Tajemný Krudum

28.10.2013 11:21

Na státní svátek 28.10. 2013 jsme se s báječnými Putujícímu vypravili na mystickou horu Krudum. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Já také ne, ale opravdu tam stojí. Název jsem si zapamatovala až poté, co jsme téměř 900 metrové převýšení vzali šturmem a vylezli tam téměř po čtyřech a zpátky si skoro to samé slezli v naprosté tmě. Tento výkon a spousta jiných zážitků, způsobil, že si název hory budu pamatovat do smrti.  

DVĚ STUDÁNKY NA ÚVOD (TEPELSKO)

PRAMEN DŘEVOHRYZKA

Dřevohryzská kyselka dostala jméno podle obce Dřevohryzy. Ta byla dříve využívána místními obyvateli k občerstvení, při práci, v zemědělství či poutníky na cestách. Zaniklou obec už dnes v terénu připomíná jen  pár starých ovocných stromů, skromné, zarostlé ruiny bývalých domů a pomníček, věnovaný místnímu rodáku Aloisu Martinu Davidovi (1757-1836), jenž proslul jako astronom a kartograf a patřil do slavné generace učených tepelských premonstrátů. V nedávné době byl pramen opět obnoven, zastřešen a byla upravena přístupová pěšina. Dnes však bohužel nebublá a napít se z něj není možné.

28.10.2013, Sacred Circle tarot

5 pohárů, Kolo života, 9 pentaklů

Na první pohled by se podle karet zdálo, že Dřevohryzka je obyčejný pramen vody, která je o něco zdravější a přínosnější než ostatní. Obsahuje v sobě sílu vody a prvků, které sebou nosí, ale i další cenné látky, které na ní působí z míst, ve kterém vyvěrá a z energie krajiny kolem. Studánka, řeklo by se. Ale co to Kolo života, které jsme vylosovali jen tak mimoděk? Odkazuje na mnohem větší význam, který znovu opravená studánka ukrývá. Spojuje v sobě všechny živly, a vytváří tak místo, z nějž je možné dozvědět se více. Kolo na kartě ze sady Sacred Circle mi tak trochu připomíná volant, symbol ovládání a pohybu. Důležité místo, z něhož se dá něco ovládnout a rozpohybovat. Co to ale je? Pokud budete číst dále, možná vám to všechno začne dávat také smysl.

OTROČÍNSKÝ PRAMEN

Horní Otročínský pramen je znám a využíván nejméně od 17.století, kdy se o něm zmiňuje Bohuslav Balbín jako o „pozoruhodné kyselce“. Pramen je jímán dutým kmenem z roku 1819. Chutná skvěle a je místními dosud hojně využívána, jak jsme se osobně přesvědčili.

28.10.2013, Sacred Circle tarot

8 mečů, Rytíř mečů, Kolo osudu

Dnešní výklady nebyly tak úplně jednoduché. Karty jakoby si protiřečily nebo mluvily v několika rovinách najednou. Výpověď nebyla nijak průzračná a na první pohled fantastická. Stejně jako u předchozí studánky i zde dvě ze tří karet ukazují příběh, energii a sílu místa a třetí jako by znovu upozorňovala na další bod, další část celkového dnešního příběhu.

Otročínský pramen podle prvních dvou karet tedy hlídá strážný rytíř, který nedovolí každému z něj načerpat sílu. Jen tomu, kdo dokáže, že má stejnou sílu jako jeho meč, ale kdo svůj meč odloží a přijde v míru s obdivem ke zdejší krajině, předá další díl svého tajemství. Jeden člen naší výpravy toto svolení dostal hned na začátku výletu, ještě v autě, aniž by věděl, co to vlastně je, a podělil se o něj i s námi. Kouzelný okamžik nezkazilo ani to, že kousek svatého grálu se ukrýval v láhvi od Kofoly.

I zde se ale zjevilo Kolo života a ukázalo nám další důležitý bod návštěvy této krajiny. Jako by Kolo života dnes označovalo místa, která jsou sice sama o sobě zajímavá, ale to nejzajímavější tvoří dohromady.  U první studánky bylo úkolem uvědomit si sílu zdejšího místa a projevit vděčnost za to, že zde můžeme být. Přestat si brumlat pod vousy o našich neštěstích a přijmout je také za své. Druhý pramen nás nepustí dál, dokud budeme maličkostem a malichernostem přikládat větší význam, než ve skutečnosti mají. Dokud nepoděkujeme těm, kteří jsou svými skutky větší než my a nebudeme jim vděční, že nás učí. Obě studánky nám tedy připomínají skutky našich předků a náš dík, který jim máme projevit. Čekáte, kde karta vyšla do třetice, kam nás Kolo nakonec dovedlo? Ještě chvíli buďte trpěliví.

