Jak číst dvorní karty?

29.09.2010 15:50

Dvorní karty, neboli figury, jsou nedílnou součástí tarotu. Už podle názvu se dá vysvětlit jejich původ. Jsou to členové dvora z dřívějších dob, tak jak je známe dnes z pohádek nebo i ze současných královských paláců.

Skládají se ze čtyř lidí, které patří ke čtyřem barvám. Celkem 16 dvorních karet tedy obsahuje: páže, rytíře, královnu a krále. Tyto názvy mohou být často obměňovány podle kultury, ke které tarotová sada náleží nebo podle fantazie autora. Můžeme tak místo tradičního rozlišení mít: dceru, syna, královnu a krále nebo princeznu, prince, královnu a rytíře. Názvy mohou být různé, ale hierarchie je vždy stejná (pokud nemáte nějakou feministickou saduJ): páže je nejmladší, skoro dítě, rytíř je dospívající mladík, královna je panovnice, manželka panovníka a král je nejvyšší osobou nadřazenou ostatním, vládcem celé říše. Toto klasické rozvržení se dá také vztáhnout na moderní rodinu, jak ji známe dnes: mladší dcera, starší syn, matka a otec.

Figury většinou představují lidi, vlastnosti nebo charaktery, které jsou nyní potřebné a efektivní. Často mohou upozorňovat na nedostatky v chování nebo reakce, které nevedou k cíli. Dvorní karty jsou specifickou částí tarotu, které často vykladačům působí problémy. Jak je tedy interpretovat? Možností je hned několik:

1.     Postoj tazatele, výzva tazateli, aby se choval jako daná osoba na kartě.

Př.: Královna holí: buďte energičtí, temperamentní a snažte se strhnout všechny ostatní pro to, co baví vás.

2.     Lidé, kteří se objeví nebo objevují v našem životě a jsou pro nás momentálně důležití.

Př.: Páže mečů: zkritizoval vás člověk, který je mladý a nezkušený, ale může mít dobrý postřeh.

3.     Podle Hajo Banzhafa – Páže = příležitost, kterou dostaneme, Rytíř = atmosféra situace, Královna = žena, ženské vlastnosti, Král = muž, mužské vlastnosti.

Př.: Rytíř pentaklů: pevná, stabilní atmosféra, se kterou jen tak něco nepohne

4.     Upozornění na vlastnosti tazatele, které má jako součást charakteru.

Př.: Král pohárů: je to citlivý člověk, který nám může ukázat nový, krásný svět.

Kterou z těchto možností budete využívat ve výkladu, záleží na vás. Není nutné držet se jednoho výkladu, můžete intuitivně přizpůsobovat postoj k dvorním kartám, podle výpovědi ostatních karet. Každopádně, pokud ve výkladu figury převažují, dá se říct, že výpověď bude spíše o postojích a pocitech tazatele a že změna, která by měla nastat je spíše vnitřního rázu.