Javorník potřetí

24.06.2018 10:57

Na svatého Jiří, vylézají hadi, štíři a taky tarotáři a to na Šumavu. Na Javorníku po stopách menhirů jsme byly už dvakrát. Díky Janince, která to tam zná jako svoje boty, je tam pořád co objevovat. Tentokrát jsme byli sice bez ní, ale s Karlem jako průvodcem jsme objevili další haldu krásných cílů.

ROTUNDA SV. ANTONÍNA PADUÁNSKÉHO, JAVORNÍK

Byla postavena na začátku Protektorátu Čechy a Morava, na nejvyšší hoře tehdejšího území. Podle Pavla Kozáka na místě energetického bodu, který stavba ještě pozvedla.

MÍSTO

Modern Medieval Tarot: 4 mečů, Síla, Král holí

Vylosované karty jen doložily to, co se píše v knize. Stavba stojí na silovém místě, které je oproti ní dost starší a svým záměrem posílila jeho význam. Načerpat do sebe energii můžeme tichým posezením, krátkou modlitbou a semínkem víry, kterou sem tím přidáme.

SEDÁTKO

U Rotundy najdete krásné kamenné sedátko, které je podle Pavla Kozáka na dalším energetickém bodu.

Dreams of Gaia Tarot: 7 holí, 9 mečů, VI. Stařena

Zdejší energetický bod je nejen zdrojem síly, ale když v sobě srovnáme protikladné energie, můžeme se jeho pomocí dostat i do jiného světa. Pokud ale dostaneme povolení strážkyně, která sama rozhodne o tom, kdo na nakouknutí jinam má a kdo ne.

ROTUNDA

Golden Tarot by Cat Black: Páže pohárů, Poustevník, Smrt

I když je to novodobá stavba, nic to neubírá z její krásy a hloubky. Na tomto místě je podstatný záměr, se kterým byla postavena a ten byl upřímný a pravý. Posílit národní hrdost, uvědomit si kořeny a připomenout si sílu, která nám stojí za zády, kamkoliv se vydáme. To platilo za Protektorátu, platí to dnes a bude to platit dál.

JAVORNÍK

24.4.2018, Dreams of Gaia Tarot

HORA JAVORNÍK

Minulost: Král pohárů, Eso pentaklů, 7 holí

Přítomnost: XI. Léčení

Budoucnost: Eso pohárů

Rada: Páže pentaklů

Varování: Eso mečů

Energie místa: I. Dítě a 8 holí

Duch místa: Rytíř pentaklů

V hlubinách Javorníka bublala síla odedávna. Každý kmen, který se v jeho blízkosti usadil, měl svého kněžího, který si jí byl vědom a věděl, jak jí použít. Chápal, jakou roli zde hrají šamani kmenů a jakou šamanky. Věděli, co se stane, když se oba póly na určitých místech spojí, co se tím otevře a uvolní a jak se to udrží. I dnes je to silné a důležité místo, i díky tomu, že je energeticky i jak zvelebuje Pavel Kozák a že mu i řada jiných lidí zase dává pozornost, jakou si zaslouží. Na kartě, která padla na přítomnost, jako by byl sám Mistr se svými menhiry. Pokud jej budeme mít v úctě a budeme vědět, kde co a jak máme dělat a hledat, může pomoci i nám. Energie Javorníku je silná, a dobře ohraničená. Když bychom ale překročili tyto hranice, otevřeme tu část, kterou nejsme připraveni přijmout, a vše se otočí jiným směrem. Javorník nám může hodně dát, je otevřený, radostný a přejícný. Má ale také velké strážce, kteří pečlivě střeží každý náš krok a hodnotí jej skrze to, co děláme pro kopec samotný a krajinu kolem. Můžeme jim pomoci tím, že budeme uvažovat úplně stejně,a to nejen při návštěvě Javorníku.

NAHOŘE NA ROZHLEDNĚ

VI. Stařena, 9 pohárů, Král pohárů

Zvlášť na nejvyšším bodě kopce se dá dobře navázat spojení s nebem a kosmickými silami. Stačí se jen spojit se svým srdcem, otevřít se a oddat se síle, která tu proudí. Ale pozor, tak jednoduché to není, to bychom nebyli na Javorníku. Za zády nám jako Slunečník, Měsíčník a Větrník stojí Strážkyně, kterou jsme měli tu čest spatřit už u Rotundy. A ta jemným posunkem, možná jen mrknutím oka nám povolí přístup nebo zruší veškeré spojení. Záleží jen na naší duši, na tom, čeho je opravdu plná.

MENHIRY NA JAVORNÍKU

MUDRC

Podle Pavla Kozáka nově opravený menhir sloužící k léčení při znalosti léčebného postupu.

