Dobré a špatné karty

22.07.2016 14:25

Dobré a špatné karty v tarotu…nejsou. A tím bych mohla rovnou skončit. Ale nebojte se, já vám to vysvětlím. V dobrých knihách o tarotu se dočtete, že každá karta je pozitivní i negativní, resp. má kladný i záporný význam. Jde o to, na co se ptáte, jaké karty máte vedle sebe a především, jak v danou chvíli vaše podvědomí vnímá obrázek na kartě.

Na prvním tarotovém kurzu, kde se začátečníci seznamují s obrázky na kartách, principy výkladu a učí se, jak s tím vším pracovat, děláme vždy cvičení, které se jmenuje NEJ KARTY. Jde o to, roztřídit si svůj balíček karet na dvě hromádky: hezké karty, které se mi líbí a ošklivé, které se mi nelíbí. Z každé hromádky se pak vybere ta „nej“. Nejošklivější karta představuje náš současný největší strach a ta nejkrásnější pomoc při jeho řešení. Obě dohromady pak dávají krásný rozbor. Zajímavé je, že se málokdy účastníci shodnou na stejných nej kartách. Každý vidí krásné a ošklivé v něčem jiném, podle svých přání i zkušeností, podle své povahy i toho, co prožil. Pro berana bude Čtyřka mečů prokletí, pro rybu požehnání.  A to je jasný důkaz toho, že neexistují jednoznačně dobré a špatné karty.

Vzpomínám si na Alenu, která se na jednom kurzu neuvěřitelně rozčílila nad kartou Blázen. Ostatní jí říkali, co blbne, vždyť je to krásná karta, nový začátek. „No právě! Zase na začátku! Už zase na začátku! Já se chci dostat už dál!!!“ vysvětlila nám. Nad Desítkou mečů představující člověka rozpíchaného deseti meči můžeme někdy slyšet úlevné oddechnutí. „Konečně! Už bude brzo po všem!“ Význam karty tedy často určuje především konkrétní situace, ve které se nacházíme a to, jak dané téma prožíváme. I zlá Věž může přinést kýžené osvobození a jasné Slunce nás může spálit.

Na začátku je ale nutné zorientovat se právě v tom, co ve mně každá karta vyvolává a jak jí vnímá moje duše. Proto provádíme toto rozdělovací cvičení. Kdo si ho ale vyzkouší později znovu nebo vzápětí s jiným balíčkem, určitě mi dá zapravdu, že vybere jiné karty. Je to proto, že tarot odráží přesně to, co prožíváme a to se může každou chvíli měnit. Proto je to také balíček karet a ne kniha, aby se témata mohla střídat stejně jako v životě bez předem daného scénáře.

Jakmile budete vědět, co která karta znamená pro vás a zda je to pro vás pozitivní nebo negativní, jste připraveni jít dál. Dalším krokem je zrušit toto původní nastavení a začít se dívat na karty, které už znáte, jako na soubor témat, na škálu významů. Pozitivní a negativní rys každé karty je jen jeden nebo druhý extrém. Skutečný význam leží přímo uprostřed této škály. Jestliže např. Trojka pohárů znamená radost, pak na jedné straně leží frigidita a na druhé extáze. Pokud Vůz mluví o energii, pak na jedné straně je lenost a na druhé straně hromdopolice. Rozdíl je zde v míře a kvalitě principu. Chcete-li, vyzkoušejte si toto škálování u každé karty, není to tak lehké, jak to vypadá.

Pozor, nepleťte si tuto škálu s opačným významem, které knihy o tarotu občas uvádějí. Pokud Šestka holí znamená úspěch, její význam nebude neúspěch. Ale stínem této karty bude třeba zahleděnost do sebe nebo neschopnost prorazit. Karty ukazující neúspěch jsou jinde. To by totiž každá karta znamenala úplně všechno.

Snaha zaškatulkovat si tyto významy na dobré a špatné, je tak vlastně zbytečná, protože všechno je někdy zapotřebí a nic není bezvýznamné. Ale k tomu je možné dospět až po první fázi třídění a ujasňování. A také proto je tarot práce na celý život. Takže nepředbíhat.

Vždycky, když o tom přemýšlím, vzpomenu si na skvělou kartářku, regresní a kraniosakrální terapeutku Moniku Špilarovou, spoluautorku Tarotu starých pověstí českých, která říká, že je pro ní těžké vykládat karty, protože ví, že všechno je v životě dobře. I to, co vypadá, že ne, se časem ukáže jako přínos. Ale možná právě proto se karty vykládají, abychom si toto denně připomínali a s tím životem a se sebou se tolik nervali.