Jak a kdy čistit karty?

25.03.2017 12:29

Protože věřím tomu, že když už karty máte, tak si s nimi i často vykládáte, nastává otázka, jak je čistit. Protože také při výkladu karet pracujeme s energií, je potřeba s ní zacházet tak, aby nám pomáhala, a abychom ji měli pořád. Čím častěji s kartami pracujete, tím je nutnější, je čistit. Dejte na svůj pocit a svou potřebu, pro někoho to není nutné, ale jinému to může hodně pomoci.

KDY?

  1. Když máte novou sadu.

Především, když není nově rozbalená, je po někom, ale i když je ještě v igelitu z tiskárny, nevíte, kdo a jak na ní sahal. Očištění nové sady může být i určitá forma zasvěcení a osobního rituálu, který vám pomůže navázat s novou sadou krásný vztah.

  1. Když je váš balíček po těžkém výkonu.

Když máte za sebou emocionálně silný výklad, sobě i někomu jinému. Když byl tazatel urputný nebo negativní, a když to celé na vás nepůsobilo dobře. Když jste s kartami řešili hluboké a tíživé téma.

  1. Když se výklad nepovedl.

Respektive, když máte pocit, že se výklad nepovedl. Když si nejste jistí, jak to dopadlo, jestli to pomohlo, a když máte z výkladu nepříjemné pocity. Když vám během výkladu nebylo dobře po těle nebo na duši.

  1. Když vám na karty sahal člověk, kterého …

nemáte rádi, neuznává tarot, nemá k vám dobrý vztah, neznáte ho, nelíbí se vám, nebo když vám na karty sahalo lidí až příliš.

  1. Když jste vykládali v prostředí, které …

Nemáte rádi, kde jste se necítili dobře, je zatížené nějakou negativní minulostí, nemá dobrou energii, není na výklad zrovna dobré.

  1. Když jste dlouho nevykládali.

Když vaše karty z nějakého důvodu dlouho ležely ladem na poličce, když jste s nimi delší dobu a nepracovali. Na to máte jistě nárok, ale znovu je pak nalaďte, ať se vám s nimi lépe pracuje.

  1. Když se při výkladu cítíte nejistě.

Zvlášť, když s tarotem začínáte a vykládáte někomu jinému, můžete se necítit dobře, být nejistí a nervózní. Vyčistit balíček pro vás může být jistá forma naladění nebo povzbuzení do díla.

  1. Když se vám s kartami něco stalo.

Když vám karty třeba upadly na zem a rozlétly se všude po místnosti nebo když jste jednu ztratili a znovu našli, nebo když se vám s nimi stalo něco nepěkného. Vraťte jim zpátky jejich energii a pomozte jim zase se dostat do formy.

  1. Když chcete se svým balíčkem navázat spojení.

Když se chcete naladit na výklad nebo se spojit se svou sadou, protože byste rádi např. prohloubili vzájemný vztah.  

  1.  Poslední moudrá rada

Když si nejste jisti, kdy balíček vyčistit, vyložte si na to. Zeptejte se své sady, jakou má energii a co pro ni můžete udělat. Když si nejste něčím jisti, vyložte si na to. J

JAK?

A jak tedy svůj balíček správně vyčistit? Postupy se různí, a vy si můžete vybrat ten, který vám bude vyhovovat.

  1. Živly

Vyberte si živel, který vám nejvíce vyhovuje, nebo zapojte všechny najednou.

  • Oheň: zapálit svíčku je to nejběžnější, a nejjednodušší, co můžete udělat. Buď jí nechte u výkladu jen hořet, nebo přejeďte s každou kartou nad svíčkou zvlášť.

  • Voda: mýt karty vodou úplně nedoporučuji, ale když necháte třeba přes noc rozložené karty u skleničky s křišťálovou vodou, určitě to zafunguje také.

