Co je siginifikátor

29.11.2010 09:01

V mnoha tarotových rozkladech naleznete pojem signifikátor, o co se vlastně jedná. Tento pojem vychází z latinského slova signifikantní, tedy příznačný, důležitý.

Signifikátor je tedy něco typického, příznačného a charakteristického. Dá se tedy vykládat jako základní pojem, podstata nebo charakteristický rys. A už záleží na tom, čeho se konkrétně týká a čeho to tedy signifikátor je. Může tak podle otázky nebo pozice v rozkladu znamenat:

1.     Jádro problému

2.     Charakter člověka

3.     Hlavní téma a oblast

Signifikátor můžete buď vylosovat nebo jej určit podle charakteristického rysu karty a např. tazatele. Tak žena ve znamení Berana může odpovídat Královně holí a nepříjemný šéf zase třeba Císaři.

Příklad určení signifikátora z vylosované karty:

Signifikátor problému – 5 pohárů = žal, zklamání, smutek, přehnaná očekávání

Signifikátor člověka – 10 pohárů = rodinný typ, obětavý, ohleduplný, starající se

Signifikátor oblasti – 9 mečů – starosti, obavy, ale žádné reálné problémy

Na obrázku je Královna mečů (Sun and Moon tarot). Máte nějakou takovou ve svém okolí?

Někteří kartáři na výběru signifikátorea hodně lpějí a před výkladem určí jednu kartu, která představuje tazatele, aby se ve výkladu lépe zorientovali. Jak ale přiřadit  správnou kartu ke správné osobě?

Způsobů je několik:

1. vyberete kartu z dvorních karet - podle věku (páže, rytíř - mladší a královna a král starší), podle pohlaví (páže a královna - žena, rytíř a král muž) a podle temperamentu (pokud je to divoký, ohnivý člověk, tak hole, tichý a klidný - poháry, apod.)

2. spočítáte si číslo osobnosti tazatele z jeho data narození, př. 11.4.1984, 1+1+4+1+9+8+4 = 28 = 10 a přiřadíte k výsledku kartu z velké arkány a tu budete brát jako signifikátor

3. necháte tazatale vybrat podle obrázku kartu z celého balíčku, nebo jen z velké arkány, nebo je dvorních karet, čím nebo kým se cítí být sám tazatel

4. kartu jednoduše vylosujete s otázkou, jaká karta tazatele představuje

5. vymyslíte jiný způsob:)

Takto pojatý signifikátor je odkaz na cikánské karty nebo výklad ze žulíkových karet či mariášek, kde je důležité ho určit, aby bylo poznat, kde ve vyložených kartách tazatel leží a co je kolem něj a co je daleko od něj.