Karel, Norse Tarot: Hvězda, Eso pohárů a Král mečů

Zdá se, že Mudrc je napojený nahoru, svou moudrost a energii čerpá z vesmíru a stejně tak ji předává dál. Rozum a mysl musíme odložit ještě před příchodem k němu, odevzdat ji do šatny jako těžký kabát, který by nám uvnitř rozpáleného divadla překážel. Pak můžeme otevřít srdce a přímo do něj načerpat pocity a uvědomění, které právě teď potřebujeme. Právě v tom je jeho moudrost, a není to nic tak nemožného ani v běžném životě.

DVOJČATA (MANŽELÉ)

Podle Pavla Kozáka je západnější kámen ženský, východní mužský a slouží k harmonizaci partnerských vztahů, včetně sexuálních nesrovnalostí.

Západní kámen: 3 pentaklů, Eso mečů, Páže holí

Východní kámen: Královna holí, 9 pohárů, 5 pentaklů

Dohromady: 8 pohárů, 10 pentaklů, 8 mečů

 

Rozdíly mezi mužským a ženským karty většinou stírají. Nebo je alespoň neukazují tak, jak jsme na ně v našich myslích zvyklí. Západní kámen stahuje dovnitř. Vede nás do našich srdcí a do jejich hloubek a chce nás přimět, abychom všechno z nich dostali ven a už to neschovávali před světem. Zde vyndejte všechno cenné z kapes a předložte to k ukázce toho, co ve vás je. Nikdo to nebude soudit nebo hodnotit. Je to vaše součást, tvoří to, to co jste a bez toho byste nebyli tím, kým jste.

Východní kámen to očistí, opráší a dá tomu význam. Propojí to, co je uvnitř v nás s tím, co je nad námi. To prosvítí to, co máme v sobě a odhalí to, co už tam nepatří. Co není v souladu s tím, co je pro nás opravdu dobré a co je nám ku prospěchu. Tahle fáze se nám může zdát těžká a drtivá, destruktivní a bolestná. Ale je to jen fáze, jen náš rozum se pere s tím, co kdysi vlastnil a teď o to přichází. Je to ale jen očista a slouží k našemu prospěchu.

Pak z toho vyjdeme noví, čistí a svěží. Shodili jsme masky, ukázalo se, co je pod nimi. Ale víme, že je máme a můžeme je použít, když to bude opravdu zapotřebí. Už totiž umíme rozlišit kdy to potřeba je a kdy není. Už víme, co je opravdové a co je jen hra a proto si můžeme někdy hrát, protože se umíme vrátit zpět ve správný čas. Prošli jsme očistou, ztratili, co měli a získali poznání, že na další cestu už se můžeme vydat klidnější a soustředěnější bez zbytečného nákladu.

Proto Manželé pomáhají léčit vztahy. Pomáhají odhazovat nálože zbytečností, které špiní vztah a nedovolují mu růst. Není to čarovná hůlka, je to proces uvědomění si toho, co už není funkční a práce a námaha spojená s jejich odstraněním. 

KÁMEN LEHÁTKO

Cestou od Javornické rozhledny ke Královskému kameni mě oslnilo kamenné lehátko osvícené sluncem a vyzývající k poležení.

Energie a účel: 0. Volba, Eso pentaklů a 10 mečů

Tento kámen je vchod do jiných světů, kde vládnou bytosti, které neznáme a které, jsme-li vpuštěni, pro nás mají zásadní poznání a úkoly. Když jsme viděli ty tři vchody na kartě, losovali jsme, kdo jimi může zkusit projít. Karlovy karty byly vlažné, Lucce to přímo zakázaly, mě vyšel Vůz. A tak jsem šla a byla to jízda. Poznání, úkol i dar jsem přijala a tato cesta navždy zůstane v mém srdci.

MENHIR SE ZNAČKOU

Když jsme sešli z kopce dolů, objevili jsme další stojatý kámen, na něm malý výčnělek a turistickou značku.

VI. Stařena, 5 mečů, 10 pentaklů

Sem nás Strážkyně zřejmě nechtěla pustit. „Jděte dál, už toho tady bylo dost. Šup, šup! Tady je to naše a pro nás!“ Jako by tento kámen značka svědila a pálila, dostal cejch, kvůli kterému ho nikdo nepřehlédne, ale vůbec o to nestojí. Jdeme tedy dál, je toho ještě hodně před námi.

STUDÁNKA U KORUNY

Jeden z malých pramínků se nachází nad lesní cestou, která prochází Zuklínským lesem od sanatoria na Javorníku a horu v těchto místech obtáčí téměř po vrstevnici. Pramen lidé neponechali v jeho přírodní podobě, ale vybudovali z něj studánku. Koruna v názvu studánky pochází od velkého balvanu, který leží v těsné blízkosti cesty necelých 300 metrů na západ.