KOSTEL SV. MIKULÁŠE

První zmínky o tomto kostelu pod horou Krudum pochází z roku 1253, jako majetek řádu křížovníků s červenou hvězdou spadající pod hrad Loketský kostel sv. Václava. Přičemž o poloze tohoto kostela se až donedávna mohlo jen dohadovat. Teprve až archeologické vykopávky z let 2002 až 2004 jej identifikovaly a odhalily. Kostel na skalním výchozu poblíže průsmyku na staré cestě ze Sokolova do Lokte je nezvykle velký o protáhlé hlavní lodi s pravoúhlým presbytářem. K místu se vážou pověsti o víně pod zámkem Krudum a mnichu, který to zde pořád hlídá.

http://www.slavkovsky-les.cz/zajimava-mista-slavkovskeho-lesa/kostel-svateho-mikulase/

28.10.2013, Touchstone tarot

Minulost: Ďábel, Věž, Spravedlnost, Vůz

Přítomnost: 9 pentaklů

Budoucnost: 2 pentaklů

Rada: 3 pohárů

Varování: Poustevník

Energie místa: 7 mečů a Rytíř pentaklů

Duch místa: Velekněz

Navíc: 3 pentaklů

Kostel svatého Mikuláše zřejmě v minulosti nebyl nic nevýznamného. Poeticky řečeno, toto místo kdysi ovládal Ďábel a vše, co pro nás představuje. Možná to bylo staré pohanské místo, kam se lidé pořád chodili modlit ke svým starým bohům, možná se zde konaly rituály a orgie, které se mohly stát strašnými až ve vyprávění těch, kteří u toho nebyli. V každém případě se někdo rozhodl učinit těmto zvěrstvům, která neodpovídala dobrým mravům, přítrž. Rána byla rázná a krutá, přišla jako blesk z čistého nebe a nenechala kámen na kameni. Ani pláč ani zkáza neobměkčily tvrdé srdce těch, kteří o tom rozhodovali. Bylo to prostě nutné, nic nebylo důležitější. Kostel pak nabral zcela jiný směr, jinou cestu a byl zajat pod nadvládu jiných, než těch, kteří jej obývali před tím. Je už jen na naší fantazii, zda to mohlo být tak, že kostel byl postaven, aby předchozí místo spasil nebo byl naopak zbourán, aby se zabránilo šíření jeho ďábelských sil dál. Tento příběh, ať už jej začal kdokoliv, je zapomenut. Stejně jako byl zapomenut starý kostel, který možná musel jít nějaké jiné síly z cesty. Nyní místo ale naštěstí opět kvete. Je navštěvováno, opět se o něm ví a pátrá, a když máte štěstí, potkáte tu i hudebníky, kteří vám zahrají na přání. Zaplnit jej lidmi a krásnou a čistou něhou je také to, co si sám kostel přeje. Neplést sem politiku, a hezky si tu posedět. Ale pozor, jen ve dne. V noci zde můžete potkat mnicha, který střeží to, co se tu nachází a nedopustí, aby se to vyneslo na povrch. Tajemná postava v hnědé kápi z pověstí, které se ke kostelu váží, zde obchází s lucernou a zabrání nám dostat se dál, než smíme. Možná svou pozoruhodnou minulostí, možná tím, že byl kostel opět objeven, místo jakoby nabylo sebevědomí. Energie místa je silná a zdejší kostel, byť jsou z něj jen ruiny, má velké ambice, stát se opět slavným. Má na to plné právo, neboť svatý Mikuláš, jemuž byl zasvěcen, zde stále je a dohlíží na to, aby už zde Ďábel nikdy nezvítězil. Poslední karta, která vypadla navíc sama z balíčku, už jen doplňuje, že to ale bude stát ještě hodně práce a sil. Možná máme před sebou jedno z mnoha míst, kde se v dávných dobách utkalo pohanství s křesťanstvím a kde byl zastaven příliv divokosti a nespoutanosti. Ale to, že se kostel po tolika letech opět objevil a zaskvěl ve své kráse, není jen tak. Jakoby nám chtěl připomenout, že ač se snažíme sebevíc zadupat, to, co je schované někde hodně hluboko, stejně se to jednou otevře a zaskočí nás to o to víc, s jakou silou jsme to zahrabávali. Bylo by možná hezké, vypravit se sem na svatého Mikuláše, a nechat tu své čerty, které máme schované ve skříních i my. Jeho berla už si s nimi poradí.

Co ještě nám obrázky na kartách prozradily?

