Blatná a okolí

03.01.2015 15:40

1.11. 2014 na Dušičky  jsme mrkli na Blatnou a její okolí.

KRÁLOVSKÝ HRAD V PÍSKU

Královský hrad v Písku byl vybudován ve 13.století a stal se útočištěm mnoha významných českých panovníků, Jana Lucemburského, Karla IV. i Václava IV. Jak se to odrazilo na jeho energii?

1.11. 2014, Llewellyn Classic tarot

9 mečů, Páže pohárů, Blázen

Podle vylosovaných karet sem nejen panovníci jezdili čerpat nové síly. Hlavu plnou starostí zde pomocí místních lidí i energií vyvětraly a dostaly novou sílu, chuť i nápady. Zda za to mohlo zdejší povětří, nebo měl Písecký hrad jiná tajemství se už nedozvíme.

 

KOSTEL SV. JANA KŘTITELE V PAŠTIKÁCH

Kostel barokního architekta I.Diezenhofera je významnou dominantou celého Blatenska. Byl postaven v 18.století na místě původního gotického kostela. Areál doplňuje hrobka s kaplí.

1.11. 2014, Medieval  tarot

Minulost: Poustevník, 2 pohárů, Císařovna

Přítomnost: Blázen

Budoucnost: Mág

Rada: Svět

Varování: pentaklů

Energie místa: 7 pohárů a 10 pohárů

Duch místa: 2 pentaklů

V dávné minulosti zde možná sídlil důležitý člověk, třeba i poustevník, zkrátka mudrc, který zde nabízel moudrost a útěchu všem potřeným. S jeho odchodem se místo stalo sice útočištěm pro zamilované, ale krásná a čistá energie mu zůstala. Stavbou kostela místo jaksi zvážnělo a milenci už se sem asi netoulají, ale i tak má pořád, co nabídnout. Do budoucna zde možná vědci učiní nějaký významný objev, který posune sílu kostela opět o kousek dál. Zatím se zde zkusme obracet nahoru a meditovat nad tím, co už jsme v životě dokázali a jaké jiné cíle než ty materiální máme. I dnes je to krásné místo na spojování, třeba uzavírání svazků a místo, kde si znovu můžeme uvědomit svou lásku.

Nad vchodem na hřbitov je zvláštní sousoší, kamenný pohár a dvě lebky, které se na nás všudypřítomně dívají. Z tarotového hlediska jde o symbol Esa pohárů a Smrti a mě napadá věta z pohádky „Jak se budí princezny“: Láska je silnější než smrt. A o tom to zde celé je.

 

BLATNÁ

Jeden z nejzachovalejších vodních sídel u nás. Vystavěn byl v polovině 13.století, později byl přestavěn na renesanční. Nejstarší částí je románská kaple z roku 1220. U zámku je vodní příkop i park se stádem daňků.

1.11. 2014, Tarot Ilmuninátů

Minulost: Svět, Rytíř mečů, Rytíř pentaklů

Přítomnost: 10 mečů

Budoucnost: 8 mečů

Rada: 8 holí

Varování: Spravedlnost

Energie místa: Ďábel a Smrt

Duch místa: Královna pentaklů

Dřívější minulost krásného zámku byla nádherná. Zámek se nepotýkal ani s duchy ani s negativní energií, jeho stavba byla spojena s ušlechtilými cíli a chtěla smiřovat a vyvolat harmonii. Bohužel to už je dávno pryč. Dnes vlastní zámek dvě nesmiřitelné příbuzné a hádají se o to, kdo na tom vydělá. Jeho krásná síla je ta tam, a zbývá zde už jen konflikt, nepokoj a smutek, který to vše vyvolává. Neschopnost se domluvit a patová situace bohužel na energii místa působí velmi negativně a tak i do budoucna to se zámkem nevypadá právě růžově. Pokud nepřijde nová síla, zámek bohužel doplatí na negaci, kterou jeho majitelky vyvolávají, a dostane se mu spravedlivé odplaty. Díky neústupnosti, egu a touze po penězích, tak má zámek to nejlepší za sebou a bude postupně chřadnout. Doufejme, že se najde statečný zachránce, který tento hrozící pád zastaví.

 

ZDROJ:

http://www.radusa.cz/clanky/co-vsechno-muzete-potkat-a-videt_-kdyz-nesedite-doma---krajina-/krajina-84---kostel-sv.-jana-krtitele-v-pastikach.html

http://www.turistika.cz/mista/blatna-zamek

Informační cedule na místě