Výběr vaší tarotové sady

02.07.2009 14:43

V tomto článku naleznete několik bodů pro výběr vaší tarotové sady tak, aby byla vybrána vhodně a abyste výběru nelitovali. Níže jsou uvedeny body pro případ, že svou sadu ještě nemáte a také body v případě, že jste si tarot už koupili a chcete se ujistit, že je to ten pravý.

Pokud stojíte před koupí nové sady tarotových karet, zamyslete se nejprve nad následujícími body:

      Před koupí tarotu je dobré se rozhlédnout po internetu, knihkupectvích, známých, apod. a prohlédnout si co nejvíc možných druhů karet, a vybrat si z nich několik favoritů, které se vám líbí.

      Přemýšlet o svých favoritech a přemítat, které jsou pro vás lepší.

      Vzít si je, pokud možno, do ruky a prohlížet si je.

      Prohlédnout si např. na internetu všechny obrázky z celé sady. Zaměřit se také na malou arkánu, nejen římsky číslované karty. Karty malé arkány nebývají umělecky tolik propracované a přesto, že vás velká arkána nadchla, malá vás může zklamat. (Některé sady, zvláště ty vycházející z historických sad, nemají malou arkánu vymalovanou vůbec, připomíná tak karty na kanastu, a to může být matoucí při výkladu, zvláště na začátku práce s tarotem.)

      Nenechat se ovlivnit nikým, kdo jde s námi ani cenou nebo jinými faktory, musí se nám líbit a to nejen pro teď ale i potom. Měly by nás ohromit tím, jak vypadají.

      Cena není rozhodující, raději si našetřete, protože karty, které si koupíte z důvodu, že jsou levnější, a ne, že se vám líbí nejvíc, časem jistě odložíte a koupíte si ty správné, neušetříte.

      Jestliže váháte, je to známka toho, že ještě můžete počkat. Počkejte tedy, nenechte se dotlačit.

      Naopak, když už si myslíte, že jste o této sadě opravdu přesvědčeni, vyplatí se ještě několik dnů počkat, abyste se přesvědčili o pevnosti vašeho názoru.

      Nenechte se ovlivnit také tím, že tyhle karty vám dala babička a mají pro vás jiný význam. Jiní lidé mají jiní vkus a vás by to mohlo časem mrzet.

      Karty je lepší si koupit sám, ze svých peněz, aby pro vás měly větší váhu. Darované jsou efektní, ale vyvolávají pocit snadno získaného a snadno vyměnitelného.

      Dobrým pomocníkem je oblíbený malíř, kultura, zájem, koníček nebo směr. Ne fakt, že kamarádce se s těmito dobře pracuje.

      Nakonec zvolit ty, které se nám líbí ze všech nejvíc, jejich obrázky na vás působí příjemně a dělají na nás nejlepší dojem.

      Neberte svou novou sadu jako dogmatickou, nebojte se, že už žádnou jinou nesmíte mít. Když se vám vámi pečlivě vybraná sada, která vás kdysi nadchla, nakonec přestane líbit, nebo ji zastíní jiná, kupte si ji. Tarot přece zobrazuje současnou situaci a ta se může měnit.

 

Pokud svou sadu už máte, zkuste si odpovědět na otázky:

1.     Proč právě tahle sada? Jaké byly pravé důvody koupě?

2.     Líbí se mi skutečně? I vnitřním pohledem na ni?

3.     Jaké byly moje pocity, když jsem ji prvně viděla?

4.     Jak na mě působí barvy a symboly na kartách?

5.     Vyhovují mi části, které obsahuje?

6.     Co si myslím o kultuře, ideji nebo umění, na kterém je založen tato sada? Souhlasím s tím? Věřím tomu?

7.     Je to ta moje správná sada? Dal/a bych ji někomu jinému?

Pokud jste odpověděli na většinu otázek kladně, znamená to, že sada, kterou máte, je pro vás ta pravá. Pokud ne, popřemýšlejte ještě nebo se porozhlédněte po jiných možnostech.