Duch místa: svatý Mikuláš osobně  

Jak asi původní kostel vypadal? Inu, měl Věž 

Zdobený oltář:  Karta Spravedlnost

Zlacené sloupy:    Karta Spravedlnost a Velekněz

A uvnitř obraz slavného malíře  Karta 3 pentaklů

Dnes sem chodí umělci čerpat inspiraci a možná se vám podaří zde nějakého potkat, tak jako nám.  karta 9 pentaklů

Postava z pověsti se nám promítla i do karet:  Karta Poustevník

HORA KRUDUM

Krudum, je stará mystická hora na Sokolovsku ve výšce 838 metrů nad mořem. Doba osídlení oblasti kolem Krudumu není přesně známa, je ale pravděpodobné, že i tuto oblast, navštívili Markomané - Langobardi a Keltové, kteří v místních potocích rýžovali cín a jiné kovy. O Krudumu se říká, že má zelenou hlavu (les), stříbrné srdce (stříbrná ruda) a zlatou patu (v bažinách na úpatí se kdysi rýžovalo zlato). Ze zápisů je také známo, že se zde dobýval ametyst.

Váže se k ní velké množství pověstí a její historický význam je značný. Zajímavé je propojení některých pověstí o Krudumu s realitou. Příkladem je třeba legenda o sídle Mikuláše na Krudumu. Původní němečtí obyvatelé zdejšího kraje vyprávěli dětem, že v předvečer svého svátku sestupuje Mikuláš ze svého domova na Krudumu za dětmi. Hodné odměňuje dárky, zlobivé strká do pytle a odnáší na Krudum.

http://www.slavkovsky-les.cz/tajemna-hora-krudum/

http://slavkovskyles.sweb.cz/pages/krudum.html

28.10.2013, Sacred Circle tarot

Minulost: 4 holí, 3 pohárů, Páže pentaklů

Přítomnost: Kolo života

Budoucnost: 8 mečů

Rada: Eso pentaklů

Varování: Věž

Energie místa: 6 pentaklů, 3 holí

Duch místa: Síla

Historie této hory nenabízí žádné srdceryvné příběhy nebo hrůzyplné události. Vypadá to, že tu Krudum stojí odedávna, aby zde soustředil energii a sílu pro lidi kolem. Mohl sloužit jako jakási zásobárna pro potřebu, tak trochu jako pověstní Blaničtí rytíři. Až bude místním nejhůře, Krudum jim s láskou pomůže. Lidé, kteří se zde v minulosti usadili, o tom zřejmě velmi dobře věděli, a čerpali z toho pro své lepší životy. Mohla zde stávat i svatyně nebo prostě jen seskupení kamenů, které byly nabité energií. Minulý čas však není úplně na místě, protože sílu má zdejší vrch pořád a vyzývá i nás, abychom se nebáli a trochu si jí odnesli i domů. Nesnažte se však tuto sílu nijak ovládnout, nebo zde stavět něco jako malou energetickou elektrárnu. Vzít si můžeme jen trochu, jakmile nad tím budeme chtít vládnout, se zlou se potážeme. Nechme vládu hoře, nezpůsobí hoře. Hora si žije vlastním životem, kvete a sálá a možná ještě ukrývá mnoho pokladů, o kterých se nám ani nesnilo. Ale je jen na její vůli, zda nám je někdy vydá, hledat je, je marné. Zdá se, že tu pevnou rukou vládne ženská síla, která střeží všechny poklady a nedá se bez boje. Není zlá, jen přísná a pevná a ví přesně, co chce. Není radno jí popouzet, tato Amazonka nám vše vrátí. Ale protože je spravedlivá, tak pokud jsme dobří, od ní i dobré dostaneme. Možná, že to byla právě ona, kdo při nás na zpáteční noční dobrodružné cestě stál. Do budoucna zde však čeká ještě jeden a to mužský úkol. Pokud zde skutečně stávaly kameny v nějakém pevně daném tvaru, možná by se časem mohly obnovit. Vztyčit zde například malý menhir, by mohl být dobrý začátek. Vrátit hoře její sílu, pak budeme žíti v míru.

Na něco jsem ale zapomněla, že? Když se dobře podíváte na čtvrtou vytaženou kartu, zjistíte, že Kolo života nás dovedlo až sem. Ukázalo se zde ve výkladu na současnou situaci, na to, co se tu děje právě teď. Předchozí dvě Kola nás dovezla až nahoru, a aniž bychom všichni věděli, že i zde tato karta vyšla, (výklad jsem dělala narychlo ve spěchu, vzhledem k tomu, že po krásném západu slunce obyčejně nastává tma), závěrečný rituál, během nějž se roztočila kola energie, se uskutečnil právě zde. Trojlístek se tak uzavřel a úkol byl splněn. Jaké další nás ještě čekají?

Možná, že takhle nějak tu byly vystavěny menhiry:

Karta Eso pentaklů

Kruhové svatyni na vrchu by odpovídal i název hory: Kruhový dům – Kru-dum.

Náš úkol do budoucna: Karta 8 mečů

Ukryté poklady: Karta Věž

„To je moje hora!“Fotka místní strážkyně!   Karta Síla

 

ZDROJ:

http://www.krajzivychvod.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=143

http://toulavakamera.ceskatelevize.cz/article.asp?id=3844

Informační cedule na místě.