22.9. Podzimní rovnodennost

29.08.2013 18:29

Dnes je vedlejší keltský svátek a meteorologický pojem Podzimní rovnodennost. O podzimní rovnodennosti se zde můžete dočíst více, cituji tyto výborné stránky: druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/Podzimni_rovnodennost.htm

Podzimní rovnodennost je chápána jako přechodný bod mezi světlou a temnou polovinou roku; začátek období ubývání slunce. Den a noc je v rovnováze, noci bude přibývat, Přichází temné období a konec keltského roku – blíží se svátek Samain. Slunce opět vychází na skutečném východě a zapadá na skutečném západě. Teď je ale ještě čas oslavit letošní úrodu a poděkovat za ni. Bohyně je v této době nejštědřejší, proto se symbolizuje rohem hojnosti.

Podzimní rovnodennost a kult Wicca

Následující řádky napsala Vlk; poví nám, jak je podzimní rovnodennost viděna očima kultu Wicca. Rovnodennost se slaví kolem 22. září. Bohyně rozdává své štědré dary a Bůh se chystá na smrt. Konají se slavnosti jako poděkování za bohatou úrodu. Oltářní ubrus a svíce by měly být červené. Kruh si můžete vyzdobit různými symboly podzimu - třeba plody jeřabin, žaludy, šiškami nebo tykvemi.Též možno ozdobit oltář jablky, hruškami, broskvemi, švestkami a tak. I spousta rostlin je v květu na podzim. Překrásně vypadá i chmel.

Zkuste si složit vlastní básničku či písničku na oslavu Boha a Bohyně – tu po otevření chrámu přednesete nebo zazpívejte na jejich počest.

Doporučuji též připravit nápoj a upéct koláčky, které se podávají po uzavření chrámu, když nastává oslava a hodování. Nápojem na oslavu může být z nealkoholických nápojů například čerstvý (popřípadě kupovaný) jablečný mošt, nebo džus z plodů z ovoce, které právě dozrává. Z alkoholických nápojů je vhodné samozřejmě víno, nebo si můžete připravit bezinkové víno (stačí trocha hledání na internetu a najdete recepty, jen si vybrat), nebo si můžete připravit kořalku ořechovku, hruškovici. Také si můžete udělat takovou podzimní "bouli" jak se říká, na ni stačí ovoce, které právě dozrává, kvalitní ovocné víno, trochu vodky a třeba hruškový džus. Koláčky můžete připravit dle běžného receptu, který najdete v nějaké starší české kuchařce, též si můžete připravit jablečná povidla a posypat koláčky rozsekanými ořechy. Jste-li příznivci slané stravy, můžete si připravit koláčky ze zelí, cibule, sýra, ořechů a masa. Je dobré využít suroviny související právě s podzimem. Fantazii se meze nekladou.

Tolik o Podzimní rovnodennosti a o tom, co znamená. Pokud dnes nechcete uctívat žádné bohyně, vezměte do rukou alespoň karty a vyložte si na aktuální situaci v tento magický den.

ROZKLAD NA PODZIMNÍ ROVNODENNOST

1 = Co ubývá?

2 = Co přibývá?

3 = Co je v rovnováze?

4 = Za co mohu poděkovat právě teď?

5 = Co je třeba vyrovnat pro další období?