Jičínsko

22.03.2015 17:21

Čtrnáctý březen 2015. Je chladno. Zataženo. Asi pět stupňů. Každou chvíli bude pršet. A tak se duchovně založení, teple oblečení, slivovicí vybavení, ničím nezastavitelní Putující a já vydáváme na dobrodružnou výpravu po Jičínsku.

OBĚTNÍ KÁMEN, který nikdy žádné oběti nespatřil

http://www.hrady.cz/?OID=5494

Vydlabaný, opracovaný kámen ve tvaru křesílka, umístěný na vysoké skále najdete blízko vrchu Mužský u Mnichova hradiště. Podle pověstí sloužil pohanům ke krvavým obětem, nezdá se to však ani podle archeologických nálezů pravděpodobné. Křesťané chtěli původní Slovany jen trochu vyděsit, a tak dávali starým, silným místům s přirozenou, ale nekřesťanskou energií děsivá jména, aby se jim vyhnuli a šli radši do kostela. Dodnes nás straší, ale pomalu poznáváme, že vůbec nemusí.

14.3.2015, Wildwood tarot

Minulost: Císař, Velekněz, Eso holí

Přítomnost: 5 holí

Budoucnost: Královna mečů

Rada: 9 holí

Varování: 4 pentaklů

Energie místa: 2 pohárů a Soud

Duch místa: Královna pentaklů

O nějakých obětech tu opravdu nemůže být ani řeči. Stojíme na velice silném místě, jehož minulost není jen tak nějaká. Naši předci a jejich mistři objevili přirozenou sílu tohoto místa a začali ji využívat v prospěch celého společenství. Vznikaly tu mnohé důležité akce a rozhodování, scházela se tu jejich rada a rokovala o tom, co bude dál. Obětí nebylo třeba, bozi našich předků dobře věděli, co je důležité i bez krvavých násilností. Podstatou tohoto místa je karta Eso holí, která se nám zde vrátila celkem třikrát. Nazvala bych ji vznik. Síly je zde možné spojit a dát tak vzniknout něčemu novému, silnému a podstatnému pro další vývoj. Násilí přitom není třeba. Na první pohled luk a šíp, bude válka, řeknete si. Ale třením vznikne tolik důležitý oheň, pro souputníky i nepřátele. Spojení a harmonie, to je posláním. Vznikem nového se posuneme dál. Opusťme tedy bezpečné a známé, chopme se těchto zbraní a udělejme z nich něco prospěšného pro mnoho dalších lidí. Tvořit a riskovat, to po nás chtějí zdejší medvědi hlídači. Obětovat pro to musíme svoje pohodlí, což může být někdy horší, než život mladé panny.

JESKYNĚ U OBĚTNÍHO KAMENE

14.3.2015, Wildwood tarot

Hvězda, Eso holí a Král mečů

Jestliže nás kámen samotný chtěl přimět k vytváření a spojování, jeskyně by mohla být místem očisty a přípravy na tuto akci. Zde je možné se naladit, zacílit a uvědomit si, zda můj úkol je v souladu s tím, co po mě chtějí jiné síly. Jak moc plním tyto úkoly a jak se jim věnuji. Dostal bych souhlas od Rady starších, která se tu scházela v dávných dobách? A dostávám souhlas sám od sebe?

SPOUŠTĚCÍ KÁMEN

14.3.2015, Wildwood tarot

Eso holí

Nahoře nad kamenem je takový malý bobeček v zemi. A to je spouštěč, který rozjede sílu tohoto místa pro toho, kdo sedí v horkém křesle. Chtělo by se říci: GO! Začni, na nic už nečekej a tvoř. To je všechno, co teď můžeš vykonat.

PÍČŮV STATEK, který nikdy žádnou .... nespatřil

http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD%C4%8D%C5%AFv_statek

Ano, čtete správně. Navštívili jsme romantické ruiny bývalého statku, o němž jsou zmínky už ze 16.století. osud poslední rodiny Píčů, která tento statek vlastnila, jsou však tragické, statek se po únorovém puči a jeho zabavení rozpadl.

14.3.2015, Gaian tarot

4 pentaklů, Královna mečů a Poustevník

Celá léta bylo vše s láskou a dobrými úmysly budováno, tragický konec si nikdo nezasloužil, ani samo místo. Karty naznačují, že poslední majitelé zde zanechali jakýsi poklad. Ať už to bylo hmotné nebo ne, považovali to za to nejcennější, co v životě měli, a nechali to zde dalším už ne tak zlým generacím. Těžko říct, zda to půjde vykopat nebo je to nutné cítit. Něco tu pro nás ale stále je.

KLAMORNA není vůbec humorná

Je hradiště se čtyřmi světničkami obývané 300 let před naším letopočtem, nalezly se zde střepy nordické keramiky a ve skále 5 metrů hluboká cisterna.

14.3.2015, Wildwood tarot

Minulost: Věž, Mírnost, Eso holí

Přítomnost: Páže pohárů  

Budoucnost: Ďábel

Rada: 8 pentaklů

Varování: 6 pohárů  

Energie místa: Páže mečů a 5 pentaklů

Duch místa: Rytíř pentaklů

Někdo si s tím zde dal v minulosti velkou práci. Vyhnal všechno zlé a znovu zde nastolil rovnováhu a mír. Souboj to byl asi těžký, ale určitě se vyplatil. Mohlo se tu opět začít tvořit. Lidé, kteří zde žili, dobře věděli, kde se mají a mohou usadit. Využili beze zbytku všechno bohatství, které měli u sebe a chtějí nám tuto dovednost na těchto místech předat. Umíte toho víc, než si myslíte a než používáte. „Zlenivěli jste! Muž už nevezme do ruky sekeru a ženy vaří z pytlíků! Použijte, co máte. Příroda dává a vy neberete.“ Teď to nemusí být tak vidět, ale je to past, do které se všichni dobrovolně vydáváme. Sílu těchto míst a nespoutanost energií, které nás nemusí pohltit, budeme-li se snažit. Je to sice surové, ale směřuje to k cíli, který nás nepohltí, ale otevře nám novou cestu.

STUDENÝ PRŮCHOD

14.3.2015, Gaian tarot

10 holí, 7 mečů, Velekněžka

Je to cesta hledačova. Vstupte do této úzké škvíry, zvedněte oči a zamyslete se, proč jste na tomto světě. Co od něj chcete a kde to můžete spatřit. Jaké slovo je pro vás teď důležité. Neptejte se nikoho kolem, najděte odpovědi v sobě, než dorazíte na druhý konec průchodu. Odtamtud už jděte a miřte tam, kam chcete.

Hledačem jsem a jsem ráda,

moje duše neví, strádá.

Odpovědi ukrývá,

odkládám svá pasiva.

Každý něco jistě umí,

své kvality egem tlumí.

Nejen kámen surový,

na všechno nám odpoví.