Kamenný svět Jesenicka

11.08.2019 11:34

Najít na jednom fleku Čertův i Boží kámen, viklan a dokonce automat na ženichy nejde jen tak někde. Okolo Jesenice u Rakovníka to ale všechno mají. A nejen to!

21.7.2019, Sidhe Tarot

VIKLAN U JESENICE

PŘÍPRAVNÉ MÍSTO

Na cestě k viklanu jsme objevili zajímavé seskupení kamenů.

7 mečů, Slunce, Kolo

Dokonalá přípravna. Kdo sem přijde a odloží své chmury a strachy, může dostat pozvání na cestu dál. Může obdržet dar, který se mu bude po cestě hodit a připravit se, řádně očištěn a omyt na další kroky ke svému cíli.

VIKLAN

O viklanu jsou zmínky už z první půlky devatenáctého století, kdy ho vyvrátili výrostci následující pověsti o pokladech pod kameny. Před druhou světovou válkou se znovu hýbal, aby ho vandalové za třicet let opět zničili. Opětovně ho rozhýbal Pavel Pavel v roce 2014 a kývá se dodnes, jak jsme se sami přesvědčili.

Minulost: 10 holí, 6 holí, 8 mečů

Přítomnost: 9 mečů 

Budoucnost: Král holí   

Rada: Ďábel 

Varování: Luna  

Energie místa: Mág a 6 pentaklů 

Duch místa: 2 pohárů

Účel místa: Královna mečů

Viklan byl vždy mostem, spojnicí mezi různými lidmi a skupinami. Možná se tu scházely rozličné kmeny, vždy jednou za rok na rokování, výměnu zkušeností a zásob. Konaly se tu různé promluvy, vyjádření i souzení. Takový keltský kongres, kde si stařešinové poklábosili o tom, jak to mají těžké a předali si získané vědomosti o tom, co prožili a co se asi blíží. I dnes nese kámen stopu moudrých a vědomých, díky níž i my můžeme nasát trochu z bohatství duší těch, co tu byli před námi. I my se tu můžeme dnes sejít a uvolnit energii, popustit uzdu fantazii a spojit se s tím, co bylo pro naše předky přirozené. Se svou přirozeností. Není to místo meditací a ponoru do sebe. Můžeme tu dovádět a poznat své skryté, pečlivě utajované já. Pohled do zrcadla nemusí být právě příjemný, ale je pravdivý a přesný. 

VIKLAN V POHYBU: 6 holí, 2 pohárů, 7 mečů

Právě v pohybu viklanu se spouští jeho energie, startuje síla soustředěná do jednoho bodu a nastavuje to pravé zrcadlo. V pohybu můžeme setřást vše, co nás tíží a nastavit druhou tvář, protože ta první je od vší té zodpovědnosti už unavená.

SPOUŠTĚCÍ KÁMEN: Císařovna, Mág, 3 mečů

Zvláště, postaví-li se na tento kámen žena, místo celé začne vibrovat a účel, který sem byl kdysi Druidy vložen, se uvolní a my s ním.

BEZEJMENNÉ MÍSTO „VOSÍ KAMENY“

Cestou zpět od viklanu, v linii jeho energii, v houští, které by se dalo krájet, na nás zavolalo nebývalé uskupení velkých a různé popraskaných a tvarovaných kamenů. Vyzařovaly největší energii široko daleko, a protože se o nich nikde nepíše, vytvořila jsem mu název od vosího hnízda, kterým prošli naši pejsci, a včetně mého prstu utrpěli lehčí zranění.

Minulost: Ďábel, Luna, Vůz

Přítomnost: pentaklů 

Budoucnost: Rytíř mečů   

Rada: Rytíř pentaklů

Varování: 7 pentaklů  

Energie místa: Síla a 2 holí 

Duch místa: Páže pohárů

Účel míst: Královna mečů

Jestliže se u viklanu rokovalo, tedy přes den, v noci se tam asi děly jiné věci, zde na slova nebyl čas. Jakoby toto místo využíval jiný kult, ještě starší než keltští moudří. Jakoby se tu dály pro nás nepřístojnosti, pro lid dávno před námi přirozenosti. Sexuální magie hadr. To vše za jediným účelem, poznat svou skutečnou sílu, podpořit ji a nasměrovat správným směrem. Nic temného, jestli na to myslíte. Spíš radostné, nebojácné a vášnivé. Spojení všech smyslů a všech lidí. A pak výbuch větší než v Černobylu. Uvolnění obrovské síly s cílem ji použít na hojnost, plodnost a ochranu. Vidím divoké kmeny, kteří věděli víc než my a stačilo jim málo. Jejich božstva už dnes asi nepoznáme, ale měli bychom se od nich pořád co učit. Dnes už jsou tu jen vychladlé stopy a kameny, které pořád sálají a učí nás jít v souladu s krajinou, pomáhat přírodě a chápat její potřeby. To stačí, víc není nutné. Původní účel místa by se neměl obnovit, kameny je třeba nechat, jak jsou, dát jim prostor pro uklidnění a relax. Zkrátka nic už tu nevztyčovat. To už bylo.

ČERTŮV KÁMEN

Tradiční pověst o rolníkovi, který přelstil čerta a nemusel tak do pekla, se váže k tomuto kameni. Jsou na něm dokonce i otisky kopyt rozzuřeného ďábla, který zde za trest slouží dodnes.

