Co když při míchání vypadne karta?

01.01.2011 13:54

U míchání karet ještě chvíli zůstaneme. Další častou otázkou od klientů i studentů je totiž, co to znamená, když mi při míchání karet vypadne jedna (nebo dvě) na zem?

Jsou tři možnosti odpovědi. Buď jste kartářský začátečník, nedržíte karty v ruce moc často a protože jsou obvykle větší a jejich víc pohromadě, prostě vypadávají. Není to jen nešikovností, ale i nemožností karty udržet a zamíchat. V takovém případě není nutné trápit klienta delším mícháním a sbíráním karet z podlahy. Stačí karty chvilku přeházet a půjde to také.

Druhá možnost je, že jste nesoustředění na výklad a na činnost, kterou právě děláte. To se stává, když člověk není fit a v rovnováze, když má hodně starostí a trápí se. To je případ člověka, který karty míchat umí, dělá to často, a najednou mu začnou létat z balíčku ve velkém množství. V takové chvíli se stačí jen několikrát nadechnout, přestat bloudit po vesmíru a začít se dívat na karty a soustředit na jejich míchání. Uvidíte, jak to lítat přestane. Opět není nutné karty takto koncentrovaně míchat delší dobu. Já podle toho, kdy karty při míchání přestanu házet po pokoji, poznám, že už se soustředím a že už je dostatečně zamícháno.

A třetí možnost, na tu jistě všichni čekáte, je symbolický význam vypadnuté karty. Ten poznáte podle toho, že karty míchat umíte, jste soustředění a během míchání vypadne jedna karta, obrázkem čelem k vám. Ta na sebe chce očividně upozornit. Na tuto kartu se podívejte a zamyslete se nad jejím vztahem k dané otázce či tématu. Stačí jen chvilku a pak jí zase vraťte do balíčku. Pokud se objeví ve výkladu, dejte na ní a na pozici nebo otázku, na kterou vyšla, zvláštní důraz a vyzdvihněte jí. Pokud si s ní nevíte rady, vyložte si na tuto kartu zvláštní výklad: Proč se tu objevila? Co mi chce říct? Co to znamená? Pokud se ve výkladu neobjeví, berte ji jako doplňující materiál k interpretaci.

Já osobně používám na vypadlé karty kompromis. Když klientovi vypadne karta při míchání, zaregistruji ji. Všimnu si, co je to za kartu a jak se na ní klient tváří. Dáme jí opět do balíčku a jen pokud se znovu objeví, zabývám se jí více. Pokud ne, už se k ní nevracím. Není třeba vždy za vším hledat mystiku, ale když mě kopne do brady…:)