Jak používat tarot pro svůj duchovní růst?

21.07.2016 12:42

Nejprve si musíme trochu vymezit pojmy. „Kefalín, čo si predstavujete pod takým pojmom duchovní růst?“ Nevím, jak Kefalín, ale já v tom vidím především práci. Pokud vám někdo slibuje, že vyrostete jen tak, sami od sebe po mávnutí kyvadla či zasvěcení do čehokoliv mystického, šeredně se plete. Tím to může jen začít, všechno ostatní je jen na vás, a pokud to myslíte opravdu vážně, bude to těžká dřina. Ani tarot není všemocný a nesejme z vás nutnost starat se o svůj růst sám. Ale může vám ho pomoct zvládnout rychleji, efektivněji, snadněji a zábavněji.

Duchovní růst pro mě znamená, že si více uvědomuji, co se děje ve mně i okolo mě. Že tomu dokážu lépe porozumět a že si z toho pro sebe dokážu něco vzít. Že se nebudu do krve hádat s každým debilem, protože vím, že je to mladá duše a že společenská pravidla a lidskost zřejmě ještě ve škole života nebraly. Že si dokážu přiznat svoje chyby, a jsem na sebe hrdá a to i v případě, že mi to dojde až později. (Pokud to samozřejmě po osmdesáté nezopakuji znovu.) Že lépe rozumím lidem kolem sebe a snažím se je pochopit. Rozumějte, pochopit, ne souhlasit. Že jsem empatičtější a mírnější. Že více vnímám znamení kolem mě a používám je, aby mi zjednodušila cestu a umožnila mi vyhnout se zbytečným potížím. Že jsem za to hodně vděčná. Že žiju v souladu s tím, co říkám ostatním. A když ne, tak si to alespoň uvědomuji a více se snažím. Že neztrácím čas s věcmi, které mi nic nepřinášejí. Že se snažím, když vím, že to bude špatně, to nedělat. Že přemýšlím o tom, co se děje a nezahazuji příležitosti, které dostávám. Že přijímám své stinné stránky, vím o nich a snažím se je měnit. Že lépe rozumím svému tělu, a poslouchám ho, když mi něco říká. Že vnímám své pocity a dokážu je analyzovat a respektovat. Že se snažím mít své myšlenky pod kontrolou a využívat je konstruktivně, aby ony neterorizovaly mně. A že, když se mi cokoliv z toho nedaří, neviním se, vrátím se a zkusím to znovu.

A to vše dělat dnes a denně, uznejte sami, je velká dřina. Ale právě práce s tarotem nebo s jakýmkoliv jiným esoterickým nástrojem, vám tuhle dřinu usnadňuje. Pokud totiž vezmete do ruky karty, kyvadlo, pastelky, horoskop, numerologickou mřížku, apod., automaticky zapojujete pravou mozkovou hemisféru, která, zvlášť pokud jste ekonom, dost často spí. Zapíná se při tvořivé činnosti a využívání jiných než analytických a rozumových zdrojů. A čím více se těmto věcem (a tarotu zvlášť) věnujete, tím častěji pracuje a lépe funguje. Díky tomu pak život žijete mnohem vědoměji a jste schopni dát si do souvislosti věci, které by vás dříve nenapadly, a posunout se dál. A to je ten pravý duchovní růst. Lépe si rozumíte, snažíte se být tolerantnější a veselejší. Snadněji se rozhodujete a rostete. Veškeré duchovní nauky jsou na nic, pokud vám nepomáhají v praktickém životě. A to se stane jen vaším přičiněním a neustálou snahou. A právě tarot a techniky, které nabízí, vám může v tomto úsilí hodně pomoci.

Jak konkrétně?

  • Tahejte si kartu dne a veďte si tarotový deník. Zpočátku to bude možná trochu otrava, ale po dvou až třech měsících při zpětném prohlížení uvidíte, co jste před tím neviděli a dozvíte se o sobě mnohem víc, než byste řekli.

  • Ptejte se karet nejen na to, co k vám cítí partner a jestli si vás letos už konečně vezme. Používejte také otázky jako: Co se mám z této situace naučit? Proč se to stalo? Jakou roli jsem v tom hrál/a? Co je pod tím? apod. Uvidíte, že se rázem dostanete hlouběji.

  • Neptejte se stále dokola na totéž, ale snažte se pomocí karet pochopit, proč se to děje a o čem to je.

  • Nedejte se zastavit, když vás hned nic nenapadne. Pamatujte si, že slovo „nevím“ nad vytaženými kartami, znamená „nechci vědět!“ Čím větší odpor a naštvání, tím hlubší brána do vaší duše. Jděte do ní a otevřete jí.

  • Snažte se o vylosovaných kartách přemýšlet. „Jééé, Velekněžka! To je prima!“ to opravdu nestačí. Každý výklad se vám snaží něco říct, někdy čitelněji někdy skrytě. To záleží na tom, jak moc jste otevřeni tématu výkladu. Dejte si s tím práci.

  • Pracujte s různými sadami. Jiné zobrazení vám ukáže jiné stránky karet, které znáte a tím i ty své části, které jsou vám utajené.

  • Pracujte s kartami brány. To jsou ty karty v balíčku, které nejste právě teď schopni vidět z obou stran. Vnímáte je jen pozitivně nebo jen negativně. A když si v knize přečtete ten druhý význam, stejně vám to neštimuje. Tyto karty (může být jen jedna a pro každého bývá jiná) představují nějaké důležité téma, které je ve vás ukryté a které nastal čas odhalit, abyste se posunuli dál a nemotali se pořád v tom samém.

  • Nebuďte na sebe přísní. Když to i přes snahu a práci nejde, nemáte zřejmě ještě všechny puzlíky pohromadě. Dejte si čas, ale zkuste ho strávit vědomě, ne tím, že dané téma zahrabete pod koberec. Časem o něj stejně zakopnete a bude víc smrdět.

Hlavní cestou k duchovnímu růstu je sebepoznání, resp. sebepoznávání. Vid nedokonavý nám říká, že jsme ještě nedokonali a že dokud se tak nestane, tak je třeba konat. Konejme tedy, s tarotem nám to půjde snáz, než si myslíte.

Nedávno jsem vykládala jedné klientce a ta se mě uprostřed výkladu zeptala:

„A co mám teda dělat?“

„Vždyť víte, co děláte špatně.“

„To vím!“

„Tak to přestaňte dělat!“

Opravdu, takhle jednoduché to ve skutečnosti je. :)

PS: Tím, že to píšu, neznamená, že to všechno stoprocentně na jedničku dělám. Ale tím, že to píšu a že vy to čtete, tím o tom přemýšlíme a uvědomujeme si to v konkrétních situacích. A tím na tom společně pracujeme. A nebojte se, když to nestihneme všechno teď, máme na to dostatek dalších životů. :)