Kapličky tour 2

05.10.2013 12:21

8.září 2013 jsme opět nasedly na kola a objely další dvě kapličky v blízkém okolí naší milé vísky.

8.9.2013, Danilloff tarot

BEZDĚKOVEC – KAPLIČKA

Kolo života, 3 mečů, 5 holí, Rytíř pohárů, 10 pohárů

Tato kaplička zřejmě stojí na místě, kde se stalo něco nemilého. Připomíná boj a bitvu, možná místo, kde se otočily dějiny a kde se něco významného rozhodlo. Co přesně to bylo, už karty nenaznačují. Můžeme z toho jen vyčíst, že šlo o obrat z horšího k lepšímu. Možná zde byl zabit zlý sedlák, který ostatní okrádal. Nebo se zde sehrála bitva, v níž konečně zvítězila spravedlnost. Možná zde někdo napravil svou křivdu a dočkal se odpuštění. To už je jen naší fantazii. V každém případě se to odráží také v energii této kapličky, která připomíná jednak to zlé, ale ukazuje nám, že i nad tím se dá zvítězit a všechno těžké zase překonat. Také proto tu zřejmě stojí socha lva jako pomník. Lev jako symbol nejen české země, ale především obrovské síly nám ukazuje, že i přesto, že ve válce padlo mnoho vojáků, je možné jít dál. Zajeďte si tedy do Bezděkovce zameditovat si u této krásné pseudogotické kapličky o tom, co všechno už jste v životě překonali a jak vás to posílilo.

BEZDĚKOVEC – KŘÍŽEK 1849

7 pentaklů, 7 holí, Vůz

Hned první pohled na karty mnoho prozradil. Tři sedmičky. Sedm je svaté číslo, protože se skládá z boží trojky a pozemské čtyřky, a tak spojuje boha se světem. Je tedy možné, že tento křížek není jen symbol poválečných let nebo nějaké smutné události. Jako by určoval místo, na němž je možné spojit se s bohem a dostat se do vyšších sfér.

Na místě křížku vládnou silné, mužské energie, které odkazují na bitvu nebo spor, který se zde odehrál. Jakoby se zde praly dvě silné strany. Jedna měla moc, druhá odvahu a pustily se do křížku. Vyhrála ovšem úplně jiná, třetí, která číhala opodál v křoví, až bude po všem. A nakonec vše získala. Možná právě proto, že se nehnala do zbytečného sporu a věděla o existenci vyšších hodnot. A to je poselství tohoto křížku. Je bitva, do které se ženete opravdu nutná a je možné v ní vůbec zvítězit?

ŽELVICE – KAPLIČKA

9 holí, 4 pohárů, Páže mečů

Tato kaplička je rozhodně místem vhodným k odpočinku. Můžete zde načerpat nové síly, zamyslet se nad svým životem a jeho během a pochopit, co čem to vlastně celé je. To vypovídají karty na první pohled. Když jsme popojeli a já načerpala čerstvý vítr do vlasů, napadla mě ještě jedna myšlenka. Co když je nenápadná kaplička skutečně místem odpočinku někoho významného? Co když pod podlahou, mimochodem jediné kapličky přístupné až dovnitř, našel svůj klid např. farář z této obce nebo někdo úplně jiný? Dobře se zadívejte na spodní část karty Páže mečů. Jakoby rozum zašlapával do země něco, co ho přesahuje, a snažil se tak, aby to nevylezlo ven. Už se to asi nikdy nedozvíme, ale možná, že pod touto malou stavbou, jednou najdeme víc, než tušíme.