  • Vzduch: stejně jako nad svíčkou, můžete každou kartu zvlášť vykoupat i nad zapálenou vonnou tyčkou nebo vykuřovadlem. Např. šalvěj nebo kadidlo se používají k očistě prostoru po staletí.

  • Země: nechat karty vedle skleničky se solí nebo je solí mírně posypat, může z vašeho balíčku pomoci sejmout negativní energii.

  • Všechny živly: svíčka jako oheň, sklenička s vodou, vonná tyčka reprezentuje vzduch a hromádka soli živel země. Mezi to rozložíte karty a necháte působit.

  1. Měsíc

Zvláště úplněk nebo Nov je symbolická doba a má velkou sílu. Můžete ji využít na vaše karty tím, že je necháte rozložené na stole tak, aby na ně měsíc aspoň chvíli svítil.

  1. Příroda

Vzít karty ven na čerstvý vzduch jim určitě neuškodí. Provětrat je na nějakém zajímavém, nejlépe energetickém, místě může dodat sílu jim i vám. Vystavit je na chvíli slunci, aby se nevyšisovaly, a vedle nich si poležet na poli, je krásně strávená chvíle.

  1. Míchání

Čistit karty mezi jednotlivými tématy nebo tazateli je nejjednodušší mícháním. Zvykněte si, kdy a jak budete karty míchat a přitom jim třeba posílejte záměr nebo energii. Představujte si, jak se vaším mícháním čistí a jak se i vy koncentrujete na to, co bude dál.

  1. Složení

Očistit svůj balíček můžete i tím, že ho čas od času složíte, podle toho, jak jdou karty za sebou. Novým rozmícháváním mu dodáte novou energii.

  1. Kyvadlo, Reiki, Automatická kresba, apod.

Pokud pracujete s kyvadlem, reiki nebo automatickou kresbou, nebo čímkoliv jiným, můžete snímat negativní energii z karet i s pomocí těchto nástrojů. Jak, to už budete sami vědět lépe. 

  1. Krystaly a drahé kameny

Někdo si do pytlíčku ke kartám dává nějaký drahý kámen nebo krystal, který se stará o jeho karty, když jsou stranou. Pokud jste vyčerpaní, můžete nějaký takový kamínek při výkladu držet, nebo mít na krku či ruce. Nejběžnější je asi křišťál, a ametystem, turmalínem, malachitem nebo selenitem, ale také nemůžete nic zkazit.

  1. Amulet nebo symbol

Pokud pracujete se symboly nebo s amulety, můžete své přání ohledně vaší sady vtisknout také do předmětu nebo obrázku s nějakým pro vás důležitým symbolem. Vše vám ale musí dávat smysl a odpovídat tomu, čemu věříte a co je pro vás důležité. Určitě nepoužívejte nic jen proto, že vám to někdo poradil a vy o tom přitom vůbec nic nevíte.

 

Přiznám se, že to, co jsem tu sepsala, všechno nepoužívám. Jsou to různé způsoby vyčtené nebo vypozorované od jiných lidí. Můžete se jimi inspirovat, anebo ne.

Já čistím jen karty, se kterými vykládám lidem. Využívám k tomu sílu úplňku a čtyř živlů. Rozložím karty večer při úplňkové noci na stůl, zapálím k ním svíčku, vonnou tyčku, dám sklenku s vodou a se solí a nechám působit přes noc. Ráno, když karty seberu, mám pocit, že jsou lehčí a že si dobře odpočinuly. Někdy se jich zeptám, podívám se na poslední kartu, když shrnu karty do balíčku a ta už mi řekne, jestli to zabralo nebo ne.

Pamatujte, že o všem, co se týká vašich karet, si můžete rozhodnout sami a že nic nemusíte dělat, když nechcete. Naučte se říkat NE i v tarotu a nebudete muset karty složitě a často čistit.

Ujasněte se vlastní pravidla a nastavení tak, aby vám vyhovovalo a dodržujte je. Čerpejte i z negativních zkušeností a poučte se z nich. Předejdete tak mnohým nepříjemnostem.