Jakou tarotovou sadu si vybrat?

27.10.2010 08:50

Často se mě lidé, kteří chtějí nebo začínají vykládat, ptají, jakou tarotovou sadu si mají vybrat. Která je tzv. vhodná pro začátečníky. A já vždycky odpovídám, že jediné podstatné kritérium je to, že se vám líbí obrázky té sady, že vás láká a že se vám s ní chce pracovat. Nejlepší je sadu si prohlédnout, buď v ruce nebo na internetu, alespoň několik karet a pokud vás zaujme a líbí se vám, pak je to ta pravá. Nemyslete si však, že se vám musí líbit všechny obrázky, a že když je tam jedna, tak to znamená, že to není ona. V každém balíčku jsou karty krásné a ošklivé, tak jak v životě. Netýká se to však jen významu karty, ale obrázku samotného. Zkrátka, něco se nám líbí a něco ne, ale je to náš život. Tak jako balíček karet, některé nejsou hezké, ale jsou vaše. Ošklivé karty se pak mohou v průběhu doby střídat a ta, co vás nezaujala poprvé, může časem zkrásnět. A naopak. Ta pravá tarotová sada by vás tedy měla oslovit, měla by vám být blízká provedením, barvami, tématem, apod. Nic jiného není důležité.

Samozřejmě ale existují sady, které jsou hezké a lépe čitelné a srozumitelné a pak jsou sady, které jsou také krásně vyvedené, ale jejich symbolika je trochu těžká a nečitelná na první pohled. Je tedy lepší zvláště na začátku práce s tarotem vybírat mezi těmi čitelnějšími, které nás neodradí a bude se vám s nimi lépe pracovat.

Mezi ty méně čitelné sety patří např. Thovt tarot Aleistera Crowleyho, který vytvořil nádherné karty plné hluboké symboliky ať už z alchymie, psychologie, run, astrologie, apod. je to sada, která vás pozve do svého světa, v němž ale musíte pobýt nějakou dobu, abyste mu porozuměli.

Dál je lepší vybrat si sadu, která má malovanou také malou arkánu, tedy – v roce až 1910 vytvořil A.E. Waite s Pamelou C. Smithovou sadu Rider Waite tarot a udělal tak revoluci v tarotových kartách. Do té doby byly obrazově ztvárněné jen triumfy a dvorní karty – malá arkána se nápadně podobala dnešní kanastě, kdy na dvojce srdcové, byly skutečně jen dvě srdce. Výklad s takovou sadou neumožňoval příliš používat intuici a bylo nutné naučit se, co ta dvě srdce znamenají, nazpaměť. A.E. Waite obrazově ztvárnil význam těchto dvou srdcí tak, že je z karty na první pohled jasné, o co jde. A tím se, mimo jiné, nesmazatelně zapsal do novodobé historie tarotu. Od té doby se karty dělí na ty, které vycházejí z Rider Waite tarotu a mají obrázky i na malé arkáně a ty, které vycházejí ze starších, historických sad (viz Marseillský tarot nebo Visconti sforza tarot), a tak čitelné nejsou. Proto je lepší, zvláště pro začátek, vybírat sadu, která má obrázky na všech kartách, a obraz lze vyčíst přímo z karty.

Vydané tarotové sety pak můžeme ještě rozdělit na tématické a obecné. Tématické sady vycházejí z nějakého tématu, např. zobrazují dílo malířů (Klimt, Bosch, Breugel, apod.) nebo odkazují na náboženství (Sv. Grál, Buddhismus, apod.) atd. Tyto tématické sady jsou výborné, pokud rozumíte dané oblasti a to může obohatit váš výklad a význam každé sady. Jinak vás může tato sada trochu zmást. Pokud si k ní ale nastudujete další materiály, není se čeho bát.

Na úplný začátek je tedy nejlepší obecná sada, která má všechny karty obrazově ztvárněné a je dobře čitelná. A jaké sady jsou to tedy konkrétně?

  • Rider Waite tarot, ten originální z nakladatelství U.S.Games, ale i jeho klony, tedy Universal Waite tarot a jeho mini verze, z Lo Scarabeo, Universal tarot s knihou Hajo Banzhafa.
  • Robin Wood tarot, U.S. Games (viz obrázek), který má jasné, srozumitelné obrázky a vychází z klasické symboliky, jejíž přehled najdete v každé knížce o tarotu.
  • Všechny sety z dílny Cira Marchettiho, tedy Zlatý tarot, Tarot snů a poslední Legacy of divine tarot (Tarot božského dědictví, který ještě česky nevyšel), které jsou nejen čitelné a jasně symbolické, ale i nádherně propracované a ztvárněné.
  • Z dílny nakladatelství Lo Scarabeo jsou pak ještě názorné sady: Obrazový klíč tarotu (Pictorial Key of Tarot), Tarot tajemství (Secret tarot) a Lo Scarabeo tarot, který v sobě kombinuje tři nejznámější taroty vůbec – Rider Waite tarot, Thovt Tarot a Marseillský tarot.
  • A v neposlední řadě je velmi krásný a srozumitelný také český, pastelkový tarot Marie Brožové.

PS: Pokud jsou karty v angličtině, nelekejte se. Jednak mají většinou i čísla, podle kterých to poznáte a jednak se častým používáním názvy rychle naučíte i v angličtině a ještě vás to obohatí. J

PSS: Odkazy na eshopy a www stránky najdete v dalším článku v sekci Pro kartáře.

PSSS: Vkus člověka se v průběhu let mění podle toho, s čím se seznamuje, co prožívá a jak se mu daří, proto se nebojte tarotovou sadu v průběhu práce s kartami vyměnit, pokud vás zaujme jiná a ještě více, stávající odložte a rozšiřte si obzory novými obrazy.

Takže teď už jen vklouznout do světa tarotu a nechat se okouzlit všemi dostupnými kartami, které existují, je z čeho vybírat.