Recenze tarotových sad - Zlatý tarot Gustava Klimta

26.01.2010 22:12

„Oslní vás!“

Golden tarot of Klimt by Lo Scarabeo

Přiznám se, že k této sadě mám zvláštní vztah, protože s ní asi třetím rokem vykládám sobě i ostatním. Ukazuje mi zvláštní svět plný osudových okamžiků a chvil, které stojí za to prožít, ať už jsou dobré nebo ne. Svým zlatým zpracováním nás zavede do bohatého světa, který se leskne a třpytí podobně jako naše duše a naše místo v životě. Zlaté zdobení na kartách, které zde není náhodou, protože sám Klimt své obrazy takto zdobil, dodává výkladu lesk a působí dojmem něčeho jedinečného a tím velmi významného. Pro někoho to může být přínosné, pro někoho zavádějící a odvádějící někam jinam.

Když jsem tuto sadu viděla poprvé, doslova jsem si sedla na zadek a věděla jsem, že je to ona, ta pravá. Což je správný dojem, který má balíček tarotu vyvolat, pokud s ním chcete opravdu pracovat. Ohromení a úžas mě pak při práci s těmito kartami provázelo a provází pořád.

Gustav Klimt (1862 – 1918), z jehož díla tato sada vychází, byl rakouský malíř a dekoratér, který uměl štětcem pojmenovat věci pravými jmény. Byl spoluzakladatelem nového moderního směru secese a tím se nesmazatelně zapsal do dějin. Typické pro jeho dílo je zženštělá smyslnost, dekorativnost a mystika, která prostupuje nejen realistické obličeje postav. Klimtovy obrazy mají zvláštní, až úzkostnou atmosféru, často zobrazují freudovskou myšlenku o erotice přítomné v každém lidském pohybu a konání. To vše se pak zrcadlí v tradiční symbolice tarotových karet a dává tak jeho dílu další rozměr.

Přínosné na této sadě je právě to, že všechny obrazy na kartách, postavy i pozadí, můžeme najít konkrétně v jeho díle, v konkrétních obrazech. Není to tedy nic co by bylo jaksi přitažené za vlasy a namalované „na motivy“. Jsou to jeho vlastní díla, která ožívají na kartách a lze je číst jako symboly tarotu.

Trošku na škodu je, že Klimt se soustředil převážně na malbu žen a tak králové v této sadě ztrácí na významu a nejsou tak dobře vystiženi jako královny. Což nahrává nám, lehce feministickým ženámJ.

Zlatý tarot Gustava Klimta vychází také z tradiční symboliky Rider-Waite tarotu, i když ne na všech kartách je to patrné. Tato sada odkazuje spíše na dílo Klimta, z nějž je možné pro pochopení karet čerpat. Nicméně i výklad tradičních symbolů se může v této práci hodit a leccos vysvětlit.

Postavy na kartách jsou úžasně prokreslené a zahloubáme-li se do jejich výrazů tváře, mohou nám toho o sobě hodně prozradit. Jejich pohled je často uhrančivý (např. Královna pohárů nebo 4 pentaklů) a láká nás někam, kam možná ani sami nechceme. Barevné ztvárnění pak odpovídá tomu, že Klimt byl také dekoratér a podílel se na tvorbě látek pro jeden vídeňský módní dům.

Tak jako se této sadě nedá upřít propracovanost velké arkány, dá se jí však vytknout ne moc patrná provázanost malé arkány a živlů. Každá karta je v tomto kontextu sama o sobě a není příliš propojená s ostatními od své barvy. Tedy na první pohled z karty živel asi nevyčtete a je jej nutné chvíli hledat z náznaků, detailů a určitého druhu barevnosti.

Jako zástupce zajímavých karet si všimněte např. karty 10 pentaklů, která zachycuje rodný dům a cestu k němu. Vybízí k chvilce zastavení se a prohlédnutí si toho, co krásné máme před sebou, ještě něž se k tomu vydáme. Nebo na kartě 5. Velekněz zase vidíme Klimta samého v jeho tradičním malířském úboru. Vystupuje tu tak jako duchovní autor a tím i autorita, jíž je možné se ptát.

Za nejhezčí kartu dlouhodobě považuji 19.Slunce, která mě blaží přílivem energie jednak ze slunce samého a jednak z vřelého objetí dvojice na obrazu. Jako nejošklivější pak můžu nazvat 5 pentaklů, která ve mně vyvolává pocit zimy, který vysloveně nenávidím.

Zadní strana karet přestavuje část Klimkovy nejznámější mozaiky a dívá se z ní na nás dáma, která pilně sleduje, zda její poselství přijmeme nebo ne. Nepůsobí však nijak odměřeně, ale ukazuje spíše na pozornost, kterou bychom měli kartám věnovat.

Tarot Gustava Klimta je standardně velký, akorát do ruky a obsahuje obvyklý počet 78 karet. Jeho cena je vzhledem ke zlatému zpracování trochu vyšší, ale můžete jej pořídit v průměru 700Kč. K této sadě je možné pořídit si také žlutý sáček na karty s motivem Klimkova obrazu, také od nakladatelství Lo Scarabeo. Níže uvádím odkazy, kde je možné si karty prohlédnout a také zakoupit.

Celkový dojem z karet, jak jsem už uvedla, je pro mě prostě nádherný, je to však dáno tím, že Klimt patřil k mým oblíbeným malířům ještě před tím, než jsem tento tarot spatřila. Nutno však dodat, že mé nadšení nezklamal, ještě prohloubil. Je ale pravda, že lidé mírnější a melancholičtější nemusí tyto přímé obrazy přijmout a často v nich vyvolává děsivý dojem. Tarot ve své podstatě ale zobrazuje pouze nás samé, a proto se není čeho bát. Nebo ano?

ODKAZY

http://taroteca.multiply.com/photos/album/398/Klimt

http://www.mystique.cz/shop/zlaty-tarot-klimt

VÝKLAD S TOUTO SADOU

Otázka: Jaký je potenciál této sady? Komu je určena?

Vylosovaná karta: 5 mečů

Odpověď: Tato sada nás může vlákat do svých sítí a nepustit. Když se v ní ocitnete, dobře se kolem sebe rozhlížejte a nenechte se zmást. Je nutné pečlivě sledovat a uvažovat o tom, co se vám nabízí. Tato sada je určena spíše těm, kteří se nebojí riskovat pohled do svého nitra, ale potřebují průvodce, aby je tam dovedl.