. Pryč s empatií a city, které by mohly přehlédnout důležitou realitu.

Energie místa roste a pracuje na minulosti. Je to jeho hlavní náplň, udržovat minulost pořád skutečnou a neustále jí připomínat. Není to špatné a ani to není třeba měnit. Jen je nutné uvažovat reálně a připomínat historii tak, aby byla stále platná.

Tento výklad ani tak neukázal zvěrstva, která se v minulosti stala, ale spíše jejich poselství pro dnešní dobu. A tím je, že i z maličkosti se může stát velké nebezpečí a že je třeba dávat si pozor na jakýkoliv extrém. Všechno pak je pouze v lidech, v jejich postojích a hodnotách. Nikdy není pozdě začít a to sám u sebe.