Božena Němcová

01.04.2011 09:08

 Slavná česká spisovatelka, která se proslavila svými díly i svým smutným životem. Její Babička se stala povinnou četbou pro děti a příběh a Božena Němcová uznávanou spisovatelkou.

VÝKLAD NA OSOBNOST OSOBNOSTI

Datum: 31.3. 2011, Použité karty: Universal Waite tarot, AB

Vytažené karty:

1, 2 = Osobnost, jaký člověk byla – Královna holí a 3 holí

3 = Její temperament – Královna pentaklů

4 = Její duše, pravá podstata -  8 holí

5 = Její slabiny – Král holí

6 = Odkud přišla, z čeho vzešla – 11.Síla

7 = Jaký měla život – 9 pentaklů

8 = Čeho dosáhla – Rytíř pohárů

9 = Její poselství, životní role, význam – 9 mečů

Výklad:

Jako člověk byla velmi svérázná a pokroková. Na svou dobu byla velmi žensky orientovaná a usilovala o to, aby se prosadila a sledovala svou životní dráhu. Dnes by byla pravděpodobně feministkou. Byla také velmi krásná a pohledná, měla sexapael a určitě toho uměla využít. Její osobnost byla nadčasová a prozíravá a je možné, že ho žila tak, aby to bylo v budoucnu vidět. Určitě by se se svými schopnostmi prosadila i dnes a její dílo nezůstane nepovšimnuto i pro další generace.

Její skutečný temperament jí však v jejím počínání krotil, nedrala se dopředu za každou cenu a starala se o sebe a svou rodinu, aby neměla nedostatky. Byla si vědomá povinností a zátěže, kterou jako matka a manželka měla. Pokud by si tedy měla vybrat zajištěním rodiny a prací pro ní, a nejistou slávou, asi by volila spíše prakticky. Její duše však neustále spěla dopředu a mířila výš a výš. Vnitřně toužila po úspěchu a nových objevech a velkých výšinách. V reálu se ale raději držela při zemi. V její osobnosti se praly dva principy, dva živly. Jako matka a žena v domácnosti se starala o rodinu a byla pragmatická a praktická. Ale jako umělkyně a spisovatelka byla přímá a nesmlouvavá. Snažila se dostat se až na vrchol, leckdy i přes protesty ostatních a navzdory daným konvencím a běžným způsobům. Leckdy ale její přímost a ohnivost zvítězila a pak létalo všechno kolem.

Vzešla z velmi silného a výživného prostředí. Její rodina jí dávala mnohé, včetně velkého množství zážitků a vzpomínek, ze kterých mohla těžit. Její domov jí utvořil možná více, než si dokázala představit a formovalo její osobnost po celý zbytek života. Možná se musela prát se životem celé dětství a neustálé překonávání překážek jí utužilo. Přes špatné poměry a mnohé nedostatky však její život byl pestrý a plodný. Nakonec vždy všechno zvládla, se vším se poprala a dokázala i z mála hodně vytěžit. Proto také většinou dosáhla spokojenosti a radosti z toho, co se povedlo. Zvláště její děti a přátelé si jí vážili a potřebovali jí pro svou vlastní spokojenost.

Od Boženy Němcové se můžeme poučit především v přístupu k životu. Ať na tom byla sebevíc špatně, pořád se pokoušela s životem poprat, zvítězit nad ním a i přes možné sklony k depresím a potížím, je možné stát se světoznámou a významnou pro mnoho dalších generací a to nejen dětí.