Jak vykládat sobě?

27.11.2014 12:29

Vyložit tarot sám sobě, nezkresleně a objektivně je asi to nejtěžší. Máme tendenci si věci zkreslovat, aby byly hezčí nebo vidět v kartách potvrzení toho, co cítíme. Souvisí s malou sebereflexí a skutečnou sebekritikou. Přináším proto pár rad, jak si pomoci a vidět v kartách více to, co máme.

  1. Mluvit nahlas nebo psát slohovku

Když o tom, co vidíme před sebou v kartách, mluvíme nahlas, jsme nuceni více a lépe výpověď formulovat a přijdeme tak na věci, které by nás v duchu nenapadly. Pokud nemůžete mluvit nahlas, pořiďte si tlustý sešit a pište výklady jako slohové cvičení. I tak přijdete na nové nápady a důležité informace. Navíc se pak k výkladům můžete zpětně vracet.

  1. Dobře zformulujte otázku

Než si vylosujete karty, dobře si zformulujte otázku. Dejte si s tím trochu práce a ptejte se sami sebe, co vlastně doopravdy chcete vědět. Zkuste otázky co možná nejvíce konkretizovat. Tím, že vytvoříte dobrou otázku, bude snazší najít v ní odpověď, ve které se neztratíte.

  1. Kontrolujte se

Během výkladu se ptejte sami sebe: Nekecám? Je to tak opravdu? Nespokojte se s jednoduchou odpovědí. Hledejte souvislosti a důvody. Hledejte pro vás nové informace.

  1. Zkouška

Mám speciální techniku, která se jmenuje zkouška. Vždycky, když si něco vyložíte, a nebudete si tím úplně jistí, mrkněte na poslední kartu v balíčku. Potvrzuje vám výklad? Nebo říká, že jste úplně vedle? Proč?

  1. Kdyby

Zkuste se občas nad svým výkladem zamyslet nestranně a položte si otázku: Řekl/a bych tohle, kdybych vykládal/a někomu jinému? Vážně? Zapojte trochu vnitřního kritika, ať vám to, co jste z karet pro sebe vyčetli, zkoukne.

  1. Proč?

Ptejte se hojně na otázky Proč? a Co je pod tím? Tyto otázky vás dovedou k zamyšlení a mohou vám ukázat mnohdy nečekané souvislosti.

  1. Pocity

Dejte na své pocity. I když uvidíte hezké karty a uděláte milou předpověď, zkoumejte také to, co cítíte uvnitř sebe. Netluče se to? A čí je to souboj? Stojí proti sobě rozum a intuice? Nebo Obava a Víra?

  1. Nemyslete příliš!

Když vytvoříte otázku a mícháte a losujete karty, zkuste na to příliš nesoustředit. Zvlášť, pokud je to otázka, na které vám hodně záleží. Myslete na to, co budete vařit nebo se dívejte na obraz před vámi. Tak si do losovaných karet nevtěsnáte své přání a emoci, kterou otázka doprovází.

  1. Používejte rozklady

I když máte na mysli konkrétní dotaz, najděte si k němu nějaký vhodný rozklad. I když chcete vědět, jak to k vám má, použijte např. rozklad Mezi, abyste viděli i to, jak to máte vy. Dobrý rozklad za vás položí i ty otázky, které by vás nenapadly.

  1. Záleží i na sadě

Když potřebuji jednoznačnou odpověď, vezmu si na výklad sadu, kterou dobře znám a jejíž obrázky jsou jasné a přímé. Např. Rider Waite tarot, Pictorial Key tarot nebo Morgan Greer tarot. Jednoznačné otázky mi pomohou nic si nenamlouvat.

rozklad_MEZI.pdf (349487)