Botticelliho tarot - recenze

13.08.2010 13:08

 BOTTICELLIHO ZLATÝ TAROT

„Nový, kouzelný svět, který září do celého světa!“

(Golden Botticelli tarot by Lo Scarabeo)

Tato na první pohled úchvatná sada nabízí víc, než se může zdát. První dojem vás většinou velmi zaujme a způsobí, že se vám velmi líbí a že ji chcete. Může za to zlaté zdobení, které způsobuje, že se karty lesknou a že vás tak lákají do svého kouzelného světa.

Tento okouzlující dojem je jistě přínosem. Vykladač i tazatel je většinou oslněný a cítí z této sady jakousi záři, která ho může odvést někam jinam. Důležité také je, že obrazy na této sadě pochází skutečně z díla Botticelliho a není to jen nezdařilá napodobenina. Když si dáte tu práci a začnete hledat v jeho rozsáhlém díle, najdete většinu výjevů z tarotových karet, což dá vaší práci s nimi další rozměr. Tyto výjevy pak představují určité příběhy, či biblické motivy, což může interpretaci karet velmi obohatit.

Záporem pak v této sadě je zpracování dvorních karet, které nejsou úplně zdařilé, aby vyjadřovaly jednotlivé živly a ukazovaly tak vlastnosti vlastních figur. Také určitá jednotvárnost na první pohled krásných výjevů se může časem okoukat nebo vám může přijít, jakoby se lidé a situace na kartách opakovaly. I přesto nelze zvláště malým arkánám upřít drobné symboly, které odpovídají tradiční symbolice Rider Waite tarotu, z níž vycházejí. Můžeme si toho všimnout např. na 7 pentaklů – hrozno vína, 4 pentaklů – váček peněz, 3 pentaklů – loutna, 6 pohárů – dítě, 6 mečů – loď.

Karty působí velmi krásně, jsou nápadité a netradiční, lze z nich hodně vyčíst a hodně najít. Lákají vás především zlatým zpracováním a propracovaností postav a jejich obličejů. V některých možná i někoho poznáte.

Už z názvu vyplývá, že jsou spojeny s dílem Alessandra Botticelliho, velkého florentského malíře, který do svého díla alegoricky vložil všechny druhy lidských pocitů, materiální touhy, obavy, vášně a duchovní konflikty. Malíř sám prožil ve svém životě různé existenciální chvíle, kterým je jeho dílo ovlivněno. K této sadě však není vydána žádná knížka jen malý přeložený návod, který je ke kartám přiložený. Obsahuje krátký komentář ke každé kartě a speciální rozklad pro tuto sadu. Pro další pochopení a studování těchto karet můžete použít jakoukoliv knihu o Botticellim a jeho díle a významu, která vám výjevy na kartách osvětlí.

Tento tarot je krásně umělecky ztvárněn, barevně propracován a zlatě nazdoben tak, aby vystihl důležité momenty v tu pravou chvíli. Umění je tedy výchozí zdrojem pro tuto sadu.

Všimněte si např. krásného ztvárnění bídy na 5 pentaklů, různých druhů Madon na různých kartách, kentaura na 7 holí, souboje na 2 mečů, rukou ve tvaru prosby na 3 mečů, cestičky z pentaklů vedoucí k vilce na 10 pentaklů a ďáblíčka na 15.Ďábel.

Za nejhezčí kartu považuji 21.Svět, který znázorňuje Botticelliho nejslavnější obraz Zrození Venuše, který ukazuje nejkrásnější harmonii a celistvost. Za nejošklivější pak 5 pentaklů, jejíž ukázka bídy a chudoby je tak děsivá, že se jí bojí i ti, kdo se s ní ještě nesetkali. Vzhledem k uměleckému propracování celé sady, mohla být i zadní strana karet lépe zpracována, i když díky své podobě se hodí i na práci s obrácenými kartami.

Celkově je tedy tento tarot krásně umělecky ztvárněn a dělá dojem na vykladače i klienty. Kouzelné obrázky staré několik století vás vtáhnou do sebe a očarují vás.

Sada je z cyklu Zlatých tarotů, proto je o něco dražší než obvykle, ale i tak je k dostání cca za 700Kč. Má standardní velikost i počet a i proto je možné s ní pracovat na začátku své tarotové pouti.

Karty jsou vhodné pro umělce, samozřejmě pro obdivovatele Botticelliho umění, ale i pro lidi, kteří mají vkus a umělecký cit. Jsou milé a laskavé a budou se snažit vás vést vaším životem tak, abyste nezabloudili. Je to mimořádně vhodná sada i pro prohlížení jen tak, pro inspiraci a radost.

VÝKLAD S TOUTO SADOU

Vytažené karty: 1 = 3.Císařovna, 2 = 3 holí, 3 = 18.Měsíc

Vyložené karty naznačují, že tato sada je vhodná spíše pro ženy a pro jejich mateřské a umělecké vnímání (3.Císařovna). Je plná drobných zajímavostí a detailů, které tvoří celek a ze kterých můžeme směle brát (3 holí). 18.Měsíc nás pak může zavést do jiného, kouzelného světa, v němž můžeme létat a snít.