Dreams of Gaia Tarot: Rytíř holí, XXI. Vnímání, Rytíř mečů 

Pramen, který zde vyvěrá, je silný a celé místo ne jen tak ledajaké. Možná bylo dějištěm nějakých sporů, možná zde došlo nebo docházelo k usmiřování znepřátelených rodů. Sama studánka se asi stala svědkem rozličných událostí, ale pramen vždy přinesl potřebnou očistu a vláhu, a byl důležitým bodem života našich předků.

KRÁLOVSKÝ KÁMEN

Hora, která je opředena legendou podobnou Blaníku. Podle Pavla Kozáka zde ale takové informace zachovány nejsou.

Minulost: Páže pohárů, IX. Vědomosti, 9 mečů

Přítomnost: Eso mečů

Budoucnost: 8 pohárů

Rada: 5 holí

Varování: 2 holí

Energie místa: Eso pohárů a 10 holí

Duch místa: XVII. Cesta

Také na tento kopec vyplivla Prozřetelnost něco ze své síly. Spící vojsko to určitě není, ale důležité vědomosti ano. Jakoby v kopci byla ukryta knihovna, která obsahuje všechny důležité svazky o všem, co se nás dotýká a dávala odpovědi na to, co potřebujeme vědět. Je ale potřeba zajít tady až do spodních pater, až k jádru, nikoliv pudla, ale nás samých. Uzemnit se a klesnout až ke kořenům naší duše. Sjet výtahem až dolů a tam zaklepat na bránu s otázkou, která je ta nejdůležitější a nejpalčivější. Ta, jejíž odpověď nás nejvíc posune a která dá našemu snažení korunu. Královská otázka na Královském kameni. Jen jednu, dvě už jsou moc. Až pochopíte, která to je, projděte všemi čakrami a cestami vaší duše až k té nejhlubší a zeptejte se. Odpověď přijde okamžitě. Můžete si teď díky ní nasadit korunu?

ENERGETICKÝ BOD na prostřední skále

7 holí, Páže mečů, 10 pohárů

Tento bod asi kdysi velkou sílu měl, ale dnes se ošívá a škube a nedá a nedá. Oddělil se od své podstaty, ztratil důležitou část. Možná měl kdysi spouštěč nebo podmínku, o kterou postupem času přišel a bez ní už prostě nebude nic. Nechme ho v klidu a pojďme zase o kousek dál.

Všímáte si, jak nás to vždycky po nějakém čase vyhodí? Myslím, že je to ta Strážkyně, která nás nechá vzít si jen to, co potřebujeme a pak už zase tradá pryč. I v pohádkách je podmínka o tom, že si z pokladu může hrdina vzít jen to, co sám unese. Na Javorníku to platí také.

VRACEJÍCÍ SE KARTA: VI. Stařena a 7 holí

„To není možný, zase ona! Jestli vyjde potřetí, tak na ni vyložíme!“ A vyšla a tak jsme vyložili. A vyšla i ta druhá.

Proč se vrací: 5 pohárů, Páže mečů, 7 holí

Vracející se karty jsou dnes v tomto případě jakési stopky. „Je tu síla a vy si z ní můžete kousíček vzít. Ale jen kousíček. Dál už ani krok. Nemáte dost sil, soustředěnosti a nejste se sebou v takovém souladu, abyste unesli více. To není výtka, to je obrana, více vaše než naše. Vraťte se později, zase dostanete svůj díl. Pro teď už víte vše.“

A tak jsme opustili Javorník, plni dojmů a síly, úcty a pokory a vydali se na úplně jiná místa, na tiché a vlídné rozjímání.

Javorník je zvláštní, posvátná hora plná míst, které kdysi hojně fungovaly a teď byly zase oživeny. Je cudná a znovu probuzená teprve chvíli, ale už hýří silami a dává. Spolu s nimi jsou ale vzhůru všechny ochranné mechanismy a ty je nutné respektovat. Je za tím hodně práce a úsilí, které se na plno rozjede, až my tu nebudeme. Ale je krásné zachytit to v počátcích, být u zrodu. Děkujeme a slibujeme, že dál se zatím necpeme!

KOSTEL NAROZENÍ PANNY MARIE, STRAŠÍN

Byl zde obraz Matky Boží, který vyzařoval silnou energii, bohužel byl odcizen. Za kostelem je skála s malou kapličkou, před níž došlo ke zjevení k Panny Marie, podle Pavla Kozáka je tu tato síla stále přítomna, komunikovat se s ní však nedá.

