Tarot podle Ariany a Ravena Argoni

29.11.2010 08:46

Zde naleznete výtah z článku o tarotu od Ariany a Ravena Argoni, kartářů a mágů, kteří sdílejí podobné názory jako já:)

Co je tarot...

Podle našeho názoru si k výkladu tarotových karet musí každý člověk najít svou vlastní cestu. Tarot předpokládá určitou schopnost asociace, schopnost domýšlet napovězené a schopnost na chvíli se soustředit na jiný názor, než který odpovídá mému vlastnímu skálopevnému přesvědčení. Proto je výklad tarotových karet svým způsobem duševní i duchovní dřina.
Vůbec nejde o to, poznat jestli máte bratra, který si v deseti zlomil nohu nebo že vás před měsícem vyhodili z práce a utekla vám žena. Výklad tarotových karet pomáhá najít nové myšlenkové asociace, má vás inspirovat k tomu, abyste sami našli řešení své životní situace. Tarot je učení o samostatnosti. Každý člověk má své životní problémy a z karmického hlediska by měl přistupovat ke svému životu (osudu) odpovědně.
Jak již řekl Buddha, člověk může být učitelem, ale stejně bude celý život žákem.

Všechny zákony, i zákony karmy platí jen do určité míry. Nad tuto míru je možné cokoliv. Opravdu cokoliv. Z učení buddhismu.

Lineární a cyklický čas...

V tarotovém systému rozlišujeme takzvaný lineární a cyklický čas, kterým odpovídá lineární a cyklické myšlení.

V lineárním čase se všechno nezadržitelně řítí dopředu. Představa takového času odpovídá klasickému dělení na minulost, přítomnost a budoucnost. V tomto čase existuje náhoda, je to jako když budete v krabici protřásat hrst písku, nikdo předem nevypočítá, ani neuhodne, která dvě zrnka do sebe narazí.

Cyklický čas souvisí s rotací. Rotace je v našem vesmíru velmi zvláštní jev, protože u rotujících předmětů se dá dopředu vypočítat nebo odhadnout, v jakém stavu se za určitý čas budou nacházet. Pro ilustraci si stačí připomenout naši sluneční soustavu a rotaci Země, díky níž nikdy neprohloupíme, když prohlásíme, že po jaru přijde léto.

V životě existují analogické jevy, jako například stárnutí nebo smrt, ale i celá řada společenských událostí, které potom člověk s Nostradamovým myšlením může "vidět" dopředu.

V Tarotu se odráží podstata našeho světa. Kdo porozumí tarotovým kartám, pochopí svůj osud a začne jej lépe ovládat. Podobné snahy o pochopení světa a mezilidských vztahů se samozřejmě nikdy nelíbily vládnoucím kruhům, protože nic tak nenarušuje stabilitu umělých autorit, jako poznání skutečné motivace chování lidí. A právě o tom je výklad tarotových karet.

Tarotové karty se dlouho musely tvářit jako obyčejná společenská karetní hra, aby mohly přežít. Zvláště v době vládnoucího křesťanství se Taroty často označovaly jako ďáblovy obrázky.

Hermetický význam karet...

Hermetický význam jednotlivých karet velké arkány postupně přivede meditujícího člověka k osvícení, neboli k pocitu rozšířeného vědomí. K čemu je to dobré? Výrazem "rozšířené vědomí" označujeme nejvyšší schopnost lidského mozku pochopit svět, v němž žijeme. Probuzený mozek představuje pro svého majitele výrazný krok kupředu. Snadněji ovládá vegetativní funkce, dokáže si poradit s problémem stárnutí a udržením těla v dobré kondici a také se lehce vyhne většině nemocí. V případě meditací nad kartami Velké arkány za účelem dosažení rozšířeného vědomí, mluvíme o hermetickém významu tarotových karet.

Jak chápat tarot... 

Tarot se dá chápat jako:
1. Cesta k osvícení
2. Pomůcka pro předvídání budoucnosti (v tom případě mluvíme o mantickém významu tarotových karet)
3. Pomůcka k tarotové magii.

Na jednotlivých náhodách je ovšem zajímavé to, jak se jakýmsi záhadným způsobem ovlivňují a doplňují a jak jedna náhoda souvisí s dalšími náhodami. Tomuto jevu se od dob C.G. Junga začalo říkat synchronicita, neboli souběžnost dvou a více náhod.

Například přijdete domů a tiše uvažujete, jestli dáte výpověď a začnete si hledat jinou práci. Myslíte na svůj problém a přitom zapnete televizi, kde zrovna dávají nějaký film a najednou se ozve: "Odejít? To by udělal jen šílenec!" Náhoda vám odpověděla na váš problém a přesně tento jev je základem všech mantických systémů, včetně Tarotů.

Karty velké arkány většinou ukazují na problémy, které jsou "uvnitř", je to náš náhled na svět, naše vlastní vnitřní problémy, náš duchovní odraz skutečnosti.

Karty malé arkány upozorňují na vztahy, které jsou "vně" - jací lidé jsou kolem nás, co od nich můžeme čekat a jak se můžeme my sami projevovat ve svém okolí.

Výklad tarotových karet je samozřejmě založen na dobré znalosti psychologie...

To je neoddiskutovatelný fakt, jinými slovy se dá říct, že dobrý vykladač musí být dobrým psychologem. Tady narážíme na otázku, jestli mohou tarotové karty s úspěchem vykládat lidé mladší, kteří ještě nemají potřebné zkušenosti. Především na výklad tarotových karet potřebujete empatii, schopnost vcítit se do jiných osob, ale i do zvířat, do věcí, do situací, tak abyste dokázali i bez karet odhadnout, jak se situace bude odvíjet, popřípadě jak kdo v nečekané situaci zareaguje. To znamená, že i mladší osoby mohou lépe odhadovat osud, reakce a chování lidí než osoby starší, pokud k tomu mají dispozice, o nichž jsme mluvili v souvislosti s rozšířeným vědomím. Jistě znáte ve svém okolí starší lidi, třeba i v důchodovém věku, kteří celý život přistupovali ke všem problémům tak naivně, že to až bilo do očí a nezměnili se ani ve stáří. Umění myslet, umění řešit problémy a umění nahlížet pod povrch věcí se neváže na určitý věk. Dá se to naučit prakticky kdykoliv.

Výklad tarotových karet je výklad, není to hadačství...

Přesto se občas můžeme, lidem pro radost, pustit do experimentování na poli hadačství a určovat počty dětí, posuzovat rodinné vztahy a dávat na dálku diagnózy. Čteme to pouze z karet i když tady není a nikdy nebude stoprocentní záruka správnosti výsledků. Většinou je to docela zajímavé a občas to přijde samo od sebe. Vykládáte pro někoho karty a najednou se vám zmocní přesvědčení, že dotyčný má sestru. Je to iracionální pocit, který je vyvolán rozložením karet, ale nejedná se přímo o to, že by před vámi ležela nějaká Princezna Disků nebo Císařovna a vypadala jako sestra toho, pro koho zrovna vykládáte karty. Spíš se jedná o zvláštní „magické“ napojení na skutečnost, je to taková ta zvláštní chvilka propojení dvou nebo více náhodných jevů, kdy slova začnou plynout jakoby sama od sebe, najednou je vám všechno jasné a všechno víte. A vzápětí se dovíte, že máte pravdu, že se „trefujete“ do černého.