Kámen u Kozlovic

17.07.2017 10:54

Na mapě kousek od naší chalupy je mezi vesnicemi Mileč a Kozlovice zaznamenáno místo U Kamene. Protože tato krajina je poseta velkými kameny, Čertův najdete u Bezděkovce, Velký u Polánky, jeden s otiskem svatého Vojtěcha u Vrčně, vydali jsme se ho prozkoumat také. Našli jsme ho u pole zarostlý stromy a vyložili na to, co je zač.

7.7.2017, Sacred Circle Tarot

Měsíc, 7 pohárů a 10 pentaklů

Na místě dnes najdete větší kámen a poházené kousky jiných, které sem asi nanosili zemědělci, když čistili pole. Jak a proč byly původně položené, už se dnes nedozvíme, ale mohly tvořit kolem většího tvar a mít nějakou funkci. Těžko říct.

Větší kámen podle karet dnes už asi velkou energii nemá, ale dříve byl pro naše předky důležitým místem. Byl asi mimo běžné dění, stranou od každodenního zájmu, ale v určitý den nebo v konstelaci se mohl stát branou k síle nebo k jinému bohatství. Třeba se otevíral na významný svátek a bylo možné od něj dostat informace, spojit se s božstvy nebo projít do jiného světa. Karta Měsíc je v tomto směru hodně bohatá. Možná byl podle ní uctíván ve spojení se ženskou energií, možná byl součástí většího celku a jako takový nabízel kousek do skládačky duchovního života našich předků. Koneckonců vrch Štědrý, kde údajně stávala keltská věštírna je na dohled, asi pět kilometrů chůze odsud.

Dnes už tu jen tak je a odpočívá a zaslouží si úctu, už jen proto, že se díky své velikosti dochoval do dnešních dnů, na mapách i na poli.