Jak správně míchat karty?

01.01.2011 13:50

Často se mě studenti i klienti ptají, jak mají správně míchat karty, který způsob je ten nejlepší. Já odpovídám, že tak jako v angličtině jsou pravidla a sem tam nějaká výjimka, tak v tarotu jsou výjimky a sem tam nějaké pravidlo, tedy i správný způsob míchání záleží na vás. Vaše míchání karet je součást vašeho výkladu i tarotového rituálu a tak rozhodnutí o tom, jak to budete dělat, náleží jen vám.

Možností, jak míchat karty, je několik a záleží na zručnosti vašich rukou, na četnosti používání karet a také na tom, zda ve výkladu kladete důraz na obrácené karty. Tarotových karet je 78, tedy více, než jste zvyklí ze žolíků, a jsou obvykle větší nebo i menší, a proto je jejich míchání těžší. Ale všechno se dá natrénovat a klasický způsob míchání, jako u mariášek, se můžete časem naučit, zvláště pokud budete brát karty denně do rukou.

Pokud máte pocit, že to nezvládnete, prostě jen přehazujte části balíčku karet přes sebe a naopak. Anebo si karty rozložte do vějíře a postupně jednu za druhou, z různých konců vějíře, vyhazujte ven. Změť karet pak složte do balíčku a z něj losujte karty do výkladu.

Pokud používáte ve výkladu obrácené karty, tzn. Pokud význam karty orientujete podle toho, zda leží hlavou dolů nebo nahoru (většinou karta ležící hlavou dolů mívá negativnější význam), nemůžete karty míchat klasickým způsobem, protože pak by se karta neotočila. Proto rozhoďte karty po stole a rukama je míchejte, dokud si nebudete jistí, že jste otočili či neotočili všechny karty z balíčku.

Ať už se rozhodnete pro nějaký výše popsaný postup nebo si vyberete nějaký jiný, příp. vymyslíte svůj vlastní, pokud budete vědět, proč to děláte a budete jej dodržovat, je to ten správný.

Zda po zamíchání balíček ještě rozdělíte na hromádky nebo rozložíte na stole do řady nebo ne a zda budete karty losovat levou či pravou rukou (od srdce nebo rozhodně a aktivně) je už opět součást vašeho osobního rituálu a postupu a záleží čistě na vás.

Zbývá jen otázka, proč vlastně karty míchat a na co při míchání myslet?

Míchání karet a to, jak po zamíchání budou karty poskládané, je otázka „náhody“ či osudu. Prostě se tak zamíchat měly a takto se měly uspořádat. Naším úkolem je pouze předat jim naší (tazatelovu) energii, aby karty „věděly“ komu se vykládá. A to se děje právě při míchání. Karty dostávají sílu, kterou mít mají a mohou se tak vyjádřit k danému dění.

Při míchání a losování karet je tedy právě z tohoto důvodu dobré myslet na svou otázku nebo téma, kterého se výklad týká, ale nikoliv už na to, co od karet přesně chceme slyšet. Nechte výklad na nich a neovlivňujte jejich energii předem danou výpovědí. Výklad by tím potom mohl být ovlivněn a nemusel by být pravdivý. Položte tedy otázku, v duchu nebo nahlas, zopakujte ji, a pak už se snažte nemyslet na nic důležitého. Že je ale venku hezky? :)

Ptáte se ještě, jak dlouho by se tedy karty měly míchat? Opět přesně tak dlouho, jak chcete, jak to cítíte a jak vám to připadá správně. Můžete si udělat vlastní malý rituál, např. počítat do jedenácti (jsem jedenáctého narozená) nebo zpívat sloku své oblíbené písničky a přestat s mícháním, až jí dozpíváte. Všechno v tarotu záleží jen na vás...