"Já nevim"

02.01.2014 09:58

„JÁ NEVIM!“

Pokud nejste úplný tarotový začátečník, pak tahle věta nad vylosovanou kartou je cesta do pekla. Respektive cesta od sebe a svého nitra pryč. Pokud už s kartami nějakou dobu pracujete, víte, jak z nich číst a už jste z nich někdy něco vyčetli, pak to, že najednou nevíte, co vám karta chce říct, neznamená, že tomu nerozumíte, ale že tomu rozumět nechcete. Možná se jedná o těžké téma, na které ještě nejste připraveni. Možná vám karta zrcadlí důležitou informaci, na kterou teď zrovna nemáte sílu. V každém případě to nevypovídá o vaší tarotové neschopnosti, ale o tom, že jste se dotkli něčeho zásadního pro váš vývoj a uvědomění, ale něčeho hodně hluboko schovaného. Stručně řečeno: „Já nevím“ nad kartou znamená „Já nechci vědět!“ A pak už je to jen na vás. Nadechnete se, a pustíte se do těchto hlubin? Nebo kartu vrátíte do balíčku a zkusíte to jindy, až budete chtít trochu víc? Ani jedno není špatně, záleží jen na vás.

Pokud se rozhodnete pro ponor, začněte si o kartě mluvit nahlas. Zkoumejte, co je na ní, popisujte jí, sledujte, co ve vás vyvolává. Zamyslete se, jak to souvisí s otázkou, kterou jste položili. Pište si to nebo to jděte vysvětlit kamarádce nebo manželovi. To je jedno, že o ni tarot nestudují. Možná vám některá jejich zdánlivě laická věta otevře oči a vše pochopíte.

Pokud se rozhodnete vrátit kartu zpátky, nevadí. Ale karty už pak nechte ten den na pokoji. Občas se k tomu vraťte a nesnažte se vymyslet daný výklad. Ale zkoumejte, proč jste právě tuto kartu v tento okamžik na tuto otázku, nedokázali pochopit. Třeba něco docvakne, třeba ne. A když ne, nechte to stranou úplně. Časem na vás karta znovu vykoukne a připomene se. A třeba už budete jinde a pochopíte to své dřívější já.