Rabštejn nad Střelou

24.07.2012 13:25

První zmínka o osadě Rabštejn je z roku 1289. Počátkem 14. století tu byl postaven hrad, v současné době zřícenina s dochovanými pozůstatky dvou věží a části zdiva.

Golden tarot, 24.7. 2012

Předsunutá bašta střežící přístup ke hradu a k městečku.

Minulost: 7 pentaklů, 4 holí, Eso holí

Přítomnost: Velekněžka

Budoucnost: Král mečů

Rada: 6 pentaklů

Varování: 5 pentaklů

Energie místa: Kolo života a 3 pohárů

Hrad vzkvétal pomalu, ale jistě. Místo bylo vybráno po pečlivé úvaze, ale zřejmě se tohoto výběru neúčastnil žádný esoterik, poněvadž neoplývá významnými energiemi. Dlouhou dobu vzkvétal a byl zřejmě obýván lidmi, kteří měli k místu vztah a mysleli to s ním dobře. Starali se o něj a pečovali jako o vlastní. Vyšším zásahem pak ale zpustnul, nebo vyhořel, zkrátka byl konec veškerému vývoji. Nyní sice zřícenina, ale nabízí milou útěchu, a když si ho s pokorou prohlédneme, můžeme zde načerpat příjemnou energii. Hrad sám touží po obnově, nechce být úplně zapomenut, ale zdá se, že se do budoucna tomuto údělu nevyhne. Dnes se zde schází milenci a mládež u ohňů, a alespoň svou radostí a láskou pomáhají Rabštejnu k obnově.

 

Trosky gotického opevnění hradu. Zbytky vysoké věže na skalním útesu u zaniklé Horní brány. Pozorovací hláska.

Golden tarot, 24.7. 2012

Minulost: 6 mečů, 5 mečů a 10 holí

Přítomnost: Rytíř pentaklů

Budoucnost: 3 mečů

Rada: 5 pentaklů

Varování: Císařovna

Energie místa: Královna mečů a Královna pentaklů

Minulost této hlásky, to už je něco jiného.  Je plná bojů a šarvátek, velkých změn a střídání stráží. Nakonec ale nic nepomohlo a i z ní zbyly jen ruiny. Věž jako by se za to tak trochu styděla, netouží po obnově, nechce peníze na záchranu, ani život jí nezajímá. Nevšímejte si mě a já si nebudu všímat vás. Možná tu obchází duch bývalého strážce, který se smutně dívá na to, co zbylo z toho, o co se dříve staral a brání každému v pomluvách. Ale chce být zapomenut a zamlčen.

Zůstává nám tak především milá příroda a krásy městečka Rabštejna, které je možné obdivovat. Hrad nechejme v jeho bolu spát, netřeba ho těšit.