Chyby při výkladu

15.12.2014 10:55

Jaké nejčastější chyby děláme, když si vykládáme?

  1. Vzdáváte to příliš brzo. Otočíte karty, a když hned nevidíte odpověď, máte tendenci to zabalit. Zkuste se chvíli zamyslet, věnovat tomu čas a nevzdat se moc brzo. Když na to pořád nemůžete přijít, dělejte to, co dělá můj student Luboš. Nechte karty ležet a jděte si udělat čaj, vzít sušenky a pak se k výkladu znovu vrátit. Samo to už naskočí.

  2. Málo myslet. Zkuste při výkladu více myslet. Pomůže vám to najít správnou odpověď, když se nad kartami zamyslíte.

  3. Nepoložit otázku. nebo: Položit špatnou otázku, která je víceznačná nebo na ní nejste připraveni slyšet odpověď. Dejte si práci vymyslet otázku tak, aby se vám na ni dobře odpovídalo. Zamyslete se nad tím, co vlastně chcete vědět, jakou odpověď očekáváte a jak to v kartách objevíte.

  4. Vykládat jen s velkou arkánou. Podle mého názoru, by se měl k výkladu používat celý balíček, protože každá karta v něm má své místo a je potřebná. Velká arkána je hlubší a obsáhlejší a proto nemusí být vždycky srozumitelná při výkladu, zvlášť, když se má zkombinovat s dalšími.

  5. Začínat se učit vykládat s velkými výklady. Zkombinovat více karet může být pro začátek složité, nejprve je třeba chápat každou kartu zvlášť a umět s ní odpovědět na to, co vás zajímá. Pro začátek tedy položte otázku a vytáhněte jednu kartu jako odpověď. Bude to lepší cesta k pochopení výkladu.

  6. Špatná sada. Máte karty, které vám někdo doporučil nebo byly levné a vám se zase až tak nelíbí. Nemluví na vás a nebaví vás. Zkuste je vyměnit za sadu, která vás opravdu nadchne a půjde to líp.

  7. Strach. Bojíte se něco říct. Vykládat karty je samozřejmě velká zodpovědnost, ale když to nerisknete, nikdy s tím nezačnete. Vykládejte s pokorou, ne se strachem. Začněte na svých blízkých, ke kterým si můžete něco dovolit. Tak se to postupně naučíte.

  8. Vykládáte moc často nebo hodně málo. Oba extrémy jsou špatné. Ptát se pořád dokola, kdy přijde, je stejně neefektivní jako neptat se vůbec. Časem z karet poznáte i to, že s vámi už nechtějí mluvit, protože je neposloucháte. Najděte si správnou míru a dodržujte ji. Bude období, kdy budete brát karty do ruky častěji a doba, kdy vůbec. Mělo by to však vycházet z vaší potřeby.

  9. Nevíte, co chcete. Vyložit si karty jen tak, je určitě možné. Ale i odpověď bude podle toho vypadat. Tarot odpovídá tak, jak se ho ptáte. Když tedy nevíte, co od karet chcete, zkuste se nad tím nejdřív zamyslet. Ulehčí vám to výklad.

  10. VĚŘTE SI! POSLOUCHEJTE SVOU INTUICI! POUŽÍVEJTE FANTAZII! To jsou moje rady, které vedou ke snadnému a dobrému výkladu. Cílem práce s tarotem je tzv. SEBEZPYT. Buďte tedy sebekritičtí a otevřete se tomu, co vám karty říkají. Pak vám můžou pomoct.