24.4.2018, Modern Medieval Tarot

Minulost: Svět, Císařovna, 9 holí

Přítomnost: 4 pohárů

Budoucnost: Eso holí

Rada: Rytíř mečů

Varování: 4 holí

Energie místa: 9 pohárů a Eso mečů  

Duch místa: 4 pentaklů

Císařovna vylosovaná na minulost místa krásně ukazuje to, co se o místu píše, tedy zjevení Panny Marie. Přeložené do nekřesťanštiny jde o místo se silnou ženskou energií, která tu byla uctívána už od pradávna a hojně využívána. K léčení, smiřování nebo žehnání. Mohla tu být vzývána dřívější ženská božstva, na podporu plodnosti a hojnosti. Mohl tu být životodárný pramen uctívaný v nějaký pohanský svátek. Těžko říct, co to bylo konkrétně a co pak způsobilo přerušení působení této síly, ale dnes už tak nesálá jako dřív. Kostelík a ostroh je stále krásný, působí nesmírně vlídně a radostně, máte chuť tu šeptat a tiše našlapovat a vůbec se nám odtud nechtělo. Místo samo chce léčit a pomáhat, tišit bolesti a smutky a nabízet útěchu všem, kdo se ocitnou ve smutku a strastech. Není to místo na bujaré oslavy, ale na pokornou prosbu, která bude vyslyšena. Energie tady stále je, ale je potlačena a působí už dnes jako hojivý balzám na nervy příchozích. Tedy i na ty naše.

ENERGETICKÝ BOD, MÍSTO ZJEVENÍ

Modern Medieval Tarot: Rytíř pohárů, 8 pohárů, Blázen

Možná se tu kdysi stalo skutečně něco krásného, někdo tu dostal zprávu nebo pomoc, pochopení nebo radu. Stopy po tomto silném okamžiku, který možná kdysi někomu zachránil život, stejně jako vděčnost a radost z nově objeveného, jsou tu pořád.

Když jsme se ale blíže zadívali na 8 pohárů, objevili jsme ještě něco. Učenec na kartě stojí na stejném ostrohu jako my za kostelem a dívá se na světlo v dálce. Co tam asi je? Je zdejší půvabný kostelík energeticky napojený na další místo poblíž? „Karle, co by tak mohlo být tímhle směrem?“ Karel skoro jako Libuše u vytržení, dívá se do mapy a praví: „Sedlo!“ A další cíl další cesty byl tu.

KAŠOVICKÁ TVRZ

Zřícenina tvrze, založené asi Sezemou z Kašovic kolem roku 1340; po roce 1430 ves i s tvrzí připojena k velhartickému panství. Roku 1565 již tvrz uváděna jako pustá. Dochovány jsou zbytky obytné budovy se střílnami, prevéty a velkými sálovými okny v 2. patře. Podle informační cedule na místě je spojena s pověstí o Princezně se Zlatou hvězdou.

24.4.2018, Modern Medieval Tarot

Minulost: Rytíř pohárů, Ďábel, 6 holí

Přítomnost: Velekněz

Budoucnost: 8 mečů

Rada: Poustevník

Varování: Páže mečů

Energie místa: 5 pentaklů a Síla

Duch místa: 6 pohárů

Poslední obyvatel tvrze ji měl asi nesmírně rád. Bylo to místo šťastné, plné lásky a porozumění a všem, co se o chod starali se tu dobře žilo. Pán byl laskavý, hodný a nápomocný, pomáhal lidem i zvířatům a proslul svou na středověk nezvyklou vlídností. Těžko dnes dopátráme jméno tohoto Dobroslava, i když by nemělo být zapomenuto. Jeho panování ale přeťala zlá událost, tíha padla na celý kraj, a tvrz i lidé byli terorizováni krutými vládci z ciziny. Tu se hodný pán neubránil a křivda a nespravedlnost naplnily jindy veselé časy. Tvrz ani ten, kdo to celé přežil, už se nikdy nevzpamatoval z té ztráty a věčně bloudí kolem a hledá viníky a odpovědi. Brání si poslední zbytky energie a prostoru, který byl kdysi tak vzácný. Tvrz není zlé místo, to by byl jednoduchý závěr. Drží si svou původní sílu a hodnotu, ale vzdychá nad tím, jak jedni lidé dokážou být laskaví a hodní a jiní zlí a krutí. Ale spadnout do žumpy k nim a způsobit, aby bylo o jedno dobro méně? Nikdy!

Dnešní výlet nám ukázal mnohé ze svých krás a moudrostí. Javorník nám dal ochutnat to vzácné, co tu lidé dělávali se samozřejmostí, Strašín oblažil naše srdéčka a vnesl do nich trochu víc klidu a dobra a tvrz v Kašovicích už jen vyzdvihla sílu a nutnost tohoto dobra. Můžeme si z toho vzít, co chceme, co právě teď potřebujeme a co je pro nás dobré. Ale co to vlastně je?

ZDROJE:

http://www.hauner.cz/GC4Z91P/

http://www.hrady.cz/?OID=352

Tajemná místa od Blaníku k Sušici, Pavel Kozák, MH, Beroun 

Posvátná místa Šumavských plání, Pavel Kozák, ArchET

Informační cedule na místě