Inspirace: Zimní slunovrat

04.12.2013 11:27

Dnes 21.12. je Zimní slunovrat. Slunovraty jsou oslavovány po celém světě a ve všech kulturách jako začátek návratu slunce a vítězství světla nad tmou. O zimním slunovratu je v naší oblasti nejen nejkratší den a nejdelší noc, ale Slunce stojí nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do české kotliny nejšikměji.

Staří Slované měli hned několik bohů, které uctívali v souvislosti se světlem, sluncem či ohněm: Svaroga, Dažboga a Svarožice. Svarog byl otec Dažboga, který o zimním slunovratu večer zemřel a ráno se znovu narodil. V době temna mezi smrtí a narozením boha bylo třeba udržovat ohně. Z této tradice nám asi zůstalo zapalování svíček na vánočním stromku. Ohně se zapalovaly s příchodem noci a udržovaly až do rána. Hospodář musel bdít celou noc. Nejdelší noc v roce byla magická, země se otevírala a vydávala poklady, bylo možné nahlédnout do budoucnosti, a tak lidé věštili – například z ořechů nebo z jablek. Kouzelná noc končila s prvním rozbřeskem. První ranní paprsky znamenaly, že se bůh slunce znovu narodil.

Udělejte si i vy rituál k zažehnání tmy a narození světla. Můžete si zapálit svíčku, vyndat kartu Slunce a meditovat nad tím, co všechno přináší a znamená. Vše už záleží jen na vás.