Jó, volaly Louny!

01.06.2019 11:19

Můj první letošní výlet s Putujícími se odehrál až 25.5.2019, ale stál za to. Na Lounsko se jezdí především za menhirem Pastýřem a do Panenského Týnce, tam my už jsme všichni dávno byli a tak jsme prošli jiná krásná místa. Z některých nás vyhnal déšť, jiná nás přivítala nečekanými obyvateli i úkoly.

PRAMEN PRAGA, Břvany

Výborný pramen, v blízkosti skladu minerálky Korunní. Svého času velmi oblíbená voda po celé republice.

Victorian Fairy Tarot: Rytíř pohárů, 4 pohárů, Velekněz

Tento pramen je plný volnosti, lehkosti a svobody. Umožňuje nám dívat se na sebe samé a mít ten správný, upřímný a ničím nezkreslený pohled. Tím poznáváme, moudříme a posouváme se blíž k sobě, ke svému jádru a ke spojení se zemí a přírodou. Voda, řeklo by se, ale co všechno umí, když se jí dá pozornost a prostor.

KAPLE SV. JIŘÍ, MNICHOV

MerryDay Tarot: Ďábel, Viselec, Rytíř holí

Svatý Jiří, slavný drakobijce, hrdě zápasí se všemi protivenstvími, překonává sám sebe i všechna úskalí a cválá neomylně vpřed. Když je čas, tak se zastaví, aby se zamyslel, co vybojoval a jak se mu to podařilo, ale pak se zase sebere a kosí nepravosti dál. Co si z toho můžeme vzít zde na tomto místě my? Tu energii, dravost a neohroženost? Tu sílu, se kterou klátí nepřátele a vrhá se do různých úkolů? A co třeba tu schopnost rozeznat, co jsou ta pravá nebezpečenství? Poznat, kdo je skutečně nepřítel a s jakým bojem tady zbytečně trávím čas. Rozeznat, kdy je pravý čas na boj a kdy stačí jen trpělivě vyčkat, až se věci samy udějí? Tím by nás mohl svatý Jiří provést, když ho o to požádáme, a jistě ne jen tady v českém Mnichově.

VRCH SRDOV, CHRABERCE

Společně s Brníkem a Oblíkem tvoří trojici výrazných solitérních vrchů, jež stojí seřazeny v řadě vedle sebe v severovýchodním–jihozápadním směru. S Brníkem tvoří dvojvrší místně zvané Dědek a Bába.

25.5.2019, MerryDay Tarot

Minulost: Kolo života, Rytíř mečů, Rytíř pohárů, Královna pohárů

Přítomnost: Velekněz

Budoucnost: 2 holí

Rada: Královna mečů

Varování: 8 mečů

Energie místa:  Rytíř holí a 10 mečů

Duch místa: 7 holí

Od dávných věků byl kopec Srdov záležitostí srdcí našich předků. Bylo to místo, kde žádali a vzývali, otevírali svá srdce a věřili, že je možné zde pohnout vesmírem a naklonit si bohy, pokud máme čistá srdce a neskonalou víru. Dnes je místem spíš zdolávání vrcholů, dobrých výkonů a spokojenosti z výšlapu, což taky není špatné, protože je stále zdrojem poučení a poznání, i když na srdce se tu leckdy zapomene. Otevřené oči a čisté srdíčko zde může spatřit mnohem víc, než jen krásná panoramata kolem. Myšlenky a starosti je však třeba nechat dole, nimrat se v nich v nížinách a sem vyjít už oproštěni od banalit. Pak zdejší vládci vyjeví, co je třeba a pomůžou na cestě dál.

PRAMEN LUNA, LOUNY

Silně mineralizovaná, radioaktivní voda s krásným jménem.

Victorian Fairy Tarot: Eso holí, 3 pohárů, 2 holí

Luna je plná inspirace, sblížení a radosti. Je silná, jakože strašně silná, je plná a nabytá energií, kterou, když si odneseme domů, můžeme tančit, zpívat a tvořit, jak jsme vždycky chtěli. Ale jen na chvíli. Je to chvilkové opojení, které posílí, ale neudrží se déle, než je potřeba. Ono by se v takovém rozpuku ani déle žít nedalo.

KÁMEN U PRAMENE LUNA

Ležící kámen v blízkosti pramenu, nejen zkrášlovací prvek.

Gaian Tarot: Rytíř pohárů, Věž, Hvězda

Tady to prostě sviští. Lítá tu energie nahoru, dolů a zase zpátky, je trochu neukotvená, a dělá si, co chce, ale posiluje a vítězí. Škoda, že voda v míse na kameni je zašedlá a zatuchlá, být v čisté přírodě a ne uprostřed města, dala by se nabrat do dlaní a spojit s duší, tak jak zní návod na obrázku.

PRAMEN VÝSTAVIŠTĚ, LOUNY

Další pramen v Lounech, podle doporučení úřadů nepitný, nám chutnal.

Victorian Fairy Tarot: 5 pentaklů, Rytíř mečů, Luna

Tento pramen nabízí útěchu, posílení a obnovu našich sil. Stačí tu jen spočinout, nechat ho na sebe působit, utišit se, což půjde jen v noci, protože přes den tu courají lidi. Když se to ale povede, spočineme sami v sobě tak, abychom napravili a utišili to, co nás trápí a co z nás mámí energii směrem, který není ten náš.

KELTSKÝ KÁMEN, ORASICE

U kostela ve vsi najdeme na cestičce nenápadný menhirek označený jako Keltský kámen.

Co je zač: 8 pentaklů, Rytíř pentaklů, 4 holí

Energie: Poustevník a Svět

Účel: Rytíř pentaklů

Možná, že kdysi tu stály dva. Větší a menší. Spojeni jeden s druhým, otevřeni a sdílejíc mezi sebou pomáhali lidem v jejich práci a úkolech. Když nastal ten správný den, spojili se lidé i kameny a otevřely se brány světů, které přinesly nové informace a poznatky, novou sílu pro kmen i kameny i Matku Zemi samu. Dnes je tu kámen jeden, možná ten menší, který je sám, bez parťáka a bez lidí, kteří k němu chodí. Meditace a práce s energií na tomto místě však asi přinesla své ovoce.

Po meditaci: Královna pentaklů a Mág (do budoucna)

„Cože to? Co se to dělo? Já tu nejsem sám? Nová cesta? Přímo most? Já si to rozmyslím, a pustím se po ní. Dvoje ruce jsou víc než jedny, a když o nich teď vím, zkusím to s nimi. A třeba dozraju a dorostu. Třeba budu jako můj dřívější vzor, třeba se roztočím a pocítím spojení, které jsem už dlouho nezažil. Jo, jo, to by šlo! Já jdu!“

Místa, která jsme dnes navštívili, byla rozličná. Vylezli jsme nahoru po ostrých kamenech, seběhli dolů promáčení deštěm, usušili se uprostřed města u pramene a skončili v lesíku u polozapomenutého hladkého menhiru. Všude jsme něco poznali a to, co to všechno spojilo je čas. Čas, který místa neznají a přece s ním úzce souvisí. Čas na boj, i ztišení, čas na odvahu i poděkování, čas na vývoj, který je správný a do kterého nemáme zasahovat, protože se ještě nevyčasilo. A čas na to popohnat a popostrčit, co ustrnulo. A moudrost, se kterou je třeba to rozlišit. Máme na to? A musíme to vědět hned? :) 

Zdroj: wikipedia.org