Minulost: Smrt, Rytíř holí, 4 mečů, 8 pentaklů

Přítomnost: Král pohárů 

Budoucnost: Soud

Rada: Císař 

Varování: Hvězda  

Energie místa: Síla a Rytíř mečů 

Duch místa: Eso pohárů

Účel míst: Rytíř pentaklů

Jako bychom stáli před hrobkou významného muže. Pečlivě střeženou hrobkou, protože je nutné ho hlídat ještě dnes. Zda byl tak vážený nebo tak nebezpečný, z toho nevyplývá, možná obojí. Patřil ale do společenství, měl v něm důležitou roli a tak se s ním nakládalo i po jeho smrti s patřičnou důstojností. Ještě dnes sálá energii, kterou můžeme okusit, když se na kámen postavíme, ale nesmíme to přehnat. Jeden letmý pohled na poddané, získání sebedůvěry a nadhledu a šup dolů. Žádné velké napojování nebo snaha to pochopit. Někdy je označení čertovo na místě. Ne proto, že by tu obcházela mocná, pekelná stvoření, ale proto, že se tu můžeme setkat s naší čertovskou stránkou a ta není vždy snadno zvládnutelná.

BOŽÍ KÁMEN U JESENICE

Je kulisou pověsti o zázračném nasycení tří sirotků. Po první světové válce však nešetrní dělníci v lomu polovinu kamene odlomili a položili ho na bok. Mísy, které na něm stále jsou, a které měly být naplněny, aby se děti najedly, jsou tak na boku a působí jen jako zajímavě vymleté prohlubně.  

Minulost: 6 pentaklů, 3 holí, 6 mečů  

Přítomnost: Rytíř mečů

Budoucnost: 8 pohárů  

Rada: Mírnost

Varování: Královna mečů 

Energie místa: Eso pohárů a Královna holí

Duch místa: Hvězda

Účel míst: Mág

Vždy to bylo krásné a čisté místo. Plné bohaté energie, síly a darů na rozdávání. Každý, kdo sem přišel, pocítil dary bohů, ať už měl jakékoliv. Stačilo jen se poklonit a nastavit ruku a pocítit blaženost a lásku. Místo je pořád krásné a čisté, ale už je to jen zlomek toho, co to bývalo. Kámen stojí na hlavě, je převrácen a ještě to nepochopil. To silné z něj odešlo a dnes se drží za hlavu a neví, co se stalo. Naštěstí je pořád pod ochranou, takže se vše nakonec vyvine, jak má a my se ho vůbec nemusíme bát. Naopak čím víc lásky a pochopení mu sem návštěvníci přinesou, tím snadněji se dostane opět ke svému srdci. Svůj hlavní úkol už má za sebou, ale zdobit a tišit může vesele dál.

SVATÝ HUBERT

Lovecký zámeček založený na začátku 18. Století, o jehož jeho vznik se zasloužil rod Černínů, pocházející z Chudenic.

Influence sof Angels tarot: 4 pentaklů, Král pentaklů, 6 holí

Tak teď na skok pryč. Od kamenů, přirozených zemských sil, od čisté síly a opory přírody, ke stavbě, která měla hlásat jen jedno: „Koukejte, mám ho největšího!“ Byť rytíři a šlechtici, jejich ega se přetahovala stejně jako těch rolníků v hospodě po třetím pivu. Sice pili suché, rosé, ale vytahovali se tu úplně stejně. Kolik tetřevů jsem skolil, kdo dal největšího jelena, kdo postavil větší stavbu. Politika a důležitá rozhodnutí zůstaly za dveřmi. Tady se debatovalo o čistě mužských věcech. Pokud tedy potřebujete, páni, zvednout sebevědomí, vzhůru na zámeček!

HUBERTŮV KÁMEN

Poblíž zámečku najdete kámen se sedátkem a u něj pověst, že dívka, která na něj usedne, do roka se vdá. Vyzkoušeli jsme to všichni, včetně Karla, tak jsme zvědaví!

Sidhe Tarot: 7 mečů, Páže pohárů, Hvězda

Strachem to začalo (7 mečů), strachem to končí. Strachem být sami sebou, strachem z nenaplněného ženství, ze samoty, ze smutku, který se v ní skrývá. Ve skutečnosti se odtud neprosí o ženichy, ale o sílu. O energii pracovat s tím, co máme, ne snít o tom, co by mohlo být. O víře, že to, co máme je pro nás to správné, a že je jen na nás, co z toho vyrobíme. O schopnosti léčit a dávat lásku, i když to není James Bond a chová se místy jako kretén. Naznačuje nám tím naše pohrdání jeho přirozeností. Je to toho tolik, co se máme ještě učit. A tak vzhůru do toho, stačí první krok. Třeba poprosit na Hubertově kameni, ať jsme ženami, aby muži, mohli být muži.

Prošli jsme dnes kamenným krajem a neubránili se společnému tématu, mužské energie, která bojuje nebo bojovala o své místo na světě. Snad jen v pradávných dobách, kdy jí předci uměli spojit s tou ženskou a vytvořit tak velké věci, byla na svém místě (Vosí kameny). Od té doby už jen rokovala (Viklan), strašila (Čertův kámen), planě plkala (Hubert) a ničila (Boží kámen). Co se to stalo v tom patriarchátu? A co si s tím dnes můžeme počít? Řešením by mohlo být poslední místo, sedátko, z nějž se prosí o ženichy. Spojme se, ženy, a přijměme mužskou sílu takovou, jaká je dnes. Vždyť jsme si jí takhle udělali. Nechtějme hotové hrdiny, dejme jim šanci, péči a lásku, aby zase vyrostla, zase vztyčila a přestala být jen nedosažitelnou vzpomínkou na minulost. Je to ta na nás, holky! 

ZDROJ:

Informační cedule na místě

https://www.turistika.cz/mista/svaty-hubert/detail