Moje nejoblíbenější karty

06.01.2013 18:58

MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KARTY

Ano, moje sbírka čítá přes dvě stě dvacet kusů tarotových karet. A když tuto informaci vstřebáte, často se mě ptáte, které karty jsou moje nejoblíbenější. Nevím! Pro lidi a vážné věci vykládám se Zlatým tarotem Gustava Klimta, který mě před lety doslova ohromil. Ten je skutečně mou srdeční záležitostí, ale jestli je nejoblíbenější, si nejsem jistá. Řekla bych ale, že jsou sady, které mám radši a sady, které tak často do ruky neberu. K těm prvním a to na prvních místech patří určitě jedny z prvních tarotů, a to Tarot keltských draků a Tarot Hieronyma Bosche. K nim mám citový vztah, protože na nich jsem se vykládat učila, ty byly u mých začátků.

VELMI OBLÍBENÉ SADY

Např. Rider Waite tarotu si velmi vážím pro jeho neuvěřitelnou promyšlenost a hloubku. Ale je pravda, že jeho obrazové estetické ztvárnění se mi zas až tak nelíbí. Ale jsou sady, které jeho úžasnou symboliku dodržují a přitom jsou vizuálně hezčí. Např. Pictorial Key tarot, Universal Waite tarot, apod., ke kterým sahám, když chci mít hned jasno. Za výbornou považuji sadu Lo Scarabeo tarot, protože v sobě spojuje tři nejslavnější sady: Crowley tarot, RW tarot a Marseillský tarot. Velmi ráda beru do ruky také poměrně barevně neobvyklou sadu Douglas – Sheridan tarot. Není možné zde nezmínit také sady Cira Marccetiho, u nás vyšly jako Zlatý tarot a Tarot snů a poslední sada v angličtině Legacy of divine tarot. Ciro Marcceti je italský grafik, který do svých tří sad vtělil nezaměnitelný styl a nápady a přitom zachovává klasické symboly. Jsou vizuálně krásné a přitom nesmírně vypovídající. Zajímavá a čitelná sada je Morgan Greer tarot, který ukazuje tradiční symboly velmi zblízka. Ráda vykládám také se sadou Anna K., která nemá nic společného s naší populární zpěvačkou, ale ukazuje úplně jiný svět, plný slunce a radosti.

Své oblíbené sady jsem rozdělila do několika kategorií, podle kterých je beru do ruky:

ROZTOMILÉ SADY

Sem určitě patří nádherný Tarot bílých kočiček. Zachovává symboliku RW tarotu, ale přitom všechny postavy nahrazují roztomilé bílé kočičky, které mají hodně, co říct. Mám mnoho studentů, kteří s ním pracují a jejich výklady jsou více než skvělé. J Za roztomilý považuji také Sun and Moon tarot, který mě vždy pohladí po duši a také Pastelkový tarot Marie Brožové, který neztratil nic ze své nádhery i přes napadení mým psem. Sem bych zařadila i Tarot gumových medvídků, opět klasika RW tarotu, ale místo postav najdete gumové medvídky.

UMĚLECKÉ SADY

Umělecké sady mě fascinují především tím, že vycházejí, alespoň většinou, ze skutečného díla daného umělce. Např. u tarotu Gustava Klimta jsem si dala tu práci a většinu karet, které obsahuje, jsem našla v jeho obrazech a díle. Přesto, že Klimt tarot nemaloval a možná o něm ani nic nevěděl, i když to vyloučeno není, jeho obrazy ukazují tradiční archetypy naznačené v tarotu. Je to natolik univerzální systém, že jeho symboly můžeme najít skutečně v díle většiny autorů a proto je skvělé, že vznikají. (Stejnou práci si dala Jana Bufková s Botticelliho tarotem.) Za oblíbené v této oblasti kromě Klimta a Bosche považuji např. ještě Botticelliho tarot. Nádherný je také Golden tarot od Cat Blackové, který ukazuje koláže historických obrazů různých mistrů.

SADY NA CESTY

Sady, které ráda beru vyvenčit do přírody, jsou většinou elfí, keltské nebo jinak přírodní. Např. Tarot keltských skřítků, Tarot Elfů, Gaian tarot, Sacred Circle tarot, Sidhe tarot, Tarot Magie druidů nebo Llewellyn tarot. Poslední dobou ráda jezdím na výlety také se Středověkým nebo Renesančním tarotem od Lo Scarabeo, Moderním středověkým tarotem nebo Tarotem svatého Grálu. Tyto sady jsou hodně propojeny s přírodou a minulostí a krásně se s nimi vykládá na energii a minulost místa.

JINÉ SADY

Protože nemám ráda jen tradice, ale také moderní styl, ráda si vykládám a hraju také s neobvyklými sadami. Za fantastický považuji dílo německého malíře Röhrig tarot. Karty v této sadě jsou velké a neobyčejné, dodržují sem tam tradiční symboly, ale ukazují klasiku trochu jinak. V jejich velikosti můžete najít odpovědi na své otázky a také sama sebe. Za velmi zdařilý a netradiční považuji také Fire tarot, který ukazuje živel ohně v mnoha podobách. Krásné a oblíbené jsou také sady Victorian Romantic tarot a Bohemian Gothic tarot, ty první jsou romantické a něžné a ukazují věk romantismu v jeho krásné podobě. Ty druhé v českých kulisách tak trochu upírské a temné symboly. Oboje jsou ale nádherné. Pro ty, kteří rádi zkoumají a nechají se unášet fantazií, nedávno česky vyšel Shadowscapes tarot, pod názvem Tarot skrytých světů. Jedinečný je Housewives tarot, který znázorňuje tradiční archetypy, ale úplně jinak a moderně. Obrázky jsou úsměvné, ale velmi vypovídající. Pokud se chcete podívat na tarot jinak, tato sada je nejlepší, co může být.

 

Tarotových karet existuje nespočetné množství. Pokud se vám zdá dvě stě kusů moc, v Itálii najdete Muzeum tarotu, které čítá přes tři tisíce sad. A nové sady neustále vznikají a tisknou se. Ať už vykládáte s jakoukoliv sadou, je nejdůležitější, aby se vám líbila. Aby vás oslovovala, a rádi jste jí brali do rukou. měla by vás inspirovat a mluvit na vás. Podle toho vybírejte svou tarotovou sadu, a jestli vyberete Gumové medvídky nebo Lego, záleží jen na vás.