Výklad pro děti školou povinné a jejich rodiče

28.08.2013 10:13

28.8.2013, Pastelkový tarot Marie Brožové

Nastupuje vám ratolest už za pár dní do školy? Napadá vás, kdo z vás je z toho víc nervózní? Přečtěte si, co dítěti hrozí, jak to zvládnout a co je v této situaci vaším úkolem.

DÍTĚ – BERAN – 8 pohárů

Pro svobodomyslné beránky zvyklé dělat si celé prázdniny, co chtějí, bude návrat do školy asi velmi traumatická záležitost. Nebudou se v tom asi cítit dobře, možná to dokonce i opláčou. Najednou se z nich stanou ustrašení pesimisti, kteří se zarazí ve dveřích a těžce ponesou tuto velkou změnu.

RODIČ BY MĚL: Dopřát jim čas. První, druhý a třetí den bude asi nervák, ale postupně se to bude zlepšovat a uklidňovat. Respektujte jejich smutek, nechte je, ať se vybrečí a nenuťte je hned fungovat.

DÍTĚ – BÝK – Hvězda

Býkům dá asi zabrat začít se zase soustředit. V myšlenkách budou ještě u vody, s kamarády, rozhodně ne ve škole. Než se do toho opět vpraví, možná budou roztěkaní a zahledění, duchem nepřítomní.

RODIČ BY MĚL: svého býka trochu probrat. Býci mají smysl pro zodpovědnost a ten je třeba opět probudit. Nenechte ho toulat se po lukách, hned na něj vyrukujte s nároky a požadavky, aby se do systému vrátil co nejdříve.

DÍTĚ – BLÍŽENCI – Eso holí

Blíženci už se těší. Bude to zase něco nového, pěkného a veselého. Budou mít zase nový prostor pro vymýšlení (si) a publikum, které to ocení. Možná už mají sbaleno a v lavici zasednou se svou výbavičkou jako první.

RODIČ BY MĚL: Podporovat jejich kreativitu, dopřát jim přesně ty pastelky, co potřebují, i když třeba zítra budou stejně nutně potřebovat jiné. Dopřejte jim prostor a povzbuzujte jejich pocit důležitosti. Vyplatí se to.

DÍTĚ – RAK – 5 pentaklů

Raci budou brát nástup do školy asi trochu nejhůře ze všech znamení. Mají pocit, že najednou přišli o všechno, co měli a musí se vracet tam, kde jim to není vůbec příjemné. Budou je nutit sedět a dělat věci stejné pro všechny. Komu by se do toho chtělo?

RODIČ BY MĚL: Netrapte je ještě více. Alespoň první týden je vyzvedněte dříve z družiny, vezměte je do cukrárny, zkuste jim začátek roku zpříjemnit, co nejvíce to půjde. Nakonec se rozkoukají, ale bude jim to chvíli trvat.

DÍTĚ – LEV – Král pentaklů

Lvi by to všechno měli zvládnout s naprostým přehledem. Není nic, co by je zaskočilo, nic, co by nezvládli. Ničeho se nebojí a tak mají největší předpoklady, že uspějí.

RODIČ BY MĚL: Myslet trochu prakticky, na nic nezapomenout, ale nechat svého lva, ať se stará sám. Zvládne to možná lépe, než vy.

DÍTĚ – PANNA – 3 pentaklů

Panny budou muset mít všechno tip ťop. Dopředu si všechno naplánují, zorganizují, připraví. Budou vyžadovat, aby se jejich vstup do školy bral vážně a aby měli všechno v naprostém pořádku. Se stejnou pílí a systematičností, pak nastoupí do školy.

RODIČ BY MĚL: Všechno třikrát zkontrolovat, zopakovat a připravit. Nabrousit tužky, vyčistit tašku, zajistit všechno potřebné. Když bude mít Panna vše, co potřebuje, bude nejlepší ve třídě.

DÍTĚ – VÁHY – Spravedlnost

Váhy už o nástupu do školy dlouho dumají. Bude zapotřebí, aby tam vše probíhalo, jak má a nikdo neměl nic navíc nebo míň než ostatní. Možná už si dopředu dělají hlavu s tím, jak to bude probíhat, koho budou mít a zda bude všechno v pořádku.

RODIČ BY MĚL: Nechte je dumat. Snažte se jim vysvětlit všechna fakta a dopřát čas, aby je vstřebali. Připravte jim vše potřebné a berte jejich úvahy vážně, jsou pro ně důležité.

DÍTĚ – ŠTÍR – Císařovna

Štíři možná ještě ani neví, že jdou do školy. Možná ještě půlku září budou duchem na prázdninách. Nic neřeší a vše nechávají být. Všechno je přece v pohodě a nějak se to zvládne. Proč by se tím měl stresovat dopředu?

RODIČ BY MĚL: Zkusit je vrátit do reality, i když to půjde těžko. Dávejte jim úkoly, aby pochopili, co se děje a nenechte je dlouho snít. Je čas vrátit se zpátky.

DÍTĚ – STŘELEC – 9 pentaklů

Střelci už se vyloženě těší. Ani ne tak na učení, jako na kamarády, vzruch a zábavu a školní jídelnu. Budou si to užívat od prvního dne a snažit se, aby to bylo všechno v klidu a aby se jim tam líbilo. Učení možná přijde samo.

RODIČ BY MĚL: nechat dítě, ať se těší a užívá si, ale nenápadně kontrolovat, jestli něco nevyvádí a jestli na něco nezapomněl. Buďte v pozadí, ale moc jim do toho nemluvte.

DÍTĚ – KOZOROH – Páže mečů

Kozorozi už mají nabroušené tužky i jazyky. Už se těší, jak budou zase vynikat, splňovat požadavky a úkoly a jak se budou učit novým věcem.

RODIČ BY MĚL: Podporovat dítě v jeho odvaze a síle, ale zkusit mu vysvětlit i cosi o taktu a diplomacii. Můžete tím předejít některým nepříjemnostem. Možná.

DÍTĚ – VODNÁŘ – Král mečů

Vodnáři mají stále hlavu v oblacích, ale to ve škole není dobrá věc. Měli by se už začít soustředit a zklidnit své myšlenky pokud možno jen na školu. Zvážnět a začít se zabývat svou budoucností.

RODIČ BY MĚL: Hlídat svého vodnáře, aby byl nohama na zemi, aby se nikde necoural a aby přesně vědět, co je potřeba a co může odložit. Buďte pro něj autorita, kterou poslechne.

DÍTĚ – RYBY -  10 holí

Ryby budou mít asi trochu těžší rozjezd. Úkoly a povinnosti pro ně budou náročnější než pro ostatní, a mohou se tak kvůli tomu cítit hůř. Bude pro ně důležité, aby měly dostatek času a netrápily se maličkostmi.

RODIČ BY MĚL: Ukázat nadhled a trpělivost, netlačit a povídat si s dítětem o tom, co mu nejde a jak by mu s tím mohl pomoci.