Vlčtejn u Blovic

25.08.2016 13:10

19.8. 2016 jsme se jen na chvíli zastavili na zřícenině Vlčtejn u Blovic. Hrad postavený ve 13. století nechal jako dřevěný postavit Holen z Vlčtejna, k němuž se vztahuje také pověst, která dala hradu jméno. Po roce 1360 byl přestavěn Rožmberky do dnešní podoby, poté hrad často střídal majitele a zpustl po roce 1872. Restaurován byl ve 40. letech 20. stol.

Jordan Tenčev tarot, 19.8. 2016

Minulost: Kolo štěstí, 8 mečů a Mág

Přítomnost: Král mečů

Budoucnost: 7 holí

Rada: Eso holí

Varování: 3 mečů

Energie místa: Velekněžka a Věž

Duch místa: 6 mečů

Minulost Vlčtejna je tak trochu jízdou na horské dráze. Kdysi, když tu možná ještě ani hrad nestál, to bylo velmi významné místo. Zřejmě mělo důležitou energii nebo bylo napojeno na nějaká další místa v okolí a tvořily tak systém, který naši předci využívali. Mohl to být třeba strážní hrad, odkud bylo vidět na jiný a pomocí kouřových signálů odsud bylo možné předávat zprávy o blížícím se nebezpečí. Časem tato jeho funkce ale úplně skončila a přestalo to celé vlivem zásahu zvenčí fungovat. Později sílu tohoto místa rozpoznal nějaký mistr zběhlý v magických dovednostech, a nemuselo to být tak úplně dávno, a snažil se obnovit zdejší síly nebo je využít pro sebe. I tento pokus skončil fiaskem a nyní jeho energie dřímá, ale pořád je ve střehu. Podle karet se tady toho ale v minulosti zřejmě nepovedlo víc a není radno to zde připomínat. Hrad má své hlídače a ti jsou přísní. Neradi vzpomínají na neúspěchy a neštěstí, která se tu udála. Rádi by se už dostali na druhý břeh, ale něco je zde pořád zdržuje, a nepustí pryč. Hrad sám nás vyzývá, abychom se pokusili pochopit, co je ukryto ve zdejších hradbách, ale ne emocemi nebo intuicí. Archeologický výzkum, po němž možná zdejší kameny prahnou, by nám nejspíš řekl vše.

I přes velké otřesy v historii hradu, zůstala zdejší energie mírná a pokorná. Bytosti zde vězněné nejsou zlé, ale mají svá trápení a my je od nich nesmíme přebírat na sebe. Vlčtejn tak zůstává hradem s ukrytým pokladem, který vůbec nemusí být ze zlata. Kdo ho najde?

Mireček, 19.8. 2016, Draconi tarot

Kdo je tu s námi?

10 mečů, 8 pohárů, Rytíř pentaklů, Páže pentaklů, Milenci

Je zde někdo, kdo je s tímto místem spjatý. Kdo zde možná zemřel, ale ještě neodešel.  Kdo se o hrad staral, a kdo zde někoho miloval. Možná to nemusel být nikdo vznešený nebo bohatý. Třeba to byl obyčejný podkoní, který miloval děvečku a byl s ní šťastný. Možná se ale náhodou k něčemu nachomýtnul, slyšel, co neměl a už v tom lítal. Musel žít se strašným tajemstvím, a jeho duše nenašla klid. A proto tu dosud obchází a hledá někoho, komu by to řekl.

Je tu ukrytý poklad?

Mireček, 19.8. 2016, Draconi tarot

Ďábel, Eso mečů a Poslední soud

Ukryté zde něco určitě je, ale čím dál tím víc mám pocit, že se jedná o informaci, listinu nebo dopis, který by změnil náš pohled na historii tohoto kraje. Až přijde ta pravá chvíle, nebo ten pravý člověk, vyplyne na povrch zpráva, která zásadním způsobem změní to, co víme a co si i my dnes myslíme. My tři jsme však záhadu neobjevili.

Pověst o hradu Vlčtejnu

Jakási žena unesla Holenova malého synka a zavedla ho v kruté zimě do lesa. Našli ho až ráno, žijícího, protože jej celou noc zahříval svým tělem vlk. Do té doby se hrad Vildštejn jeho pán z vděčnosti přejmenoval.

Jak to s pověstí bylo doopravdy?

Jana A., 19.8. 2016, Secret forest tarot

Hvězda a 9 pentaklů

Král pentaklů, Slunce, Věž, Královna mečů

4 holí, 10 pohárů, 4 pohárů

Co to bylo za zvíře? 8 mečů a 3 mečů

Vylosované karty v podstatě dovyprávěly celou pověst znovu. Je to krásné povídání o dobrém konci, který možná ani nikdo nečekal. Silný a mocný muž měl všechno, co si mohl přát. Jeho klidný život mu však na okamžik překazila zlá a proradná žena, která unesla jeho milovaného synka a málem způsobila velkou tragédii. Všechno ale dobře dopadlo, smečka vlků pomohla lidskému rodu a hrad na poslední kartě se právě proto jmenuje Vlčtejn.

Všimněte si ale stejných karet, které vyšly i na místo samo: Věž, 3 mečů a 8 mečů. Na Devítce pentaklů je dokonce v okně hradu chlapec, kterému nese psaní krásný pták. Vrací nás tak tato pověst zpátky k původní funkci hradu, tedy předávání informací? Mohl být Holenův syn někdo, kdo hodně věděl a na hradě se skrýval? Mohl tento pravý důvod odhalit náš podkoní a zaplatit za to životem? Byl Holenův synek právě proto unesen, protože skrýval velké tajemství? Zvláštní je, že na obyčejnou naštvanou venkovanku vyšla Královna. Co když byl chlapec levobočkem někoho významného a zde se ukrýval. Co když dějiny toho kraje mohly vypadat úplně jinak? Co když byl Vlčtejn mnohem důležitější, než si dnes myslíme?

Vlčtejn stále čeká na odhalení své role v dějinách a třeba to všechno jednou pochopíme i my.