Výklad na 2019

29.12.2018 17:54

Jako každý rok vám přináším tarotový pohled na to, jaký bude. Použila jsem na něj novou sadu Cira Marchettiho, New Marchetti tarot, abychom si užili nejen ten nový rok, ale i každou krásně propracovanou kartu.

JAKÝ BUDE NOVÝ ROK?

Síla, Eso pohárů, 2 pentaklů

Nedá se říct, že by nový rok byl právě klidný a snadno zapomenutelný. Po tom loňském martýriu, kde padala jedna hlava za druhou, otevíraly se skříně plné kostlivců a vymítal se jeden démon za druhým, by rok 2019 mohl být příjemným osvěžením. Tedy, abychom si rozuměli, odpočívat se nebude, úkolů bude dost a nebudou zrovna snadné, ale jeden rozdíl tu přeci jen bude. Budeme na něj mít sílu a energii, budeme těžit ze všeho, co jsme se loni naučili a stavět na čistce, která loni proběhla. A tak povinnosti a lekce budeme zvládat s láskou, odvahou a trpělivostí, budeme mít větší pochopení pro to, co se děje v nás i s ostatními a budeme proplouvat životními úkoly jako baletky v Labutím jezeře. Takže nazout piškotky a vzhůru na plac, můžeme se toho ještě hodně naučit.

 

PROČ SE NA NĚJ MÁME TĚŠIT?

Velekněz

A právě pro to učení se na něj můžeme těšit. Lekcí, témat a úkolů bude asi dost, ale budou většinou podány v klidném hávu, s dostatkem času a vhodnými nástroji na to, abychom se dobře zvládli. Tedy pokud poslechneme napoprvé a nebudeme slepí, hluší a blbí. Pokud s pokorou a vděčností přijmeme jako výzvu to, co nám zdánlivě stojí v cestě a zvládneme se s tím vypořádat se ctí. Výsledky, poznání a posun je tedy to, na co se můžeme těšit. Ale i na cestu, která nás k tomu dostane. Takže neremcat, nestěžovat si a pracovat, hlavou i rukama. Možná se letos v našich životech objeví noví učitelé, nové směry a příležitosti se učit nové věci. Nebraňme se jim, nechme se poučit od těch, kteří ví víc a umí lépe. Ať i my můžeme růst v tom, co je pro nás to pravé.

ČEMU SE MÁME ZKUSIT RADĚJI VYHNOUT?

5 pentaklů

Nový rok bude pro všechny zkouškou důvěry v to vyšší, učením se nového a přijímáním i toho, co se nám na první pohled nemusí líbit. Bude tak především o pokoře, vděčnosti a základních lidských hodnotách dobra, které by měly být pro všechny samozřejmostí. Snažme se tedy plnit to, co se po nás chce a neživit zlo myšlenkami nebo činy, které nás zbytečně okrádají o to hezké. Kdybyste náhodou nevěděli, co tím myslím, je to v každé pohádce. Závist, zloba, nepřátelství, lakota, a jim podobné jen naplňují záznamy v pekelné knize hříchů a všichni víme, jak to s Dorotou Máchalovou nakonec dopadlo. 

CO HLAVNĚ SE NA TOM NAUČÍME?

Císař

Naučit se můžeme to nejzákladnější a přitom to nejtěžší. Být sami sebou. A věřte, že to není jen fráze. Být si vědom toho, kdo jsem, co umím a jak se mohu dál rozvíjet a učit. Být sám u sebe a se sebou spokojený a vědět, že já jsem já, a co to přesně znamená. Znát své hodnoty a stát si za nimi, protože o ně se mohu opírat, když se situace nevyvíjí právě povzbudivě nebo když čelím velké krizi. Umět podat pomocnou ruku tam, kde je zapotřebí a především sobě umět pomoci jako prvnímu. To všechno nepadá z nebe, je těžce vydřeno a vyzkoušeno a o to větší je pak naše hrdost, když se to povede. Být svým vlastním vládcem a vládnout svému životu ze svého trůnu, to stojí za to nepohodlíčko.

CO DŮLEŽITÉHO SE MŮŽE STÁT?

7 mečů, Smrt, Páže mečů

A protože je tarot také nástroj trochu věštecký, zkusím maličko předjímnout, co by se tak asi letos mohlo přihodit. Každá karta se nakonec může ukázat jako dobrá, ale pravdou je, že tyto tři karty právě veselé nejsou. Aniž bych tu Smrt chtěla brát doslova, myslím, že nás během letošního roku přeci jen překvapí nějaká nečekaná, a ne zrovna příjemná změna. Ono totiž to, co je postaveno jen na egu, domýšlivosti, sobectví a nabubřelosti, opravdu nemůže mít dobré základy a dřív nebo později to spadne. Krkavec na první kartě jakoby už zlověstně krákal… Zda můžeme očekávat pád nějakého zásadního hamouna nebo nafrfňaného skřeta, který si myslí, že může všechno, nebo u různých zdrojů avizovanou finanční krizi, těžko říct. Ale rozhodně se otřese rádoby pevná půda, na které stojí to, co není správné a změny, které to přinese nakonec jen pročistí vzduch. Pomoct může každému z nás základní lidská dobrota a slušnost, tolerance a upřímná snaha. Protože přece nit suchou, to je těžký hřích.

RADY PRO VÁS,

BERÁNCI:

3 mečů

Neplakejte zbytečně, než vám štěstí uteče.

Otočte se zády k tomu, co nenese štěstí domů.

BÝČCI:

9 pohárů

Nebuďte zas vždy a všude, ono to bez vás taky ňák půjde.

Mazlete se se životem, neberte ho tolik hopem.

BLÍŽENCI:

6 pohárů

Nesněte jak blázen, šup nohama na zem.

Vaše city rozjitřelé, pošlete už do … prostě pryč.

RÁČCI:

5 mečů

Bojujte dál za svá práva, ještě žádná dobrá zpráva,

nepřišla tak beze snahy, ústup, ten teď není zdravý.

LVÍČCI:

5 pohárů

Otočte už pozornost, od toho, co bylo dost.

Dívejte se v světlé dálky, vyhrajte tak všechny války.

PANENKY:

5 holí

Trochu křiku, řevu, dělá z panny děvu.

Mluvte, křičte za sebe, sic vás štěstí objede.

VÁŽKY:

8 pohárů

Nechte už vše, co vás tíží, v uzavřené, tmavé spíži.

Otočte se, co nejvíc, plujte už jen světlu vstříc.

ŠTÍRCI:

Císařovna

V životě už máte hodně, přestaňte tak chodit po dně.

Na povrchu všeho dosti, otočte se do hojnosti.

STŘELCI:

Věž

Tak to ruplo, žádná škoda, všechno zlé se v dobré poddá.

Na to nové místo dělej, neboj se, buď trochu smělej.

KOZOROŽÍCI:

9 pentaklů

Úspěch bude zaručený, když rozbouráš schnilé stěny,

když si budeš trochu věřit, vládneš sebou, světem, zvěří.

VODNÁŘCI:

2 pentaklů

Tanči životem jak víla, v lehkosti je velká síla.

Neřeš nic, co nespěchá, v klidu je tvá útěcha.

RYBIČKY:

8 holí

Seber si svou energii, v životě se často mýlí,

kdo čeká, až přijde samo, to, co můžeš mít hned ráno.